![]() |
Hmm...bo akurat tak sie sklada,ze mam dojscie do wielu firm slusarskich i nie raz na negocjacjach flaszka pekla :p wiec mozna powiedziec, ze sie znamy ;). Jakby co wezme jakies gmole na wzor,albo narysuje w CADZIE lub innym ustrojstwie cos ciekawego. Jedyny problem moze byc z gieciem tak malych rurek (Cipanowie zajmuja sie troche wiekszymi rzeczami), ale poza tym...da sie jakas naprawde solidna rurke, mocowania i po krzyku. A i z malowaniem proszkowym tez nie bedzie problemu,bo rowniez pare razy negocjowalem :haha2:. Popytac moge. Ktos zainteresowany??
|
Ale czy to wszystko warte jest zachodu? Gmole Givi w zupełności dają radę a kosztują 270 zł. Gdybyś chciał jednak coś kopiować to system mocowania Givi - moim skromnym zdaniem - jest optymalny. Przez stare Forum przetoczyły się dyskusje na temat gmoli, niby to kowalska robota, ale problem jest jednak złożony :smoking:
|
No właśnie cały problem w tym że Givi nie do końca dają radę bo na ostatnim Kajtkowisku niezły burdel zrobiły Puszkowi w Afryczce.
|
Upsss, mi Afryczka przewróciła się ze trzy razy i bez strat. Może tylko sprawdzają się przy glebach parkingowych.
Możesz napisać co nabroiły? |
Nie wiem jakie dokładnie uszkodzenia miał, ale urwał mu się cybant mocujący gmol z przodu i cały gmol się wygiął wchodząc w boczek jak w masło ..
|
ja mam Holanoskie podróby AQ ( huj wi co Tomek tak naprawde podrabia) moja AT rozwaliła pięć innych motocykli, gmole nawet sie nie pogieły. ale następny raz kupił bym oryginalne Afrtican Queens :oldman:
|
Oryginal jest Riky Cross, albo jakos tak, firma, jak sie latwo domyslic... wloska :D Gmole te sa za-je-bis-te. Wiem, ze takie so, bo je mam na mojej Krolowej :D Najfajniejsze jest mocowanie z przodu, bo zamiast plaskownikow, konstrukcyjnie przewidzianych na straty, ma cus jakby tuleje zaciskana na rurze gmola. W przypadku gleby czesc energii pojdzie w tarcie zamiast w giecie... eee
:eek: co jo godom?! co jo godom?! P.S. Kratke siatke mozne se odpuscic, zbiera tylko syf, a czego rury 3/4 cala nie ochronia, tego siatka z drutu nie uratuje raczej. |
1 Załącznik(ów)
Czy ktoś wie jakiej firmy są te gmole lub gdzie i czy wogule można je gdzieś kupić?
Załącznik 2388 |
|
1 Załącznik(ów)
Mi chodzi o ten cały gmol w szczegulności o przód który zasłania czache. strasznie mi się to podoba:drif: i jak by to można było za rozsądne pieniądze gdzieś dostać to bym se sprawił:)
Załącznik 2389 |
Nie wiem, czy to te ale chyba oni (http://www.rikycross.it/) to robią. U paru ludzi takie widziałem na jakiś zlotach. Tzn, niekoniecznie te włoskie ale wysokie na pewno.
pozdr, laska |
WY lepiej Wasyla spytajcie o gmole.
Wasilczuk, dasz jakieś fotki swoich pancerników? |
kurcze ale to idzie samemu wystrugac a ile przyjemnosci
|
Właśnie o te gmole mi chodziło ale nie będe ukrywał że cena troche mnie zniechęca.
|
jo.
to produkuje rikycross. na zdjeciach wyglada to pancernie ale w rzeczywistości to cienko bo zamocowane to jest pod kierunkowskazy. w razie gleby to narobi więcej szkód niż pożytku. ja miałem zrobione coś podobnego ale po swojemu zamocowałem do gmoli w 4 miejscach. przydaje sie bardzo w terenie do wyciągania przedniego koła z jam. jako bagażnik nie sprawdzałem. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
całkiem całkiem , szacuneczek :Thumbs_Up: |
Czy ktoś może się orientuje czy te gmole od rikycross można kupić gdzieś bliżej albo czy ktoś już może zamiawiał coś z ich stronki i wie o co chodzi bo ja zdecydowałem się na pewien zestawik ale za nic nie wiem jak by to miało wyglądać i czy wogule jest takie zamówienie możliwe:(
|
Szukałem (chyba że przeoczyłem) ale odpowiedzi nie znalazłem. Mianowicie poszukuję chromowanych gmoli- nazwa czy cuś, czy ktoś to produkuje, jaki to materiał i jak z wytrzymałością, parę osób ma takie coś, bo na paru zdjęciach widziałem. http://africatwin.com.pl/showthread....ighlight=gmole w tym temacie na zdjęciu są jako tako widoczne. Nie wiem jak wygląda przednie mocowanie. U kogoś (możliwe że na jesiennym podlaskim) widziałem takowe zrobione z dosyć grubej rury. Może ktoś jest obeznany w tym temacie?
|
Gdzieś na forum widziałem nazwę tych gmoli...ale teraz nie pamiętam. Felek ma takie u siebie. ;)
|
http://puff.africatwin.com.pl/gmole.html
Mam tylko jedną stronę takowych :( Górne mocowanie kiepskie na takim płaskowniczku wygiętym. Dolne pod śruby od osłony silnika. Motad chyba??? |
Cytat:
Np.1. gmol musi przyjmowac na siebie i absorbowac energie uderzenia, a nie przekazywac ja na punkty mocowania, podobnie jak zderzak w samochodzie Np.2. odksztalcajacy sie gmol powinien jedynie w ostatecznosci wbijac sie to co chroni, czyli plastiki, zbiornik, itp. itd. itd. Trzeba wiec posiadac wiedze na temat wspomnianych rurek oraz potrafic wyrysowac i wyliczyc sily, ktore moga dzialac w chwili uderzenia, itd. itd. Nie jest to moze koniecznie NASA, ale jakies technikum odpowiedniej specjalnosci przydaloby sie ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
A moje gmole Givi juz nie raz uratowaly boczki... raz upadek z przechylu lewego na prawy gmol (podczas "driftu" po zlapaniu wiekszej przyczepnosci...) jedyne straty to zarysowane lusterko (prawe) i plastikowa oslona reki... no i oczywiscie zarysowane gmole...
Niestety tyl motocykla mam nie zabezpieczony... wiec set pasazera pekniety... :/ |
Cytat:
|
Daddy jak te gmoliki są mocowane do ramy ? cybanciki za płaskownikami ściągające do uchwytów chłodnicy ?
|
Cytat:
to gmole SW-Motech. sa niezniszczalne. |
1 Załącznik(ów)
A kto potrafi powiedzieć co to za gmol
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.xrv.org.uk/forums/africa-...crashbars.html |
Cytat:
Ciekawy jestem ile kosztuje COD. 112 i 160 z ich katalogu? Może się któś orienci? |
GMOL - Gięta Metalowa Osłona Lędźwi :) Tak kiedyś gdzieś w powojennej prasie przeczytałem :)
|
Pomocy szukam... kupiłem takie oto gmole...
http://moto.allegro.pl/motobagaz-gmo...582985907.html używki nie pogięte,nie spawane lekko porysane...problema mam takiego że nie mam do nich elementu mocującego na ramie...tej blaszki jakiejś tam jednej i drugiej poniżej. Podeśle mi ktoś zdjęcia zamontowanych albo chociaż samych elementów mocujących? Nie chce dorabiać chamsko z płaskownika czy grubej blachy nierdzewki bo miejsca tam mało, a wolałbym żeby spełniały swoje zadanie...no wiecie. Pomożecie :(??? |
up up
|
Jeżeli zdjęcie zamontowanych Cie urządzają to ja jutro wstawię bo właśnie chyba takie mam :)
Pozdro! |
no to czekam z niecierpliwością. Dzięki bardzo za pomoc :bow:
Cytat:
|
Mam jednak trochę inne gmole , ale na stronie sw-motech jest :
http://shop.sw-motech.com/cosmoshop/...84_10000_b.pdf ja te mocowanie górne mam podobne , więc jak nie wystarczy Ci schemat z linku to mogę wstawić fotke :) Pozdro! |
Szukałem w googlach w grafice i nie mogłem nic sensownego znaleźć a na stronie sw-motech nie spodziewałem się że będzie tak ładnie opisane.
Teraz sobie poradzę :) Dzięki bardzo za pomoc!!!! |
Nie ma za co , a tak na przyszłość to na stronie sw-motech są w sumie wszystkie schematy ich produktów :)
Pozdro! |
Czy są dostępne gmole do RD03 u nas w Polsce?
Wysłałem maila do Riki Cross z zapytaniem o cenę i koszty wysyłki. Dam znać jak odpiszą. |
3 Załącznik(ów)
Wiem moze ktos co to za gmole? Polozenie wytrzymaly bez ryski
|
kuntakinte
Mam takie gmole i niestety dobrze się o nich nie wypowiem, o ile parkingówki bardzo delikatne może i wytrzymują, ale mocowanie mają do d.... Te płaskowniki to najgorsze rozwiązanie. Gnie się to jak cholera. Do tego mocowanie do płyty jest strasznie uciążliwe, no i górne mocowanie przy chłodnicy dosyć niebezpieczne. przy zakładaniu łatwo obić chłodnicę. W sumie gmol powinien być plastyczny i przyjmować siłę uderzenia ale bez przesady. mają 4 punkty mocowania- osłona silnika, tu przy mocowaniu chłodnicy, do ramy koło silnika no i albo poprzeczką pomiędzy cylindrami-łączy oba gmole, albo płaskownikiem do dolnego mocowania zbiornika- tego nie odważyłem się nigdy przykręcić z obawy o zbiornik- a właściwie jego potencjalne uszkodzenia w razie gleby. Jestem właśnie w trakcie poszukiwań jakiś innych niż te. Fajne wzory gmoli ma Henry z trampkowego forum, ale chyba nie robi do afryk http://forum.transalpclub.pl/viewtop...it=henry+gmole |
Witam
MAm szybkie pytanie i chciałbym szybkiej odpowiedzi.... Dużo osób pewnie uzytkuje takie gmole... Czy warto brać te givi z allegro z przesyłką dla forumowiczów gratis czy moze jest coś lepszego w podobnej cenie..??? Potrzebuje szybkiej informacji puki pieniądze na gmole sie nie rozpłynęły... Jak z ich jakością?> Mają byc do 07 1995 rok. http://allegro.pl/gmole-givi-honda-a...049178392.html |
W tym wątku, na każdej z 10 stron pojawia się temat gmoli Givi. Polecam lekturę :)
Ps. Ja tam z Givi jestem zadowolony a leżałem nie raz :) |
Te na aledrogo to Givi??
|
niby tak.... wysyłka gratis dla forumowiczów africa twin
Givi i KAppa .... jeden h..... |
Pytam sie bo to mocowanie z przodu jakies takie inne niz mocowanie moich... (na zdjeciu z allegro widac). Wiec albo moje to nie Givi albo te na allegro to nie givi albo... givi z innymi mocowaniami...
|
|
No takie wlasnie mam... a na alegro na zdjeciu mocowanie inne: http://gmoto.pl/produkty/42699_gmole...3-03r_k3v8.jpg
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:29. |