![]() |
panewek, korbowodów raczej nie bedziesz potrzebował. Pompe ewentualnie można znaleźć używke. Luz tłokowy robi się taki z 10 razy mniejszy niż w samochodach więc trzeba uważać, jeśli mnie pamięc nie myli to 0.01-0.04 nówka, limit serwisowy 0.15? Sprawdzić trzeba w Haynesie . Tłoki dostępne są +0.25mm i +0.5mm. Ja miałem spore dziury i +0.25 wystarczyło. Zawory też raczej stare zostaną jeśli jeszcze jest tam z czego szlifować. Jeśli nie to można nie kupować oryginalnych... można dorobić, takie założyłem do CB750 i działają git.
Uszczelki + uszczelniacze 600zł, tłoki+pierścienie 1200zł, wałek 600zł, łożyska skrzyni chyba 200zł. Szlif garnków 150zł, szlif zaworów... 50zł. Sworznie + zabezpieczenia? ze 100zł max. |
+dwa miechy w zimnym garage =pięć litrów czystego alkoholu =http://images.okazje.info.pl/p/zdrow...te-30-kaps.jpgx 10opakowań =180zł lub, bez pięć litrów czystego.... =nerwica z qrwicą inaczej nie umiem :dizzy::dizzy::dizzy::bow:
|
Fajnie się popierdala Afrykom ,coooo ? :D
|
tak licząc te koszta, ja bym chyba szukał jakiegoś używanego pieca...
|
jak dla siebie nie opłaca się bo znaleźć piec w dobrej kondycji to cud !!!
Jak trafiłem 3 lata temu na trzy piece i dalej nic i nie masz gwarancji co kupujesz. Sam też muszę u siebie zrobić remont taki główny i kombinuję jak koń pod górę żeby po taniości zrobić - ale pamiętaj tanio z kombinacji to zaraz dołożyć trzeba do wersji pierwotnej i oryginalnej ... |
http://allegro.pl/honda-africa-twin-...809366400.html
Sumując wg Miszy za remont licz przynajmniej 2900zł, tak, będziesz miał niektóre części w zapasie (ze starego silnika, lub odsprzedaż go na części). Kupując silnik zawsze jest jakieś ryzyko, nie wiemy czy to faktycznie ten film ukazuję pracę właśnie tego silnika, i co było (ewentualnie) później. Decyzja należy do Ciebie ;) PS: Ryzyko podejmujesz również remontując silnik samemu, może mniejsze, ale zawsze ;) PS 2: Nie znam sprzedającego |
29 tyś?
Toż to nowy motór kupisz :D |
Fakt, zaszalałem trochę z zerami - już jest trochę taniej :D
|
Ja w RD03 zajechałem wałek. Przez rok jeździłem na spawanej zębatce a teraz przy okazji wymiany wałka robię remont. Może i troszkę to kosztuje, ale mam pewność pieca.
|
Temat remontu był już poruszany wielokrotnie. Kupno za 3k silnika nie wiadomo po jakich przejściach i jak serwisowanego jak dla mnie mija się z celem. Lepiej nawet ciut więcej zapłacić, ale zrobić remont swojego pieca porządnie. Wtedy wiemy co mamy i jak możemy temu zaufać.
|
Mój coś koło 4000 zł.
|
Zresztą... żaden z silników nie ma tych 30 tys nalatane tylko grubo więcej a jak działa silnik po remoncie z ciutke większymi tłokami i lekko większą zębatka to się zdołałeś przekonać :) Komprecha odzyskana, lekko wiekszy moment z masy tłoka i lekko większej pojemności. ,Na osiągi nie narzekam, tylko ta głupia zębatka porysowała mi gładź i tamtędy lekko pali olej. Poza tym fun z dłubania jest nieziemski, do garażu można wstawić farelke i już zimno nie przeszkadza :)
|
Ja bym się już na remont nie porywał drugi raz....
po prostu się nie opłaca, roboty w ciul, kasy w ciul, stresu (czy wszystko się uda) w ciul,. Trzeba mieć dużo dobrych narzędzi, czasu itd. Wole dojeżdżać silniki po 1000 zł. (jeden sprawny silnik kupiłem za 900 zł, fakt brał olej ale jezdził bez problemu. Lałem olej mineralny samochodowy po 15 zł za litr, czasami olej do diesli co było na półce. Taniej lać olej niż ładować się w remont. |
Taniej przyspawać zębatkę niż wybebeszać silnik żeby zmienić wałek :). Sam przelatałem 3 sezony na spawanych zębatkach.
|
Czy się opłaca czy nie opłaca silnik będę robił,chyba
ps.Zna ktoś sprzedawce tego silnika http://allegro.pl/honda-africa-twin-...809366400.html może faktycznie dobry piec ? Poleci mi ktoś gdzie mógłbym dać garnki do szlifu jakiś namiar,tel.? |
ja w białymstoku robiłem jak chcesz to mam namiar.
tzn robiłem do ruska ale robią wszystko, przeważnie auta. |
Cytat:
|
Zna ktoś sprzedawce tego silnika http://allegro.pl/honda-africa-twin-...809366400.html
Ja znam.Mocnobezalkoholowego co prawda z nim nie piłem,beczki soli też nie zżarłem,ale kupowałem kilka razy i gdy zdarzyła mi sie walnięta rzecz (moduł zapłonowy,zresztą po okazyjnej cenie) to oddał kasę bez problemu i dogadaliśmy się jak normalni ludzie.Takie zaufanie na telefon. Krypto reklamy tu ni ma. P.S. Jak tu (w sensie na tym forum) się cytuje? Na transalpowym opanowałem,tu ni uj. A gdzie wklejanie zdjęć? Chyba za cienki między uszami jestem. |
1 Załącznik(ów)
Jak i czym i wktórą mańkę odkręcić tę śrubę co to na niej siedzi oczkowa 17:bow::mur:
|
Ja bym odkręcał kluczem udarowym
|
ja odkręciłem normalnie , tylko nie wiem czy dobrze pamiętam że tam odwrotny gwint jest ? I jak to odkręcisz musisz mieć ściągacz do tego koła
|
Nie wiem w którą stronę kręcić tą śrubę ale proszę umyj ten silnik porządnie zanim go kompletnie rozbebeszysz:oldman:
|
Można zablokować z drugiej strony wkładając szmatę między zębatki... chociaż udarowym łątwiej. No i najważniejsze... w prawo odkręcasz ją :) Ściągaczem jest druga śruba, nie pamiętam gwintu ale znajdzie info na forum... jak będziesz mieć kłopot ze znalezieniem to daj znaka to ci wyślę priorytetem
|
Quote nie hula...Michał,znaczy jest lewy gwint a co znaczy ściągaczem jest druga śruba:confused::confused:
|
Wykręcasz tą co to ma lewy gwint... i pojawia się dziura :D w tą dziurę wkładasz taką specjalną śrubę :D Ta co to ma lewy gwint wkręca się w wał a ta specjalna wkręca się w gwint narżnięty w kole magnesowym i tak wkręcasz i wkręcasz aż się oprze o wał i wtedy "myk" (sorry myku ale nie wiam jak inaczej to opisać) moment obrotowy nadany tej specjalnej śrubie, sprytnie się przekształca w ruch posuwisty i ściąga magneto z wału. Uwaga uwaga, jest tam klin który może (ale nie musi) wypaść i cholernie ciężko się go szuka. Generalnie jak odkręcisz tą co to ma lewy gwint to skumasz :) Śrubę-ściągacz mam i jak potrzeba to jutro mogę wysłać Ci, daj tylko adres na priva
|
Aaaaaaa,tera kumam :Dbardzo wyczerpująca odpowiedż,flaszkę już masz , jutro skoknę do kolunia co to ma werkstad motorowy HD może on będzie posiadaczem takowego ściągacza,jeśli nie to się odezwę,:bow::bow::dizzy:
|
4 Załącznik(ów)
OK ściągacz znalazłem koło zeszło bez problemu,miałem maly kłopot ze ściągnięciem kosza ale siła razy ramie robi swoje.
Silnik przygotowany do rozpołowienia,na co powinnem zwrócić uwagę ,co zrobić jako pierwsze,co zaznaczyć Jak stwierdzić czy tarcze sprzęgła są w dobrym stanie , zważywszy że sprzęgła nie było słychać okładziny mają 0,5mm. |
Najważniejsze... pokaż garnki w środku i tłoki jak wyglądają. Drugie to trzeba je pomierzyć. Można wsadzić palucha do środka i sprawdzić czy jet wyczuwalny "rancik" na każdym cylindrze czyli różnica średnicy pomiedzy współpracującą z tłokiem powierzchnią cylindra a tymi ostatnimi 2 milimetrami na samej górze... może coś wyczujesz. Pierścienie siedza luźno w rowkach tłoka czy zapieczone? Mierzenie lepiej zlecić fachowcowi... średnice tłoka, średnice cylindra na 3 różnych wysokościach i skrzyżowane: przód-tył i lewo-prawo. Nalej kapkę jakiejś nafty, nitro benzyny na kazy zawór od góry strzykawką i zobacz czy przecieka lub się poci od dołu (przed czyszczeniem - łatwiej zaobserwować ) To da taki trochę pogląd.
Tarcze sprzęgła - trzeba zmierzyć grubość okładziny i położocyć na stole i sprawdzić jaki listek szczelinomierza wchodzi pomiędzy "stół" a tarczę sprzęgła. Stół tzn coś idealnie płaskiego, np szyba. To samo z przekładkami. Wartości wszystkich wymiarów i dopuszczalne odchyłki znajdziesz w Haynesie. Jak nie masz to później napiszę ile ma być. Zębatka z prawej strony na wale... znajdź otwór w niej w który pasuje śruba M6 i ja tam wkręć, zabiezpieczy to zbytniemu przesunięciu się zębatki względem zębatki kasującej luz i łatwiej będzie potem złożyć. Ja robiąc te kilka silników które mam za sobą zawsze wkręcałem śrubę po rozłożeniu na jej miejsce - latwiej ogarnąć potem ae trzeba uważać żęby taka wytająca śruba nie odłamała kawałka karteru np co mi się też zdarzyło, na szczęście mam dwa ;) tzn już jeden. Tulejki ustalające tez warto zabezpieczyć żeby się nie pogubiły |
Znaczy co tej zębatki nie wykręcać tylko zabezpieczyć ją śrubą ? Cylindry tak czy tak będę dawał do szlifu,jeszcze nie wiem gdzie,zawory też będę docierał,powiedz gdzie pokupić po rozsądnych pieniędzach wałek?
|
Śrubką zabezpieczasz zebatkę właściwą z tą kasującą żeby się nie rozjechały pod wpływem sprężyny :) a potem taki zespół odkręcasz od wału. Ta spręzyna w środku jest całkiem mocna i założyć to z powrotem takie rozjechanie to jest kłopot .... a tak, nie ma kłopotu :)
|
Spoko,kumam;)
|
2 Załącznik(ów)
Witam świątecznie .
Z racji tego że motura rozłożyłem i potrzebuję kilku części zapytuję,czy ma ktoś wejścia do św.Mikołaja może by pod choinkę podrzucił mi namiar gdzię za dobre kasę kupić wałek zdawczy,bo z mojego chyba już nic nie będzie :Doczywiście nówkę. Łożyska teoretycznie są w stanie OK,ale raczej będę wszystkie i tak wymieniał,gdzie zamawiać,w hondzie czy gdzie indziej? |
łozyska i uszczelniacze spr TU miły kontakt telefoniczny, pomogą. Wysyłkowo też sprawę ogarną.
|
Fajny masz wałeczek, widziałem kiedyś podobny w Africe u handlarza.
Wytrwałości i powodzenia :) |
Czy jest coś bardziej konkurencyjnego dla sklepu http://www.motorista.pl/pl/motocykle.html bo po podliczeniu podstawowych części wyszło mi 3200pln-ów :mad: nie licząc szlifów uszczelek i robocizny.
Gdybym wcześniej podliczał koszty to po prostu bym wałek przyszwajsował i luz. |
Ktoś już wcześniej pisał, że wydał na remont 4200. Jednak moim zdaniem jest to lepsza opcja niż wtopienie kasy 3000 na zakup "czegoś" na znanym serwisie aukcyjnym. Bo przy maxi wtopie może wyjść 7200 - 7500, a to już naprawdę boli.
|
Artur, są na forum dilerzy ;) poszukaj w PiD mają zniżki w Hondzie.
Tak jak Slafo pisze... ja osobiście przed remontem kupiłem silnik niby dobry, niski przebieg, rozrząd ok, pojeździł miesiąc i się po prostu tak rozdymił że Twój to nówka przy nim. Potem zrobiłem remont swojego. Ogólnie wyszło z 5-6 tys zł, co prawda sprzęgło sprzedałem Iziemu i coś tam też ale to pierdoły i teraz ten drugi silnik leży i czeka na moment w którym znajdą się tłoki na jakiś solidny rozwiert |
Byłem dzisiaj w hondzie w niemcowni z wydrukowanymi fiszkami ceny ogólnie podobne,aczkolwiek na każdej części od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych mniej .
Pan honda zasugerował założenie nówek cylindrów po moim pytaniu o cenę i kilku kliknięciach,z miłym uśmiechem odpowiedział 788.95 ojro pro szt. Wałek,pierścienie ,tłoki, łańcuszki +napinacze +ślizgi,wyszło równiutko tauzent oiro pan mówił że jakiś tam rabacik da. Nie wiem czy części z Niemiec są pewniejsze,czy jeden ciul,nadmienie że jestem patriota wolał bym coś tańszego z polszy. Może jakieś oferty??? |
te części z Niemiec pewnie mają z Pniew więc jeden ciul :D tyle tylko, że Polscy dilerzy więcej przycinają klientów
|
napinacze i ślizgi też? Jak nie ma widocznych gołym okiem badziewiów to bez sensu koszt... według mnie
|
Jeszcze pytanie z innej beczki,jak patrze na zbiornik rd04 to mam nerwowe tiki,można coś podpasować bardziej przyjaznego dla oka?
Mam praktykę i dostęp do do spawania tig,ktoś ciął zbiornik,lub z czego można zrobić podmiankę. Wiem,może rozdupić przy dotknięciu kątówką,ale spawałem kiedyś płaszcz cysterny do przewozu propan-butan i nie rozdupiło są na to sposoby :D |
Misza napinacze i ślizgi...jutro wkleję fotki,mają zajebiste wyżłobienia myslę że też
|
Cytat:
|
Wczoraj zdemontowałem tylny wachacz,dwa łożyska igiełkowe normalnie se zardzewiały i się rozsypały:D
Panowie róbta przeglądy co rok,africa nie jest jednak wieczna :D |
Ma ktoś zdjęcie RD03 ze zbiornikiem trampkowym? Od PD06 czy od nowszych też będzie pasować?
|
No wieczna nie jest a wystarczy serwis raz w roku żeby przejrzeć wszystko i posmarować, a nie że na przykład jedziesz sobie jedziesz a nagle wahacz ci odpada ;) albo zaświeca sią kontrolka "proszę zajechać do najbliższej Autoryzowanej Stacji Obsługi, proszę przygotować kartę kredytową, obsługa potrwa 3 minuty, komputer wymaga wpięcią i odpięcia wtyczki" ;)
|
Skoro nie ma żadnych propozycji jadę jutro zamówić wałek zdawczy,
zostaje mi opcja 170 ojro? Nikt nie ma w lepszej cenie? Naciągi łańcuszka rozrządu faktycznie są ok. Czy jest opcja sprawdzenia tylnego amorka ewentual. regeneracji? |
Po zdemontowani wachacza wyszło że praktycznie wszystkie igiełkowe są do wymiany,potrzebował bym sforznie fi10\fi17.5\60 i fi15\fi20\70
może ktoś posiada na zbyciu? |
Aaa,jeszcze taka gumi, Waz, MAIN CONNECTING poz.11 na fiszkach co to łączy air boxa z takim plastikowym płaskim pod zbiornikiem może komuś zalega ?
|
ramoneza odnośnie łożysk to napisz do kolegi krynek on ma dostęp do łożysk ntn w dobrej cenie - ja ostatnio w afri zmieniałem i brałem od niego ;)http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?f=169&t=8689 <-- link do forum trampka bo tam się ogłaszał :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:48. |