Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Dlaczego lubię BMW, KTMa, Triumpha (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18749)

Grinch 12.08.2013 22:06

No to Wy skurczygnaty jesteście jak cholera. Ja to mały przy Was. Szczęście ze chociaż kopyta mam stosowne do podróżnego enduro.
muszd kupić coś nieco większego, np R1150 Adv, bo na moim XL700V to mnie ciągle kolana bolą i wyglądam jak na sporcie.

Przemek, Łódź RTK,

Orzep 12.08.2013 22:22

Cytat:

Napisał Grinch (Post 332197)
No to Wy skurczygnaty jesteście jak cholera. Ja to mały przy Was. Szczęście ze chociaż kopyta mam stosowne do podróżnego enduro.
muszd kupić coś nieco większego, np R1150 Adv, bo na moim XL700V to mnie ciągle kolana bolą i wyglądam jak na sporcie.

Przemek, Łódź RTK,

Ja mam 190cm i ponad 130kg, ale kiedyś się wezmę
Nie jeździłem 700tką, ale 650tką i owszem...i rozumiem twój BÓL!
Pojeździj dużym GSem i daj znać jak twoje kolana ;)

Pozdro Orzeppe

Grinch 12.08.2013 22:29

Ależ tak jak pisze, jeździłem GS'ami. To jest to! Do cholery, ja po prostu musze mieć Betę. Tylko ze te nowe R1200 wyglądają jak "sztabki zlota". Po mi takie swiecidło? Lep na złodzieja. Kupie 1150 Adv z lat 2003-2004. Jakoś tak.

Przemek, Łódź RTK,

kulka 12.08.2013 22:29

wez mojego , bedziesz mial co trza ;)

Grinch 13.08.2013 07:55

Pogadamy w kwietniu lub w 1 kwartale roku.

Przemek, Łódź RTK,

Navaja 13.08.2013 08:49

Cytat:

Napisał Grinch (Post 332201)
Ależ tak jak pisze, jeździłem GS'ami. To jest to! Do cholery, ja po prostu musze mieć Betę. Tylko ze te nowe R1200 wyglądają jak "sztabki zlota". Po mi takie swiecidło? Lep na złodzieja. Kupie 1150 Adv z lat 2003-2004. Jakoś tak.

Przemek, Łódź RTK,

Kup sobie z 2002 roku, bez tego posranego wspomagania hamulców i z prostym ABS. Tylko uzbroj się w cierpliwość w szukaniu - jak zaczniesz teraz to do końca I kwartału znajdziesz. O allegro czy otomoto zapomnij, chyba, że chcesz sobie kupić motocykl będący skarbonką. Jak nie masz parcia na ADV to poszukaj zwykłego GS - jest ich więcej i są ok. tysiąca Eur tańsze przy danym roczniku, przebiegu i wyposażeniu niż ADV. W razie pytań służę poradą.
Powodzenia w szukaniu.

MUTT 13.08.2013 09:27

Cytat:

Napisał kulka (Post 332202)
wez mojego , bedziesz mial co trza ;)

Już nie kręci 250 kg w błocie ? :D:vis:

ex1 13.08.2013 10:14

Cytat:

Napisał MUTT (Post 332232)
Już nie kręci 250 kg w błocie ? :D:vis:

:);) :)

Pawel_z_Jasla 13.08.2013 14:15

Cały czas jest też aktualne moje ogłoszenie w dziale "kupię/sprzedam" więc jak szukasz ADV 1150 to zapraszam - 2004 rok bez wspomagania i bez ABS-u za to z "niebiańskimi" pokrywami zaworów;) a co do allegro czy otomoto to tam też trafiają nasze motocykle więc byłbym ostrożny z tak radykalnymi osądami /byłem na kilku "wycieczkach" po sprzęty w DE czy BE i wracałem tak zniesmaczony jak po bigosie w 1982 na krakowskim dworcu PKP/.

kulka 13.08.2013 15:00

czyzbym wyczowal jad w w slowach ex?
hehe , nadal mnie kreci , nie lubie wscieklakow i nic tego nie zmieni
mam poprostu nowe pomysly , nie mam parcia na sprzedaz ale myslenad r 100 gs PD
lub czyms podobnym
;)
poza tym mam okazje kupic pickupa z usa i kasa by sie przydala :) byloby na moto i na pickupa
;)

ex1 13.08.2013 15:04

Cytat:

Napisał kulka (Post 332289)
czyzbym wyczowal jad w w slowach ex?
hehe , nadal mnie kreci , nie lubie wscieklakow i nic tego nie zmieni
mam poprostu nowe pomysly , nie mam parcia na sprzedaz ale myslenad r 100 gs PD
lub czyms podobnym
;)
poza tym mam okazje kupic pickupa z usa i kasa by sie przydala :) byloby na moto i na pickupa
;)

heheh żaden jad ja sobie tylko oczkiem mrugłem..;)
ja generalnie rozumiem Twoją konstrukcję jako pojazd turystyczno enduro, jako typowe enduro, to już nieco mniej.. :)

kulka 13.08.2013 18:04

moje enduro to jest endudro turystyczne przeprawowe , nie atakuje caly dzien jednej gorki czy jednej rzeczki z blotem , jade poprostu czasami szutrem , czasami blotnista lesna droga, czasami przez rzeczke czasami przez inne badziewie , to mnie rajcuje ;)
wlasnie zrobilem przeglad , po 6kkm poza skasowaniem kilku drobnych luzow w ukladzie jezdnym oraz wymianie filtrow i oleju mozna wsiadac i jechac , jeszcze tylko zmienie opone z tyl na zeby nie bylo tak samo :D mefo stonemaster ;P

Navaja 13.08.2013 21:31

Cytat:

Napisał Pawel_z_Jasla (Post 332270)
Cały czas jest też aktualne moje ogłoszenie w dziale "kupię/sprzedam" więc jak szukasz ADV 1150 to zapraszam - 2004 rok bez wspomagania i bez ABS-u za to z "niebiańskimi" pokrywami zaworów;) a co do allegro czy otomoto to tam też trafiają nasze motocykle więc byłbym ostrożny z tak radykalnymi osądami /byłem na kilku "wycieczkach" po sprzęty w DE czy BE i wracałem tak zniesmaczony jak po bigosie w 1982 na krakowskim dworcu PKP/.

Paweł z Jasła
sprzedawca taki jak Ty to na allegro czy otomoto wielka rzadkość. Dałeś uczciwy opis, niczego nie ukrywasz, ceną masz dobrą i z pewnością znajdziesz nabywcę. Powiem uczciwie, że taki motocykl z takim przebiegiem i wyposażeniem nie przywiezie się taniej z Niemiec licząc koszty transportu i czas potrzebny do poszukiwań.
Nietstety przeważająca większość sprzedająych na w/w portalach to handlarze, u których motocykle nie mają żadnej dokumentacji potwierdzającej przebieg podany na liczniku. O składakach z kilku egzemplarzy czy polepionych na gumę do żucia powypadkowcach nie wspomnę.
Bigosu na dworcu PKP w Krakowie nie jadłem, w 1982 roku to wbity w sztuczny gajerek do komunii szedłem ale trochę wycieczek do DE po auta czy po motocykle odbyłem. I nigdy nie byłem zniesmaczony. Może dlatego, że kupowałem je zawsze od Niemców a nie od handlarzy naszej narodowości czy też innych słowiańskich nacji czy też Turków i za każdym razem miałem przed wyjazdem wszelkie informacje o pojeździe podane drogą e-mailową przez sprzedającego. Nie jestem handlarzem - pojazdy kupowałem dla siebie, znajomych, rodziny.
Na początku tego roku szukałem u nas w kraju 1150 GS Adv dla znajomego, który mi próbował udowodnić, że w Polsce można kupić taki zadbany motocykl z małym przebiegiem w dobrej cenie. Objerzałem sporo złomu, potem kolega spuscił z tonu na zwykłego GS, bo tych jest więcej - na postawie ogłoszeń i zdjęć wytypowaliśmy kilka egzemplarzy z allegro czy otomoto i...żaden ze obdzwonionych sprzedajacych nie potrafił udokumentować przebiegu. Jednemu panu myliły się kilometry z milami, drugi pisząc, że serwisowany nie mógł na to znaleźć kwitów itp.
Nie ukrywam jednak, że parę lat temu dla znajomej oglądałem w komisie w Warszawie bardzo zadbaną F 650 GS - dziewczyna kupiła i jeździ zadowolona do dzisiaj.
Tak więc pisząc do Grincha o allegro czy otomoto próbowałem mu oszczędzić straconego czasu i pieniędzy na bezsensowne wyjazdy po kraju.

kulka 13.08.2013 22:39

prawie wszystkie motocykle swoje kupilem od polakow , na allegro czy innych ogloszeniach , nie jest wg.mnie priorytetem udokumentowany przebieg czy czynnosci serwisowe , przeciez widze co kupuje , slysze co kupuje , czuje co kupuje wykonujac jazde prubna, takie przesadnie podejzliwie podejscie do tematu kupna zakrawa na paranoje , a przeciez to tylko motocykl ;)

Navaja 14.08.2013 09:51

Cytat:

Napisał kulka (Post 332347)
prawie wszystkie motocykle swoje kupilem od polakow , na allegro czy innych ogloszeniach , nie jest wg.mnie priorytetem udokumentowany przebieg czy czynnosci serwisowe , przeciez widze co kupuje , slysze co kupuje , czuje co kupuje wykonujac jazde prubna, takie przesadnie podejzliwie podejscie do tematu kupna zakrawa na paranoje , a przeciez to tylko motocykl ;)

Kulka ale Ty masz pojęcie o mechanice. Miałeś w zyciu kilka, jak nie kilkanaście motocykli i nikt Ci kitu nie wciśnie. A co ma powiedzieć ktoś, kto się nie zna? Ma wierzyć święcie w zapewnienia sprzedającego, że ten model tak ma albo, że ma przejechane 50 tys. km chociaż dla kogoś obeznanego z tematem gołym okiem widać, że dane moto ma naciorane ponad 100 tys. km? Co oczywiście, jeżeli jest sprawne nie dyskwlifikuje go jako dobry motocykl (mówimy tu cały czas o 1150 GS czy ADV) tylko chyba cena powinna być inna?
Spójrz na portale zagraniczne ile kosztują 1150 GS czy GSA i porównaj z cenami w Polsce. Jakoś dziwnym trafem ceny u nas są niższe pomimo, że 95% sprzedawanych to motocykle sprowadzane.
Dalej: mieszkasz gdzieś koło Strzelina, jedziesz obejrzeć motocykl pod Warszawę - od Ciebie to grubo ponad 400 km. Nie podniosłoby Ci się ciśnienie, gdyby na miejscu okazało się, że sprzedający nie ma żadnych kwitów o których Cię zapewniał przez telefon, dokumentujących wskazywany przebieg, Ty widzisz, że moto ma nalatane co najmniej dwa razy tyle a sprzedający się upiera przy swoim i z ceny nie zamierza opuscić? A to jest właśnie bardzo popularne u nas.
Nie mówię, że nie ma dobrych 1150 GS do sprzedaży ale to są naprawdę wyjątki dlatego napisałem Grinchowi, by uzbroił się w cierpliwość w szukaniu.
Ogólnie jest to temat rzeka a opinia jest jak dupa - każdy ma inną.

kulka 14.08.2013 15:27

c zasami robilem po 800 -1000km , czesto darmo , z tym ze ja spokojny czlowiek jestem , mam duzy dystans do otaczajacego mnie swiata :D

Grinch 15.08.2013 19:34

Niestety aby mieć dystans do świata trzeba mieć na to czas i pieniądze. Większość z nas, nie ma takiego komfortu.

Przemek, Łódź RTK,

kulka 15.08.2013 19:59

i tu sie mylisz kolego , wyobraz sobie ze nie mam nawet zdolnosci kredytowej , czasami brakuje mi na oplaty . staram sie jednak nie stawiac kasy na 1wszym miejscu i nie placze nad rozlanym mlekiem ;)

myku 15.08.2013 20:05

Pelna racja :Thumbs_Up:.

ex1 15.08.2013 20:41

ja myslę że dystans do świata i samego siebie to raczej kwestia wrodzona... choć.można ja też nabyć zapewne... :D ale zasobność portfela tutaj nie stanowi :)

Grinch 16.08.2013 14:08

Cytat:

Napisał kulka (Post 332542)
i tu sie mylisz kolego , wyobraz sobie ze nie mam nawet zdolnosci kredytowej , czasami brakuje mi na oplaty . staram sie jednak nie stawiac kasy na 1wszym miejscu i nie placze nad rozlanym mlekiem ;)

A czy ja to mówiłem z pozycji zamoznego dziedzica rodzinnej fortuny?
Raczej nie. Jak każdy odkłada każdy grosz.
:)

Przemek, Łódź RTK,

madafakinges 16.08.2013 15:28

Najlepiej to się bogato ożenić mój kumpel dostał na prezent ślubny od żony zzr1400 z 2011r.

Orzep 16.08.2013 15:42

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 332650)
Najlepiej to się bogato ożenić mój kumpel dostał na prezent ślubny od żony zzr1400 z 2011r.

...musi dobrze "kryć" ;)

motormaniak 16.08.2013 16:02

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 332650)
mój kumpel dostał na prezent ślubny od żony zzr1400 z 2011r.

Sknera. Nie kocha. Nie mogła nowego?

...musi dobrze "kryć"

je się kur..a namęczę i co widzę na imieniny? ... skarpetki! Kiedyś ... koszula....

Orzep 16.08.2013 16:09

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 332654)
je się kur..a namęczę i co widzę na imieniny? ... skarpetki! Kiedyś ... koszula....

...może "Kowalski" dostaje więcej? :D

myku 16.08.2013 21:11

Dzis moj przyjaciel Marcin,robil jazdy testowe na Gs12 i 1190R.Chcial na podstawie internetu kupic moto,a ja przekonalem go,zeby sie jednak najpierw przejechal.Wyslalem mu wczesniej Orzepa i moje komentarze,zeby wiedzial na co zwrocic uwage podczas jazd.I tak,GS bardzo przypadl mu do gustu.Skrzynia mu nie przeszkadza.Jakosc wykonania GS-a jest dla niego o niebo lepsza od 1190,tak wiec pewnie go sobie kupi,bo srodkow mu nie brakuje.Odnosnie Kata,stwierdzil,ze ma gorsze hamulce i to podkreslal.Gorsza jakosc wykonania.Ogolnie nazwal go czolgiem nie do zdarcia i zajechania.Jednak on chce bardziej podroznika ON,wiec GS ma przewage.Tak wiec trzeba byc naprawde obiektywnym i brac to co bardziej odpowiada,bo dobre sa obydwa :Thumbs_Up:

fassi 16.08.2013 22:25

Mam 33 lata i dzisiaj pierwszy raz jechalem na GSie 12tym, cale 20 km. Chcialem tylko wam o tym powiedziec i zapytac czy jakos szczegolnie mam sie dzisiaj zachowywac. A moze napisac do Kasi?

Orzeppie, jak teraz zyc??? :confused:

RAVkopytko 16.08.2013 22:29

Fassi Napisz do Kasi

Orzep 17.08.2013 03:10

Cytat:

Napisał fassi (Post 332703)
Orzeppie, jak teraz zyc??? :confused:

...chyba rzyć *, a jak ta się przyzwyczai do luksusu GSowego, to BędzieszMiałWydatek! ;)

Pozdro Orzep
* http://sjp.pl/rzy%E6

myku 19.08.2013 18:01

Patrzac na motocykle z 2013 oczywiscie GS12 na mobile.de,jest tam jeszcze troche ostatniej wersji.Niektore w bardzo wysokiej cenie.Czy moze mi ktos wytlumaczyc,co ma sklonic potencjalnego nabywcy GS12 zeby go kupic,a nie np dodac 2-3tys euro i miec nowy model.Jakie argumenty przemawiaja za tym,zeby kupic stary model,prawie za te same pieniadze co nowy.Ja nie moge ich znalezc :confused:

calgon 19.08.2013 18:21

Kupiłem sobie ostatnio gazetę Motocykl.
GS wygrywa wszystkie testy:-)))))))))))))

Orzep 19.08.2013 18:44

Cytat:

Napisał calgon (Post 332988)
Kupiłem sobie ostatnio gazetę Motocykl.
GS wygrywa wszystkie testy:-)))))))))))))

...na Vmax też? ;)
Pozdro Orzep
p.s. Ja na szczęście siedzę na FAT i wiem co to za góFno z tych GSóF! :D

myku 19.08.2013 18:55

Zauwazcie,ze w tych testach,do ktorych podchodze z dystansem udzial bierze 1190ADV.A gdzies potem wspominaja,ze wersja R to zupelnie inna liga,bajka i ze jedzie w Off Road-ie itd.Tzn,ze wersja R nie podlega pod te testy i nalezy do zupelnie innej klasy,w ktorej nie ma zadnej konkurencji?Czyli nie wiadomo,czy jest dobra,lepsza,czy zla?Z czym ja wiec porownac?I badz tu madry:dizzy:.Chyba kupie Motorrad i poczytam :haha2:

Orzep 19.08.2013 19:45

Myku, ja obiektywnie patrząc i jadąc krótko szutrem, dziurami, kamieniami i stwardniałymi koleinami w glinie, to różnic nie widziałem pomiędzy NewGSem, a 1190ADV!
Prędkości około 40-60km/h.

Pozdro Orzep
p.s. W "Rce" na pewno robi robotę 21'!
Ja poczułem różnicę 19' vs 21' jadąc DLem i TA650...

graphia 19.08.2013 19:49

Orzeppie. Nikt na tym forum tak nie zachwala swojej Afryki jak ty zachwalasz dużego GS'a :D Przyznaj - ile Ci BMW płaci? I tak się tego dowiem u Sikory :D :D

myku 19.08.2013 19:54

Jesli na asfalcie jest ogromna roznica,ktora czulem,to w terenie musi byc przepasc.Zreszta chlopaki z 1000ps tez tak stwierdzili a jezdzili obydwoma.Mysle,ze R jest poza konkurencja,gdyz nie to ze jest najlepsza,a to,ze po prostu jej nie ma.Ale jak ma sie taka sama cena starych GS-om do nowego,tego nie rozumiem :dizzy:
Np taki absurd:
http://suchen.mobile.de/motorrad-ins...eatures=EXPORT

Orzep 19.08.2013 19:58

Cytat:

Napisał myku (Post 332996)
Jesli na asfalcie jest ogromna roznica,ktora czulem,to w terenie musi byc przepasc.

...w czym jest ta przepaść?

Pozdro Orzep

myku 19.08.2013 20:02

Roznica na asfalcie to przede wszystko ergonomia.Na R siedzisz zupelnie inaczej niz na ADV.Przeniesienie napedu na 17" jest zupelne inne niz na 18".Masz inne indywidualne ustawiena zawieszenia w R,a nie stwierdzoe przez fabryke jak w ADV.Mysle,ze te i moze jeszcze inne drobiazgi,jak skok zawieszenia itd,sprawiaja,ze w terenie to zupelnie inna bajka.Mowie tu o istatnych sprawach,a nie ze ma inne malowanie i krotsza szybke :D

Orzep 19.08.2013 20:02

Cytat:

Napisał graphia (Post 332995)
Orzeppie. Nikt na tym forum tak nie zachwala swojej Afryki jak ty zachwalasz dużego GS'a :D Przyznaj - ile Ci BMW płaci? I tak się tego dowiem u Sikory :D :D

...to tajemnica handlowa! :p
Co do zachwalania, to piszę swoje spostrzeżenia...wraz z jego wadami i zaletami!
Sponsoring sponsoringiem wszelakich czasopism, ale musi "chyba" coś mieć ten duży GS w sobie, skoro tylu chętnych na niego...

Pozdro Orzep

Orzep 19.08.2013 20:04

Cytat:

Napisał myku (Post 332998)
Roznica na asfalcie to przede wszystko ergonomia.Na R siedzisz zupelnie inaczej niz na ADV.Przeniesienie napedu na 17" jest zupelne inne niz na 18".Masz inne indywidualne ustawiena zawieszenia w R,a nie stwierdzoe przez fabryke jak w ADV.Mysle,ze te i moze jeszcze inne drobiazgi,jak skok zawieszenia itd,sprawiaja,ze w terenie to zupelnie inna bajka.Mowie tu o istatnych sprawach,a nie ze ma inne malowanie i krotsza szybke :D

...śmy się qrwa Niemcze nie zrozumieli! ;)
Odebrałem twój wpis, że 1190ADV contra NewGS i że wielką przewagę ma pomarańczowy.

myku 19.08.2013 20:06

Nie,nie,nie,wcale tak nie twierdze:D.Ucz sie niemieckiego.Moze ci sie kiedys przyda :umowa:

Orzep 19.08.2013 20:09

Cytat:

Napisał myku (Post 333001)
Ucz sie niemieckiego.Moze ci sie kiedys przyda :umowa:

...a co macie w planach Nas jeszcze kiedyś najechać?! :D

myku 19.08.2013 20:11

Do roboty zagonic :haha2:

Orzep 19.08.2013 20:12

Cytat:

Napisał myku (Post 333003)
Do roboty zagonic :haha2:

Myku...jak będziesz tak dużo pracował, to nie będziesz miał czasu na zarabianie pieniędzy!!! :D

myku 19.08.2013 20:14

Jade z Nelly na sliwki,a ty wymysl,dlaczego nowe GS-wunderbarmotorrad sa w tej samie cenie co stare ;)

Orzep 19.08.2013 20:16

Cytat:

Napisał myku (Post 333005)
Jade z Nelly na sliwki,a ty wymysl,dlaczego nowe GS-wunderbarmotorrad sa w tej samie cenie co stare ;)

Zapewne stare ogłoszenia powielane, albo staryGS do max wersja adv, a nowy to "golas" prawie....bo inaczej tego nie widzę!

Pozdro Orzep

Orzep 19.08.2013 20:45

Cytat:

Napisał myku (Post 332996)

...tutaj(chyba) jakiegoś twego przyszywanego Rodaka poniosła jednak ułańska fantazja! ;)
Wymyślił sobie wersję "MARTIN" i za to krzyczy dodatkową monetę!
Wersja związana jest z jego działalnością handlową i nazwą firmy!!!

Pzdro Orzep
p.s. Zobacz na ten kufer, jak trąca bazarem malowanie z "okienkiem" BMFu:

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...28057643_n.jpg

myku 19.08.2013 21:27

Ale wlasnie NIE.Podobnych ogloszen jest naprawde wiele.MARTIN ma dosyc drogie motocykle,wiec nie ma sie co dziwic,ze ten jest tez drogi.Ale pytam sie za co?Jak ktos normalny wyda dzis 15 i wiecej tys. Euro za stary model.Te nowe to wcale nie takie golasy.Maja LEDy,maja pakiety,niektore szprychy.Nie mam zielonego pojecia,co sobie ci sprzedajacy mysla?A najgorsze,ze zapewne znajdzie sie idiota,co to kupi i jeszcze bedzie sie chwalil.Nie rozumiem tego...:dizzy:

Orzep 19.08.2013 21:34

...pamiętaj, że KTM ma 1190 w wersji ADV i wersji R.
BMWu w GSie daje "golasa" i pakiety!
Czyli...LEDy, szprychy, tempomaty i wiele innych wodotrysków!
Jest cena za wersję podstawową plus dodatki...
W GSie mym wersja podstawowa kosztowała około 53tyś, a wersja ADV na maxa fabrycznego ponad 70tyś zł!
Nie wiem jak dzisiaj się to ma, ale zapewne podobnie ;)

Pozdro Orzep

myku 19.08.2013 21:45

Orzep,przejrzyj mobile.de i poczytaj z czym sie sprzedaje nowe modele w cenie14500-16000.To nie golasy.A jak wejdzie model Adv to pewnie ich ceny jeszcze troche spadna.Dlaczego wiec stare normalne wersje,nie ADV sa takie drogie.Sztuczne trzymanie ceny i szukanie idioty ktory to kupi:mur:Patrzac na ceny 1190adv i R nie ma roznic w cenia.Uwazam,ze KTM podchodzi bardziej niz Fair do klienta.Oferuje dwa rozne motocykle w tej samej cenie.BMW robi sobie jaja.Proponuje golasa,potem golasa z pakietami,potem ADV i pewnie ADV z pakietami.Troche dziwna polityka zwarzywszy ze cena i tak zaczynaja sie kolo 15TE :dizzy:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:11.