![]() |
no niestety od kiedy Mitas zaczal sprzedawac na rynek USA i przede wszystkim do Australii to ceny ostro poszly do gory
|
Puntek ja za swoją c 02 dałem w Lublinie 200 zl.
|
przestańcie mitas jeszcze daje rady ale jak pójdzie w detalu do góry jeszcze to go nikt nie kupi :)
|
Cytat:
|
Dzięki Podosku za dobre chęci ;)
Z pomocą kumpla dało radę,ale to pierwszy i ostatni dakar w moim motorze:umowa: |
ciekawe jakby ci przyszlo na plaskata fele z gieesa zakladac moja mefo :D
ja nie wkrecam wentylka z drutem , przepuszczam przez otwor na wentyl np. dlugiego cienkiego imbusa , celuje w otwor wentylka i poruszajac kluczem nakierowuje wentylek na miejsce , od gory poprzez opone naciskajac w odpowiednim momencie, jak juz lebek wyjdzie - nakrecam nakretke i gotowe , proste az glupie :D |
Tu nie chodzi o żadne druty czy imbusy każdy sposób jest dobry jeśli jest skuteczny.
Po prostu dakar w rozmiarze 120 jest tak twardy i na tyle wąski,że samemu go założyć i ułożyć w nim dętkę gdzieś poza warsztatem czy garażem jest prawie niemożliwe.:vis: |
Jaro przestań... poćwicz.
|
jest inny szybki sposób ale to trzeba nakrecić film,chodzi o to że założoną opone wciskamy w okolicy wentyla tak by zrobiło się miejsce na wentyla włożenie,zakręcamy nakrętkę i przeciskamy oponę górą nad wentylem.
Odrazu piszę że jest to najszybszy i najprostszy sposób na maszynie,w terenie tego nie uprawiałem ale tez powinno sie dać a jak nie to sobie trza kupić takie cóś http://shop.1stmx.co.uk/ekmps/shops/...ler-2868-p.jpg |
Mam takie coś, małe, pomocne, świetna sprawa a koszt żaden- 25 zetek chyba kosztowało
|
czesc chlopaki, potrzebuje kupic sobie nowe oponki do mojej afryczki, ktore mi polecicie https://gmoto.pl/opona-mitas-c02-13080-17,77582.html
Czy taka c02 bedzie dobrze zachowywac sie na asfalcie? Chcialbym sobie czasem pojechac do lasu, ale nie wiem czy na asfalcie nie bedzie mi za bardzo dupa uciekac. Czy lepsza po prostu taka: https://gmoto.pl/opona-mitas-e-07-12...62s,85981.html |
C02 to raczej jak od święta trzeba zjechać na asfalt. Oczywiście da się i można się przyzwyczaić, ale szkoda jej bo schodzi w oczach.
|
Po przejechaniu 5tys. na Mitasach E07 stwierdzam, że jak za tę cenę to przyzwoita opona uniwersalna.
Trwała, daje radę na asfalcie i szutrach ale bardzo nie lubi błota :mad: |
ja zakupiłem swoje pierwsze shitasy w życiu.. :D Zimówki! :)
podobno przód jest super fajowy.. sie.zobaczy... :D https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net...62429220_o.jpg |
Coś tak czuje ze chyba zdecyduje sie na ta e07, bo beda bardziej uniwersalne, a potrzebuje opon na wczoraj. Tylko utwierdziliscie mnie w przekonaniu, ze to jeszcze nie pora na kupno takiej c02. Moze na wiosne...
|
Dobra, to ja coś napiszę..poszukaj tematu o oponach w odpowiednim dziale i poczytaj. (opony dla początkującego czy jakoś tak..)
Dla mnie Mitas to bardzo słabe opony (miałem 09, 07), najgorsza na jakiej jeździłem to właśnie E07. Trzymanie na mokrym = 0. Rozumiem C02 bo to opona terenowa, co innego. Poza tym ceny tych opon też nie są tak atrakcyjne jak kiedyś. Dopłaciłbym i brałbym cokolwiek zamiast tego..:Sarcastic: I do jakiego moto? Do RD07 120 będzie za wąska. |
1 Załącznik(ów)
mitas poprawił jakość opon w stosunku do tego co było 10 lat, widac to zresztą po tym jak Mitasa "odkrył" świat (Stany, Australia i NZ) ceny skoczyły dość znacznie a z dostępnoscią czasem nie najlepiej.
Ja ostatnio jeżdzę na E10 na tyle i jestem dość zadowolony, śmiem twierdzić, że opna lepsza od TKC (mówie o tyle) i udalo mi się zrobić na niej 7tys |
Z 07 nie będziesz zadowolony i na aswalcie, ani w lesie.
Z 02 będziesz miał banana na ryju w lesie, ale na czarnym brać poprawkę. Stopery w uszy i schodzić będzie prędko. Znów jak weźmiesz ostrą oponę na tył pamiętaj by na przodzie mieć coś agresywnego, by się nie zdziwić, gdy tył będzie trzymał a przó pojedzie tam gdzie będzie chciał :) |
Nie znam sie wiec napisze :Sarcastic:
Dawno dawno temu jezdzilem na Mitasach. Nawet nie wiem jaka - jakas drogowa. Opona bardzo zywotna, ale niestety na mokrym nic nie trzymala. Moze teraz cos sie zmienilo. Napewno terenowe moga byc lepsze. Teraz mialem na DRce Haidenhau K60. Na asfalcie niezle trzyma, w terenie jest OK. Ale chyba po 4kkm zeszlo tak z polowe. Kolezanka miala w tym samym czasie (+2kkm) szosowe Goodyeary? Nawet nie bylo widac zuzycia. Ale beznadziejny post... Nic to nie wnosi. |
jeździł ktoś z E07 tył i K60 SCOUT tył i mógłby porównać?
Ja osobiście potwierdzam E07 śliskie na mokrym. |
Ex co to za zimówki (model) i jakie rozmiary, ceny też by się przydały :)
|
Nie znam się na oponach, jeżdżę na C02 i jakiś Motoz na przodzie. Głownie jeżdżę po bezdrożach wiec nie narzekam ale co do trzymania na asfalcie to ostatnio na torze kartingowym zamknąłem gumę, pasek strachu znikną. Ale było ciepło i sucho. Gdy jest zimno i juz nie wspomnę że mokro to nie zjeżdżam na czarne, szkoda życia.
|
Cytat:
|
Scouty miałem w Afryce, E07 w Trampku i moim zdaniem nie ma czego porównywać. Ten bieżnik mitasa to porażka na deszcz.
|
MARUSHIN miał swego czasu w tanslapie E07 niech sie wypowie.
Ja raz widziałem go w akcji...trochę popadało i za każdym dodaniem gazu dooopa uciekała. |
Mam na tyle C02 juź chyba trzecią to zaje fajna guma dla Afryki zero kompromisów jak się trochę przytrze trzyma i na asfalcie raczej nie zostaje w tyle za grupom
Przód tkc do kompletu też b/U K60 fajna guma jak się leci gdzieś daleko 140 wysoka jest rośnie prędkość bardzo trwała ' |
E07 na suchym daje radę i na czarnym i po za... Na asfalcie po deszczu polecam w ogóle nie wyjeżdżać, ewentualnie jeździć tylko na wprost i to bez dzidowania...
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Tył zaś.to jakaś.moja twórczość własna Mitas 422 ARMY czy jakoś tak :) co będzie zobaczymy jak założę :) Rumpel.. na Sawie zrobiłem podobny przebieg.. a jest chyba tańsza i chyba lepsza w terenie.. :) w sumie to wcale nie głupia oponka.. :D |
Przerobiłem pare opon na Afrze i mój ostatni zestaw to pirelli M21 przód (droga ale robotna) i mitas E09 Dakar na tył. Kolega na tym samym zestawie w Albanii miesiąc temu złapał kapcia ale dowiedział sie dopiero jak stanął to jest jej główna zaleta, dzięki twardości. wymiana dętki plus łożyska ( tak z nudów :)) 30min ;). Kocham ten zestaw miłością szczerą :D
|
Mitas E07 to raczej już za karę trzeba zakładać, jest wiele opon o niebo lepszych na mokrym. Aktualnie mam K60 Scout i na mokrym jadę bez obaw.
|
Cytat:
wymień MT21 na D952 a bedziesz jeszcze bardziej zadowolony :D |
Cytat:
|
O ku..a ! Dobrze ze dopiero teraz czytam że 07 to taki shit, bo inaczej przez 2 tyg. w Gruzji bym miał pełno w gaciach 😅 A tak jedynie omal 2x nie miałem w tym raz na rozmieknietej trawie i raz na mokrym łuku. Tak jak wcześniej pisałem na błocie one jadą gdzie chcą przez co nie można im ufać w terenie i nie kupiłbym ich ale były na moto które kupiłem wiec tak zostały. Na pewno za to są trwałe bo po ok.10tys a wiekszosc w terenie jeszcze jest sporo mięsa choć są wzdłużne pęknięcia i się wyzabkowaly.
P.S. poza tym chyba w tej cenie to cudów nie ma. __________________________________Wysłane z Tapka |
Ja na mitasa nie dam zlego słowa powiedziec. E 09 robi robote na tyle. Tylko nie mozna być głupim... :)
|
Ja też złego słowa nie powiem.
Miałam e07, e09 i c02. I powiem tak. Na e07 zaliczyłam Trampkiem deszczowe Bałkany i byłam wtedy bardzo początkująca w jeździe a przeżyłam wyprawe bez przygód. Ślisko było tylko na kostce brukowej.Na deszczu jeździ się z głową na każdych oponach. Ja jeżdżę w deszczu tak samo na tjuransach jak i na e07 czy c02- Ostrożnie. E09 jest bardzo żywotna. Jest git na asfalcie, ogarnia w terenie, brak trzymania bocznego, szczególnie błoto . Tutaj dominuje co2 ale szkoda jej zdzierać na czarnym. wytapatalkowano |
Hehe..dobra, to inaczej..nie ma złych opon, bo na każdych da się jeździć po śliskim, tylko prędkości się różnią. Przyznam się, że nie bardzo czaję to rozumowanie. Innymi słowy wolę więcej przyczepności niż mniej, może ktoś ma inaczej.
Jest sporo opon dużo lepszej jakości niż Mitas. A ich cena (Mitasów) nie jest wcale taka okazyjna. Szkoda nerwów, życia etc. Ale jak tam stryjenki uważają..oczywiście rozumiem że ktoś może tak używać sprzęta, że te opony są ok, no i..git:):at: Szymon, to że Ty na slickach wymiatasz to nie znaczy że każdy potrafi:) |
Każdy chwali, dopóki nie musi awaryjnie hamować.... Najlepiej widać to podczas jazdy w grupie, wszyscy stoją, a Mitas nadal hamuje ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:39. |