![]() |
2 Załącznik(ów)
Jeśli masz zamiar zmieniać silnik możesz pomyśleć nad 750
Tematy do rozwiązania to: - montaż chłodnicy oleju - wykombinowanie zbiorniczka płynu i jego umiejscowienie - zamontowanie sygnału dźwiękowego Montaż chłodnicy sprowadza się do zastosowania oryginalnych gratów i spasowania tego tak, żeby nigdzie chłodnica nie dotykała innych części To cała robota - żadne mecyje. |
Cytat:
A co z elektryka - ty masz silnik od 04 ?? |
Cześć koledzy,
temat stuków pow 4 tyś się zdaje się wyczerpał, ale widzę że przeszliście płynnie w przeszczepy - proszę uprzejmie nowy temat(y) założyć w poszczególnych działach technicznych. |
Doktor dzisiaj ostatecznie stwierdzil ze z silnika nic nie bedzie, zdja miske olejowa i powiedzial ze w srodku byla panewka :) i do tego luz na wale ponad 1mm. Czyli szukamy nowego silnika. Powiedzial zeby odpuscic sobie silnik trampka i wstawic 750 lub 650. Zakladam nowy watek odnosnie przeszczepu 750 do rd03
|
Cytat:
:oldman:Panie i Panowie, a nie ....................:) |
Cytat:
Zauważyłem to już dawno:). |
Kurna, a tak chciałem pracować jako prezenter pogody w TV. Jak patrzę na te dziwne ruchy J.Kreta to dostaję jakiś dziwnych dreszczy, a do tej pory byłem całkiem spoko:haha2::haha2::haha2: Chyba mam za słabe parcie na szkło:)
|
Cytat:
|
korzystając z okazji podłączę się do tematu bo chciał bym sie dowiedzieć czy normalne są jakieś takie "większe" wibracje powyżej 4,5 - 5000 obr/min ?? do 4000 silnik pracuje idealnie gładko, w całym zakresie obr nie ma jakiś stuków tylko ta wibracja :(
|
Norma. a co? mrowi w ręce przy 5000obr?:D
|
no właśnie zaczyna mrowić i zastanawiałem się czy to tak ma być czy ja jakiś przewrażliwiony już jestem :)
|
Zawsze możesz zainwestować w nowa kierownice SW-Motech'a ;)
http://sw-motech.de/produktbilder/le...001_b_8_xl.jpg http://sw-motech.de/produktbilder/le...001_b_2_xl.jpg http://sw-motech.de/produktbilder/le...001_b_4_xl.jpg http://sw-motech.de/produktbilder/le...001_b_3_xl.jpg Ceny Ci nie zdradzę, bo stwierdzisz od razu, że mrowienie ustało :D |
3 Załącznik(ów)
Wibracje + do tego dziwne stukanie + pulsowanie klamki sprzęgła + klekot jak przy zużytym koszu sprzęgłowym itp i co się okazało-padło łożysko podpory wału kosza sprzęgłowego
|
Ale masakra - da się to wymienić bez rozbierania silnika ??
|
eeetam masakra, plan jest taki żeby to zrobić bez rozbiórki silnika,
|
Trzeba dorobić kawałek pręta specjalnie zakończonego i ściągaczem bezwładnościowym wyciągnąć łożysko. Łożyska lepiej nie rozbierać bo może cześć koszyka zostać w silniku (skrzynia biegów!!!) Prosta robota.....
Reszta koszyka to została wydłubana, czy zmielona??? Mam nadzieję, że nie ucierpiało łożysko po drugiej stronie wałka? Tak czy owak jeśli uda się reanimacja proponuję korek z magnesem (miska olejowa) |
Dzięki Dabal za MMSa. Mam noc z głowy:Sarcastic:
|
E tam. Mi znowu wybuchł silnik i jakoś żyje ;)
|
Wiecie jak sprawdzić łożysko po drugiej stronie wałka? Nie patrzyłem w serwisówkę.Na pewno większe obciążenie przekładane jest na to łożysko do strony kosza.W miarę wykonywanych prób z wyciągnięciem zużytego łożyska będę zamieszczał stosowne zdjęcia
|
Jakie są wymiary togo łożyska.(mam niestety tylko symbol)
|
pomysł na ściągacz przekazałem Dabalowi,dziś zrobimy test.
|
Z tego co zrozumiałem powyżej to NORMALNE że pow. 4000 obrotów są wibracje i przy dłuższej przejażdżce ręce mrowieją? Bo u mnie ostatnio zauważyłem cos takiego i myslałem że jest to związane z koszem sprzęgłowym (klekoczącym). Proszę Panowie wypowiedzcie się bo jak jechałem na mazury to nie było mrowienia i wibracji a jak wracałem to już były :( więc sam nie wiem co o tym myśleć..:dizzy:
|
Sprawdź sobie stan gum w półce jakie "mają tłumić" drgania, wyważenie opony itp, bo to też powoduje, że ręce po dłuższej jeździe mogą zacząć mrowieć.
|
A ciężarki na końcach kierownicy masz ??
|
Ciężarki mam...jak jechałem na wschód to miałem i jak wracałem to też były:) myślałem że to od kosza sprzegłowego, po waszych reakcjach stwierdzam, że to nie jest normalne że drgania idą w górę?
|
wsjo normalna, nie kryminalna ;)
|
2 Załącznik(ów)
Udało się wyjąć łożysko(58\25\15) Po wstępnym podgrzaniu bieżni łożyska i zastosowaniu "szpilek dzieja"w technologi rejli , łożysko bez większych trudności wyszło na zewnątrz.
|
O to super że się udało - kurcze ale jak pamietam to twoja Afri chodziła jak zegarek, cicho bez klekotania koszem.
Czy na pewno kosz był przyczyną rozwałki łozyska:dizzy:. A sciągacz - top technologia-rejli :) |
Kosz nie miał wpływu na łożysko bo niby czemu, ot po prostu wieniec trzymający kulki się rozsypał i tyle.
Co do ściągacza to najważniesza jest skuteczność , prostota konstrukcji a koszt materiału można pominąć w tym wypadku. Ale czerpiąc naukę od niektórych "handlowych" osób dzialających na tym forum nadmieniam iż przyrząd został opatentowany a jego wzór zastrzeżony :) |
Cytat:
|
Dabal i jak tam po wymianie łożyska?wszystko wróciło do normy?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:20. |