![]() |
Jest tak, że mocowanie zębatki ustala jej pozycję na wałku, i dlatego nie przejmuj się tym, co od strony silnika, tylko tym co od strony mocowania. Jak będzie tak samo w starej i nowej - znaczy, zde będzie dobrze :)
edit: co zresztą Derry wyżej napisał :) Pomrocznośc ciemna mnie dopada, czy jak ?? |
Cytat:
p.s. dowiedziałem się: zębatka w motoriście 141,45 a zabezpieczenie 33,21. Ciekaw jestem tylko czy założenie nowej zebatki zlikwidowało całkowicie luz czy nie ? |
Luz wzdłużny jest. Zauważ, że zabezbieczenie ma trochę wolnego miejsca w tym rowku i z tego co pamietam przez to jesy luz... kilka mm ale jest.
|
Panowie, zębatka sunstara ma napisy na tej płaskiej stronie, a nie na wypukłej, więc jak ją zakładać? W JT są napisy na wypukłym.
Tak więc napisami jak wg haynesa, czy wypukłym na zewnątrz? |
Tak jak Dery napisał.
|
Taki oto przypadek - wymieniłem (a właściwie Szparag wymieniał i zakuwał) cały napęd: zębatki JT (na takich jeździłem również poprzednio) i DID VM-2. Od samego początku byłem nieco rozczarowany tzw. kulturą pracy, coś mi się dźwięki z okolic zdawczej nie podobały. Zajrzałem dziś po zrobieniu około 3000 km i zdawcza jest wyraźnie podebrana od zewnątrz (nie tak agresywnie, jak po założeniu na odwrót, co już przerabiałem - pozdrowienia dla serwisu Brados). Porównanie z poprzednio używaną zębatką zdawczą JT nie wykazało różnic w wymiarach/grubości, a ta stara po zrobieniu 5-6 kkm jest znacznie mniej bocznie zużyta. Więc czemu teraz tak się porobiło? Na roboczo zrobiłem podkładki z cieniej blaszki miedzianej między zębatkę a zabezpieczenie i na ucho osiowość się poprawiła. Następna zdawcza będzie z hondy.
|
Mam problem z zabezpieczeniem zębatki.
Tzn. nie wiem jak powinno być założone.
Z góry dzięki za info. |
Cytat:
U mnie nowe zabezp ma minimalny luz, ale wałek nowy nie jest... |
U mnie zabezpieczenie ma spory luz.
Około połowę grubości. Dodam tylko, że zębatkę miałem założoną na odwrót... Zastanawiam się czy nie splanować starego zabezpieczenia tak żeby wyrównało luz i czy nie wkręcić razem z nowym na dłuższych śrubach. Pytanie tylko czy luz ma być, czy nie? |
Przyjrzyj się wałkowi, czy widać, że jest podcięty w miejscu gdzie pracuje zabezpieczenie. Wydaję mi się, że luz tam jest nie wskazany, zrobienie dodatkowego dystansu ze starego zabezpieczenia może być nie głupim pomysłem.
|
Majki, popatrzę ale wolałbym wiedzieć tak na 100%.
Jeśli luz jest fabrycznie to wolałbym go nie redukować:) |
Tam każdy luz powoduję to, że zębatka pracuje na wałku, a jak wiemy to nie jest pożądane. Ale na 100% Ci nie napiszę czy ma być luz czy ma być na sztywno...ja bym dążył do uzyskania jak najmniejszej ruchomości zębatki. ;)
|
W sumie po wspawaniu lub wklejeniu nie ma luzu i ludzie jeżdżą.
Tak czy inaczej jestem ciekawy. Jeśli ktoś wie to chętnie przechwycę wiedzę :Thumbs_Up: |
W Larssonie mają tylko zębatki JT. Gdzie można dostać oryginalne od Pana Hondy?
|
mam dwie na stanie :Thumbs_Up:
|
Cytat:
|
Witam.
Jak nazywa się ta część którą się przykręca do zębatki na wałku zdawczym (na dwie śrubki) ? Muszę kupić nową bo stara się mocno "wycisnęła" :) |
Zabezpieczenie zębatki zdawczej masz punkt 20 za 35 zł :
http://czescihonda.motorista.pl/szuk...6,XRV750T,6314, Nie wiem czy są zamienniki . Pozdrawiam! Edit: Link do listy nie bangla :/ Jak wspomnisz o zabezpieczeniu zębatki to każdy będzie wiedział gdzie szukać , na pewno można też kupić u naszych PID'owców:) |
Dzięki za pomoc :) ale i tak nie mogę jej znaleźć . Kupię u naszych PID'owców w takim razie :P
Edit: Jakieś sugestie, kto to może mieć ? :D |
masz na zdjęciu od skrzyni biegów
Honda Budzyński Poznań, Obornicka? :D |
Rambo ma.
|
Cytat:
|
Panowie. Przy montażu zębatki zdawczej, wałek zdawczy się smaruje jakimś smarem?????
Czy wyczyścić i na sucho założyć????? |
1 Załącznik(ów)
Smaruje. Odpowiedź znajdziesz na naszym forum
wpisując w Google - smarowanie wałka zdawczego w motocyklu W smarze powinien znajdować się grafit, molibden i lit Są droższe. może lepsze Zastosowałem taki - kupiony na allegro Grafitowo - litowy z dodatkiem dwusiarczku molibdenu Specyfikacja w necie |
Dzięki.
|
Franz już kupiłem elube smar.
A jakiego kleju używacie do wklejenia śrub mocujących zębatkę zdawczą???? |
Niebieski wystarczy - do zabezpieczenia gwintów
|
Dzięki. Dzięki.
|
Czesc .
Gdzie mozna wrzucic filmik jak pracuje u mnie zebatka zdawcza aby ktos ocenil czy te luzy to w normie czy pora juz na wymiane??? |
Cytat:
|
Oto ten film - nie moge zaloczyc tego filmu.
Moze mi ktos pomuc lub gdzie moge podeslac filmik do oceny stanu zebatki zdawczej. Z gory dzieki za pomoc |
Wrzuć na jutjuba, a tu wklej link.
|
Dzieki - Link do filmu:
https://youtu.be/-PNyTNOmK8Y |
KOLEGO, nie wiem po co chcesz oceniać stan zębatki zdawczej. To jest czesc eksploatacyjna jak np. filtr
Jak chcesz ocenic stan wałka to zdejmij zebatke i zabezpieczenie i nagraj film lub zrob foty. |
Właśnie ja chce ocenić stan zębatki czy nie nadaje się już do wymiany a nie wałka i interesuje mnie to czy te luzy to normalne?
|
Cytat:
|
Ok, ale chodzi mi czy te luzy tak jak widac na filmie to normalne???
|
Na wyjechanym wałku luz moze byc nawet na nowej zebatce stad. sugestia zdjecia zębatki i wtedy bedziesz miał odp.
|
Zębatkę wymieniasz ze względu na przebieg nie na luzy w wieloklinie. 8-10tkm wymieniasz na nową firmową, ja preferuję sunstar ze względu że jest twardsza od JT.
Nową możesz wkleić na 2 składnikowy epoksyd i problem luzów nie będzie ci mącił w głowie. |
Cytat:
|
Cytat:
W Afryce masz zębatkę pływającą. W miarę zużywania się wałka zdawczego oraz kolejnych zębatek, luz ten będzie coraz większy. Niektórzy profilaktycznie wklejają zębatki zdawcze. Wówczas ani wałek, ani zębatka od strony wałka się nie zużywają. Jak poszukasz, to znajdziesz na forum więcej informacji dot. wałka i wklejania zębatki. Podsumowując, nie ma powodów do stresów. Korzystaj z pogody i nawijaj kilometry :at: |
Wielkie dzieki za podpowiedz, jak znajde czas zdejme zebatke i podesle zdjecia walka.
Jeszcze raz dizeki. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:27. |