![]() |
tomajkAT, zacznijmy od tego że kufry w terenie to zło.
|
Jak ja uwielbiam takich mondralińskich.
Szkotu1 czemu kurcze statyczną? może lepiej dynamiczna i za sobą mobilny serwis opon. Przecież nowa afra wymaga precyzji nie to co stare klamoty RD07 No spokojnie, napisałem kufry ale to tak chodzi o bagaż. Mam torbę z sakwami. Faktycznie pieprzyć to, po co ja się pytam, większość gówniarzy jak robiłem koła przy motocyklach jeszcze nie skakała z jajko na jajko, a teraz to są takie bystrzachy. Ale syf, chrzanię to. |
Co to za śmiechy? mi to mechanik z serwisu hondy powiedział!
|
tomajkAT, też daj na luz.
Jakie to ma znaczenie czy stara czy nowa? Gdybym w starej miał nowe felgi, a nie wytłuczone przez 20 lat po Bóg wie czym i Bóg wie gdzie, to też bym wyważał. Gdybym starą latał po 160 kmh też bym wyważał. W aucie starym czy nowym każdy (?) wyważa, a w starym/nowym moto nie można? szkotu1, czym poparł swoją wypowiedź? |
Łatka to akurat tyle zmieni w wyważeniu koła że strach się ruszyć w ogóle.
Tommi robiłeś koła w terenie? zakładam że tak, wyważałeś? sądzę że nie, więc o co kaman? Co do felg, skoro nowe, to co w tym dziwnego, że człowiek stara się by wyglądały w miarę jak najdłużej? Czort wie na ile ta powłoka jest wytrzymała by przy zrywaniu łyżkami nie popierdzielić, czarne to zaraz widać będzie uszkodzenia, opony twarde więc pewnie i tak łatwo nie będzie. |
tomajkAT, ależ ja się nie czepiam, pisze tylko, że nie ma co wprowadzać podziału stara/nowa, bo obydwie są zajebiste!
|
Kto wprowadza podział? Obydwie są zajebiste (choć czy nowa jest taka to się okaże dopiero za parę sezonów) ale są też całkiem inne. Jeśli kondoniarz mówi że płytka felga i ciężko będzie walczyć ręcznie to albo pier.....oli głupoty, albo nie wie komu.
Pytałem się czy ktoś już zwalał gumy ręcznie w nowej, nie miałem starej więc nie wiem jak idzie łyżkowanie a płytka felga tego z pewnością nie ułatwia. A mnie tu wyjeżdżają z bzdurami jak wyważarka w terenie. Łatka nie wpływa na wyważenie opony, ważne żeby zaznaczyć i zamontować z powrotem gumę na swoim miejscu, ale to to już banały są. Ach zapomniałbym, w heidenałach kropeczki czerwone na wentyl namalowali, ciekawe ile czasu wytrzymają. |
Nie żebym się wymądrzał Tomajk, ale nic Ci nie da tej wiedzy co praktyka. Trzeba zdjąć łyżkami i zobaczyć. W czarnej dupie i tak nie będziesz mieć wyboru.
|
Cytat:
Ooo a taki mankament znalazłem, skoro fabryka wymysliła odważniki zaciskane na szprychy, to czemu dostałem w aso takie? http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...c5257cfadc.jpg Czy mam jednak to reklamować? |
Ewidentnie reklamować i pamiętać o krawacie(bo klient w krawacie jest mniej awanturujący się). Jak mogli te głąby odważniki nakleić. No jaaaakkkk????
:mur: |
Cytat:
|
Pewnie żadne, ale w fabryce wymyślili na szprychach, może takie w piachu rzadziej odpadają, a może felga dla takich przyklejanych jest za wąska, tu są dokładnie na styk z rantem, w bmw były przyklejane, ale wypadało to w środku felgi,a nie na obrzeżu
|
:lol8::lol8::lol8::lol8::lol8::lol8::lol8:...Panow ie nie przesadzajcie,ja tez szykuje sie do zakupu CRF i nie chcialbym miec jakichs fobii.:haha2:
|
Ja tak mam w EXC i mimo ciorania w ostrym terenie nic nie odpadlo i UA bez problemow objechalo, na pewno wytrzyma w CRF
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
To po grzyba skośnoocy wymyślili na szprychach
|
Wymyślili szkopy :D Takie na szprychy to bardziej do harlejuf. Tylko szybciej odpadają niestety, naklejane lepsze.
|
Wymyślili żeby było lepiej, ale po co lepiej jak może być po "staremu".
|
Cytat:
Krótka opinia o TKC70 po 5kkm na nowej AT: Zarówno przód jak i tył są nieporównywalnie lepsze od fabrycznych Dunlopów. W każdych warunkach. Różnica najbardziej zauważalna na mokrym asfalcie, na korzyść TKC oczywiście. TKC trzymają na mokrym lepiej niż dunlop na suchym. Dotyczy temperatur 2 - 35 st C. Najmniejsza różnica na suchym szutrze i kamieniach. Oczywiście TKC70 nie dają rady na błocie itp, ale tego sie spodziewałem. Ogólnie bardzo polecam do wszelakich nawierzchni DROGOWYCH. Aaa: na obu kołach dętki Michelin UHD 4mm - bez problemów, choć temperatury opony wysokie. Zużycie: ok 40% PS Dzięki Hubertowi z motogumy.pl za super obsługę! |
Też będę je zakładać
|
Też mam dobra opinię o nich tylko w Tenerce mi przód z kostkował ale to chyba przez zawias za miękki.
|
:(
Cytat:
|
Update po BT2016, scorpion mt90 dają radę, jedynie wymiękają na mokrej trawie na ostrych podjazdach i zjazdach, no i myślę na błotnym cieście.
Zdecydiwanie opona 50/50 |
Metzeler sahara 3 - wrzuciłem na przód, wcześniej k60 scout. Wyje tak samo, przy małych prędkościach "wibruje" podobnie , ale za to w piachu idzie jak po sznurku. Na asfalcie mam wrażenie, że też jest lepiej, chociaż scouta bardzo lubię i nie mam do niego zastrzeżeń - jest miększa i lepiej tłumi na dziurawym asfalcie z tysiącem łat. Błota jeszcze nie było, więc nie powiem.
|
Cytat:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...8f7b716e8c.jpg |
Cytat:
|
Jeśli chcesz tylko na asfalt to ja mam teraz conti attac 2 w KTM.
http://cdn1.bikebandit-images.com/pr...sport-tire.jpg Tył ma juś ponad 10tyś. Zrobiłem ma nich Alpy i Bałkany asfaltowo z babą i bagażami, poza tym znęcam się na nich na słowackich winklach stasznie i zostało z tylu trochę mniej niż pół... Zajebiste na mokrym, bezszelestne i super stabilne, jedno 'ale'; absolutnie nie nadają się na zjechanie z asfaltu, dlatego wg. mnie lepsze mt90 |
Cytat:
|
1190 wypuszczają na takich i co ja się w serwisie nasluchalem że są super na szutry i nawet na teren
|
Mialem te gumy od nowosci i tak jak koledzy napisali na asfalcie bajka, bardzo ciche i dobrze kleja na winklach, poza asfalt strach zjezdzac. Nie wiem jak jest z ich trwaloscia bo sprzedalem po kilku tys km moto
Cytat:
|
Pisalem o Conti attack
Cytat:
Też miałem wątpliwości. W Rumunii przejechałem 2 dni w deszczu w temperaturach 4-12 st. C (:-( tak wyszło). Wprawdzie na asfalcie nie nie było kałuż ani głębokiej wody ale byłem pod ogromnym wrażeniem jak dobrze guma trzymała zarówno przy hamowaniu jak i w zakrętach na różnej jakości i mokrej nawierzchni. To jest b. miękka opona, a rowki w rzeczywistości są większe niż wyglądają na zdjęciach - zobaczymy jak wyjdą porównania do innych ale oryginalnych dunlopów z pewnością nigdy już nie kupię. Przód tkc70 już nie jest tak dużo lepszy jak tył. |
|
Hubert? Ja bym się pisał na pierwszy komplecik :)
|
A ja coś słabo widzę zastosowanie tego poza czarnym. Małe odstępy pomiędzy dużymi kostkami, byle błoto to zapcha i nie będzie trakcji. Na mokrej trawie też raczej nie pociągnie. Na ostatnim wyjeździe kumpel miał założone Kenda Big Block i w błocie na TDM900 :eek: radziły sobie najlepiej. Moje nowe TKC80 nie dawały rady a on odkręcał i jechał. Na czarnym też mówił że sprawdzają się dobrze ale było sucho.
|
No to jakie gumy polecasz na Pamir ? Co z przodu, co z tyłu ?
|
Jak jedziesz na kołach w obie strony i nie chcesz zmieniać po drodze to K60 w zupełności wystarczą. Teraz na przód założyłbym chyba jednak TKC80 bo subiektywnie jakoś lepiej mi pasuje. Tam nie ma extremów. W zasadzie sam asfalt na dojazdówce a reszta szutry + troszkę piachu i błota. Do objechania dowolnym motocyklem.
Jeśli na miejscu chciałbyś dużo offa to lepiej na dojazd dałożyć dowolne szosowe opony a na miejscu zmienić na kostkę. |
Dziękuję za odpowiedź. Tak mi po głowie chodzi od dłuższego czasu, uniwersalny zestaw: przód TKC80, tył K60 Scout. Na off się nie nastawiam, bo nie umiem. Tylko kiepskie drogi i szutry.
|
To na szutry i kiepskie drogi asfaltowe starczą, 90% dróg załatwiają scorpiony mt90 a/t
|
Nie wiem tylko na ile starczą. K60 bez bólu 20k zrobisz.
|
Po dzisiejszej rozmowie z Qrczakiem tez zdecydowalem sie wyrzucic nowe gumy i kupic cos do jazdy.Conti Trial Atack,TCK70 lub Pirelii MT90 wchodza w gre.
|
ban za spam
|
Kolejny zjeb?
|
Co raz więcej pojawia się na forum spamerów.
|
Odgrzeję trochę kotleta. Mefo Super Explorer .
http://ez.smugmug.com/Motorcycles/20...3_180453-L.jpg Wydaje mi się że to takie K60 z tym że w rozmiarze NAT bez paska na środku. Chodzi mi o przebieg, czy wytrzyma toto 15 tysi (80% po czarnym)? Miał ktoś styczność i może coś więcej powiedzieć? Na zachodnich forumach zdania są podzielone i trudno coś wnioskować. |
Ja dziś zamowilem mitasa 09 dakar na tył i mt21 na przód. Pewnie będzie dobrze
|
W terenie pewnie tak. Mnie interesuje konkretnie możliwy przebieg na MEFO SE. Ktoś miał styczność?
|
Jaki qużwa przebieg, przecież K60 to TRYPLE nie pojedziesz tym w terenie.
K60 wytrzymają trasę do Chin, ale przecież to są beznadziejne gumy, więc ? |
Cytat:
|
Na tym kole z pomarańczowym paskiem długo nie pożyje! :D:D:D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:07. |