![]() |
Temat cały czas aktualny.
Podczas jazdy non stop czerwona pole, a wiatrak się nie włącza. - czujnik w chłodnicy od załączenia wiatraka sprawny, po zagotowaniu w garnku przy 88' zwiera - czujnik temp. w obudowie termostatu sprawdzony miernikiem przy podgrzewaniu rezystancja tak jak w instrukcji - po zwarciu konektorka od wiatraka do chłodnicy wiatrak jak helikopter dmucha - płyn chłodniczy wymieniony i cały układ przepłukany - termostat wymieniony - kabel masowy do silnika przykręcony Wszyscy wzruszają ramionami:( Tak jeżdżę na razie bo się łudzę że ten wskaźnik źle pokazuję bo czujnik w chłodnicy nie załącza wiatraka więc nie ma 90', ale mnie to strasznie denerwuje. No i np podjeżdżam na wskaźniku mam max gaszę silnik i odpalam po 5 min a tam 1/2 skali i tak przez 1km i znowu max. |
No to faktycznie wygląda na padnięty wskaźnik, jak masz możliwość to podmień sobie od kogoś.
|
Cytat:
Planuje zakupić czujnik temp. oleju wkręcany zamiast bagnetu. Temperatura oleju jak by była w normie to bym był spokojny. |
Też tak czuje że to zwykłe rozskalowanie. Jeździj i nie patrz tam :)
|
Jeżeli temperatura jest ok to możliwe żeby jeszcze nigdy nie udało mi się doprowadzić do włączenia wentylatora?
Tak naprawdę to od miesiąca śmigam, w żadnym terenie nie byłem jedynie polany i delikatnie bo umiejętności jeszcze znikome. Obiło mi się o uszy że ten silnik ciężko rozgrzać do włączenia wentylatora ale aż tak? |
To jedź do miasta i postój w jakimś korku:D
|
1 Załącznik(ów)
Po przejechaniu 12 km przez miasto w pełnym upale.
|
I wentylator się nie włączył jak stałeś czy cały czas jazda?
|
Nie włączył sie ani razu
|
Nie wiem jak jechałeś ale u mnie (RD04) jak trochę postoje w korku to na chwilę włącza się wentylator a jak ruszę kawałek szybciej to temperatura na wskaźniku wyraźnie spada.
|
1 Załącznik(ów)
Pojeździłem teraz i wskazówka na pionowo max czerwone pole. Zatrzymałem się odkręciłem korek chłodnicy i trysnęła wielka para, włożyłem taki termometr i pokazał 85'. Końcówkę termometra na 1 cm udało mi się zamoczyć w płynie chłodniczym bo dalej to już żeberka aluminiowe.
Teraz kwestia czy pomiar był prawidłowy i czy sonda nie powinna być cała zanurzona. |
Para zawsze buchnie od ciśnienia, ostatnio montowałem nieoryginalny licznik w Hornecie gdzie właściciel twierdził ze mu się moto przegrzewa i w trakcie normalnej jazdy pokazało temperaturę poniżej 90 st.
|
Jak to się potwierdzi to wychodzi że Afryką można ganiać po mieście w upał a temp. silnika nie przekracza 90'. To w terenie pewnie trzeba się spocić trochę żeby zagrzać ją.
|
Ja miałem podobny problem w trampku.Wskaźnik szedł pod czerwone a wentylator nic, sprawdzałem czujnik i był dobry. Dopiero laserowy miernik temperatury pokazał różnice między dołem a górą chłodnicy o prawie 20st ! Po wyjęciu termostatu różnica wynosiła jakieś 3st...
Termostat był praktycznie nowy miał może z 1,5 miesiąca, się zacinał.... Po wymianie wszystko wróciło do normy |
Bardzo cenna informacja.
Sprawdze to dzięki |
W korkach warszawskich rzadko mi się włącza, Afryki tak mają, nie grzeją za bardzo :)
|
Z tym wyjęciem termostatu, to dobry w sumie pomysł.
Faktycznie afryka dobrze się chłodzi, ale teraz jak stanę 3 racy pod rząd na kolejnym czerwonym mam już temp na 50/60% skali, wiatrak lada moment na 4 czerwonym się już potrafi włączyć. |
Udało mi się w końcu uruchomić wentylator:-) po 20 min walce w piachu wentylator się załączył dosłownie na chwilę czyli temp. Przekroczyła 88'. Potwierdziło się że żeby włączyć wentylator to pot musi po dupie lecieć i tak było:-) Wskaźnik temperatury do wymiany.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:07. |