![]() |
A gdzie mozna kupic tego FACETA 40177?
|
Jeszcze sprawdze pewien kontakt w Angli bo może taka droga mi się uda. Dam znać bo teoretycznie jest mozliwia większa ilość.
|
To ja jeszcze raz, bo koledzy handel zaczęli uskuteczniać.
Jak to podłączyć ? Pomóżcie. |
1. Zdejmujesz siodło i unosisz na podpórce bak.
2. Znajdujesz kostkę od oryginalnej pompy i ją rozpinasz - stamtąd trzeba wziąć plusik. 3. Do Faceta wkręcasz na teflon albo loctite króćce. 4. Rurkę, która idzie od filtra paliwa wpinasz w "inlet", drugą w "out" - powinny być na pompie zaznaczone. 5. Plusik z kostki z pkt. 2 łączysz kabelkiem z czerwonym przewodem pompy. 6. Czarny przewód montujesz do masy - jest blisko. 7. Ja pompe powiesiłem na trytytce, mozna próbować ją wcisnąć w oryginalną gumę, ale wymaga to sporej gimnastyki i użycia płynu do mycia naczyń w dużych ilościach. Tyle :) Roboty tyle, że trudno drugie piwo uczciwie dopić. Cytat:
|
sneer, one wszystkie sa solid state, powrot to mozesz miec na wtrysku, z gaznikiem moze byc klopot ;), a dokladna instrukcja montazu jest na brytyjskim forum xrv
polecam jakos opakowac pompe, zeby nie klekotala o rame, wpieniajace :D powodzenia |
Podpiołem do kabelków starej pompki, ale to chyba nie robi różnicy to tam tez plus i minus. Napiszcie jak się myle.
P.S. Dzieki Sneer |
oczywiscie ze nie robi. to tylko pamietaj, zeby po glebie wylaczyc z kluczyka a nie z hebla, bo bedzie pompowac jeszcze dlugo.
|
Mogłbym miec takie pompy:
40177 w cenie ok 85$ (cena juz z wysyłką ale muszę podpytac dokładnie) lub 40171 w cenie ok 50 eur juz z wysyłka. Tylko z 10 osób musi sie uzbierac. Czas dostawy ok 4-5 tygodni. Pompy są nowe kupione u dystrybutora w anglii lub w niemczech (mam z tymi dystrybutorami kontakt zawodowy ) Jak bedzie zainteresowanie to mozna podjac temat. Dla siebie napewno sprowadzam. |
witam.
Panowie to ja rozumiem ze ta 40105 tez ma ten system stopujacy przeplyw po zgasnieciu silnika ale jest za mocna i daltego ta 4071 lub 40177 ? Bo szukam zapasowki i sie zastanawiam dziekuje. |
Ja mam 40105 i nic się nie przelewa, chociaż profilaktycznie wymieniłem zaworki iglicowe. Natomiast rzeczywiście wyłączenie z hebla powoduje, że nie przestaje pompować i wtedy troche smierdzi. Wylaczenie z kluczyka zatrzymuje normalnie pompowanie benzyny.
|
Witam
No ja tez mam 4010 ma też wbudowana opcje ... Built in Anti-Siphon Valve (Positive shut-off) a;e po przeczytanieu tego watku chialbym sie dowiedziec czy moze 4071 lub 40177 sa lepsiejsze tzn, ze wylaczaje sie nawet bez wylaczania zaplonu? Pzdr |
Skydiverek byłbym zainteresowany 40177. Oferta nadal aktualna?
|
a co zrobiłeś z węzykiem, który wchodził do orginalnej pompy ?
ja dziś zamontowałem 40105 i trochę mnie ten węzyk irytuje :-) |
;-) jasne, ale usuwając wężyk zostawiamy "dziurkę", która chętnie przyjmuje wodę, kurz itp., mnie interesuje czy można go zaslepić czy zostawić luzem i zabezpieczyć przed zabrudzeniem. Bo węzyk podawał /?/ ciśnienie do pompy z ... /?/
|
Wezyk sluzy do "oddychania" (wyrownywania cisnienia pomiedzy pudelkiem pompy, a swiatem zewnetrznym) w oryginalnej pompie wiec wymontuj go razem z pompa. Facet jest "solid state" czyli on nie "oddycha". Gdzie ci zostala dziurka ? ? ?
|
a no masz rację, jak wyjmowałem pompę zdjąłem węzyk bo myślałem /:-)/, że gdzieś idzie a on się zaklinował i udawał potrzebnego, już mu znalazłem miejsce w koszu na śmieci
|
Zainstalowalem wczoraj Faceta, niestety nie dziala a niby wszystko zgodnie z opisem podlaczone.
Moge go testowo podlaczyc bezposrednio pod aku? |
Możesz !!
|
ciekaw czy od biga by podpasowala ;)
|
MUTT rozumiem, że na sucho mogę ją podłączyć i powinna terkorać? Czy należy zapewnić dopływ paliwa?
|
mozesz na sucho, nie trzymałbym jej długo, ale parę sekund nie zaszkodzi. Ta pompa sama zaciąga paliwo, więc zawsze po założeniu pracuje na sucho przez chwile.
|
Podłączyłem pompę pod akumulator i działa. Kable i wtyczka też ok.
Mimo to po przejechaniu z 200 metrów Afri zaczyna się krztusić i na wolnych obrotach gaśnie. Paliwo jest, kranik na ON. Zdjeliśmy dzisiaj nawet z Tymonem bak, żeby sprawdzić czy jakieś przewody nie są zgniecione ale wszystko wygląda w porządku. Czuć trochę benzyną. Jakieś pomysły bo ciągnie do jazdy a motor w rozsypce :/ |
Weź drucik, np. z dużego spinacza. Zdejmij wężyk z odpowietrznika baku (obok wężyka od kranika) i wetknij w dziurke spinacz - powinien wejść do środka gładko i bez oporu.
U mnie tak było. |
Wchodzi bez problemu. Nie czuc zadnego oporu. Weze tez nie sa zapchane.
|
Wczoraj dalem kranik na Off motor chodzil az do wypalenia paliwa. Dzisiaj proboje odpalic, pokrecil pare razy, pokaszlal i zgasl. Tak pare razy az zegary sie zresetowaly. Wkurzony odpialem pompe paliwa podlaczylem grawitacyjnie i zapalil...
Czyli gdzies tu musi lezec wina. Podlaczona pod akumulator na sucho slychac ze pracuje. Kable tez ok jak juz pisalem wczesniej. |
Cytat:
Pozdro |
Tak, wzorowałem się na:
http://www.xrv.org.uk/forums/mechani...html#post94881 |
moja dziala tak zajebiscie ,ze drugiego zamowilem jako awaryjnego tylko cos mnie sie wydaje, ze bedzia to tylko balast....
|
Cytat:
|
Cytat:
Pozdro |
sprawdzić miernikiem prąd dochodzący do pompy
|
Po podlaczeniu zarowki poszedl dym z aku :)
Podmienilem przekaznik pompy od Tymona i... pompa dziala. Dzieki Dubel. Edit. Przekaźnik w motoriscie 370 zł :o Można to gdzieś taniej dorwać? |
Jeśli ktoś ma ochotę mam do sprzedania: Facet, model 40105. Założona na moto na chwilę :)
Na priv. |
Cytat:
ebey uk za jakis 24 szterlingow |
Panowie czy po podłaczeniu Faceta, pompa ta caly czas Wam pracuje?
Bo u mnie po zamianie tak wlasnie sie dzieje. A z tego co pamietam oryginal podpompowywal krótkimi seriami. Jesli tak ma byc to co dzieje sie z nadmiarem paliwa, wraca do zbiornika? Wycieku nie stwierdzilem. |
Mi pompa nie pracowała cały czas, po nabraniu ciśnienia zatrzymuje sie. Pracuje cały czas gdy paliwo się w zbiorniku kończy i robi to na tyle głośno że pierwszym razem gdy usłyszałem ten dzwięk to się wystraszyłem że coś w skrzyni się popier....
Pozdro |
Zbiornik zalany do pelna, pompa pompuje cichutko ale jednak caly czas.
Oczywiscie tylko podczas pracy silnika. |
banditos:
Tez dzis akurat z tym walczylem ale z oryginalna pompa. U mnie powodem bylo powietrze ktore zostalo w filtrze, przechylilem go tak aby uszlo w kierunku pompy i jest ok. |
Pompa FACET pracuje częściej niż orginalna od pana Hondy. Zpowodowane to jet mniejszą objetością elementu roboczego że tak to nazwe. Jeśli jesteś pewien że przewody paliwowe od pompy do gaźników są szczelne i nie widzisz paliwa cieknącego z weżyka od przelewu gaźników, Afri wkręca się jak należy to znaczy że jest wsio ok :)
Pozdro |
Cytat:
PS. Wydaje mi sie ze na tej pompie Afra troche lepiej wkreca sie na obroty i zbiera sie tez szybciej. Moze dlatego ze przez ostatnie 2 tygodnie latalem bez pompy. :at::at::at: |
Czy ktos zalozyl 40177? I jak to dziala?
|
Przelecialem caly watek i wiem ze ta, zapytac chcialem czy testowana. A skoro tak to sie bede za taka rozgladal. A gdzie nabyles takie cudenko?
|
Mam 40105 i po 7 tys km nawet nie jękła:)
Co prawda chodzi prawie caly czas, ale mozna teraz bez obawy topic moto po same lampy. Polecam! |
kolega Szpuntek ma w swoim sklepie
|
Nie wiem czy w nowym temacie czy odgruzowywać ten..
Z tego co wyszperałem tutaj to większość wrzuca do siebie 40105. Mnie zaś zastanawia czy 40178 będzie spełniać rolę. Jeśli chodzi o wydajność, jest o połowę mniejsza, z czymś co nazywa się Positive Shut Off Valve oraz Check Valve. Druga sprawa to czy Facety faktycznie non stop ciągną paliwo? Gdzieś na xrv.co.uk jest info od przedstawiciela Faceta, który jednoznacznie rekomenduje 40177 jako tę, którą należy instalować do układów w takich silnikach jak w XRV ze względu właśnie na ich sprawność. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi mniejszymi pompami? Pzdr |
Nie wiem czy było, ale trafiłem na stronę z tabelą danych technicznych poszczególnych modeli pomp Facet.
http://www.facet-purolator.com/cube-fuel-pumps.php |
żuk co Tobie chodzi po głowie o 0.43 ? Masz zdrowie.
|
dlaczego kombinujecie z tą pompą??, kupić używkę (pasuje od wielu hond...) wymienić styki a jak już chcecie mieć pewność to 2 używki i po co kombinować z facetami, pirburgami i innym łatajstwem ;) i zastanawiać się czy będzie dobrze, ew. u kogo było dobrze, czy przelewa, czy nie czy padnie po 5000km czy po 500km, czy ma dobre ciśnienie i jaką wydajność itp.itd.itp.:confused:
ewentualnie w larssonie można kupić nową pompę tourmax (to samo do oryginał!!!) w cenie ok 390zł |
Cytat:
Mam możliwość po taniości kupić Faceta, stąd wątpliwość brać czy nie brać na swój garażowy stock... A jak już będzie to bym potestował. Tylko jest tych modeli tyle (Miras podał linka wyżej), że można zwariować a specyfikacja dla nich niemal identyczna. 40105 już wiemy, że ok więc bym sprawdził inną. Przy okazji: jaki rozmiar króćców przy tych Facetach montować? 1/8? Pozdro! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:09. |