![]() |
wiec sciaganie baku i szukanie problemu albo na linkach albo kolo gaznika.
Juz mysle co kupic mojej kobiecie na pocieszenie straconego czasu. Africe?? |
aciu te pomaranczowe narzedzia to Szwedzkie BAHCO
|
pewnie zaworki w gaźnikach zaśniedziałe i linki zapchane.
|
i dalsza czesc-zaczne od dobrych wiadomosci.Odpalila :-)
Po 1000 madafaker i innych takich tam-udalo sie. Zaczne od poczatku. Po wymianie swiec (klucz z czarodziejskiej torebki honda sie przydal) i zalozeniu baku jako tako byly proby-nie bardzo szlo. Ssanie nie chodzi-wiem to juz po odpaleniu-kiedy pociagne za linke (na ile pozwala linka) nic sie nie zmienia. Wyczyscilem filtr paliwa i zalozylem ponownie.Pale i pale-powoli akku siada,ale od czego sa kable i samochod :-) Podlaczam wiecej prundu i rozrusznik kreci szybciej.Zuwazylem ze jak podciagne minimalnie gaz,daje inny dzwiek z tlumika.Ale tylko wtedy jak minimalnie pociagne. Wkoncu-nie wiem jak-odpalil na chwilke-i jaka radosc w domu Gucia. Zdechl po chwili i nie chcial odpalic. Odkrecilem i sprawdzilem swiece do ktorych byl najlatwiejszy dostep-jest iskra. Wiec zostala jedna mozliwosc-brak soku. Odczepilem przewod paliwowy od pompy i zakrecilem-ledwo ledwo cos polecialo.Krece dalej-dopiero po chwili cos wystrzelilo.Podlaczylem przewod i pale-i jakie zdziwko-Odpalil na pyk. Wniosek-cos nie gra z pompa-tu licze na wasza pomoc. I mam jeszcze dwa pytania na dzis-co to jest? Wyglada na gniazdko z prundem-ale po co ten wlacznik?? http://img829.imageshack.us/img829/7441/p1050150y.jpg http://img72.imageshack.us/img72/4606/p1050151.jpg A teraz-od firmy gratis pytanko.Co to jest?? pod owiewkia-jest taka mala czarna skrzynka-ona jest podlaczona poprzez bezpiecznik do akku, i z niej wychodza jakies kable plus talka wtyczka http://img807.imageshack.us/img807/2789/p1050153o.jpg http://img33.imageshack.us/img33/1749/p1050154i.jpg |
NA ostatnim zdjęciu to chyba wejście do radia:D a ta mała skrzynka chyba służyła mu jako włącz/wyłącz zasilenia gniazd zapalniczki:D
|
Ja dla odmiany powiem że kupiłem kiedyś w UK motocykl który stał 5 lat z uszkodzonym silnikiem (5 lat wcześniej był ostatni MOT i TAX). Po 5 latach zmieniłem głowicę i stwierdziłem że skoro jest paliwo to grzech było by nie spróbować na nim zapalić. Zapalił bez żadnego problemu i jeszcze jeździł na tym paliwie jak na świeżym prosto ze stacji.
Betu tak ciekawości ile za nią zapłaciłeś? |
Ładny Meksyk :) to chyba sa zapalniczki...tzn,same gniazda kumpel w GSX1100F takie miał w rame wmontowane. A to z lewej pod owiewką...nie wiem, coś od manetek, przetwornica jakaś? Za dużo tych dupereli, ten przełącznik od lampki nocnej jest super, ja bym to wszystko wywalił, tzn.kabelki i na nowo podłączył w miejsca niewidoczne ;)
Ładnie cyka, choć obroty za szybkie. Ustaw pokrętełkiem na gaźnikach z lewej strony na 1100. A że wydaje inny dzwięk to może tłumik tak pyrta. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Im mniej dupereli tym mniejsze prawdopodobieństwo awarii, ja bym te kable wyrzucił zostawił jedynie gniazdo zapalniczki:D pozdrawiam!
|
Czy odpalanie Afry "na kablach" nie wplywa negatywnie na regulator napiecia?
|
Hej. Zjechałem już z trasy, a w przyszłym tygodniu mam urlop więc zapowiadam się z wizytą. Wcześniej zadzwonię oczywiście. Do przyszłego weekendu się nie ogarniesz z całością. Jest kapitalna impreza forumowa w Kłodzku.
|
Cytat:
PS-podlaczylem pod Akku z AT a nie bezposrednio pod kable-wiec mysle ze akku to jakos amortyzowal (wiekszy amperaz) Cytat:
Browar "Tyskie","Zywiec","Zubr" i bracia zapraszaja :-) |
To znow ja.
POMOCY!! Dzis pierwszy raz wyjechalem na dluzsza trase niz dookola garazu. W sumie 50 km.I to terz problem.Afryczka nie ma mocy!!! Zapalila na raz.Chocke u mnie sie zwiesil-wiec kiedy sie nagrzla to znow wyregulowalem na 1200.Wsiadlem i pojechalem.1,2,3 i tyle-brak powera.Kiedy dodam gazu-muli go. Na luzie-moge sobie gazowac-idzie bez problemu do konca,ale kiedy wrzuce bieg i jade-brak mu mocy. Pisze tak na szybko-bede zaraz sprawdzal na forum,ale podejzewam gaznik. Kiedy gazuje na luzie-strzela czasami z tlumika. Macie moze jakies pomysl-gdzie luknac?? |
Regulacja zaworów i synchronizacja gaźników w pierwszej kolejności...
|
Cokolwiek to jest-musze powiedziec-Uwielbiam JA!!!!
W drodze do domu-"zachaczylem" o opuszczona zwirownie i jechalem troche przez las. To jest to!!Potrzebuje tylko wiecej MOCY!! Czy dla malo doswiadczonego (ale chetnego i uczacego sie szybko) posiadacze XRV-ciezko bedzie ustawic zawory i zsynchronizowac gazniki na podstawie wskazowek z sieci (np.Afripedia)??? |
Cytat:
|
Cytat:
A orientuje sie ktos gdzie w Lubuskiem moglbym przeprowadzic z kims (jak najchetniej sie czegos naucze) lub u kogos kompletna renowacje gaznika? |
betu, widać, że Afra trochę jest zastana. Nie szkoda Ci czasu na znęcanie się nad nią i jazdę w takim stanie? Weź się w garść, ściągnij wszystkie plastiki, bak, airboxa, gaźniki. Porozłączaj wszystkie kostki w instalacji, wyczyść zobacz czy coś gdzieś nie jest przypalone. Wymień kable WN, fajki, świece. Rozbierz pompę paliwa, sprawdź styki, wymień filtr paliwa. Gaźniki wyczyść albo oddaj do czyszczenia, napraw ssanie i regulacje zrób. Wyreguluj zaworki. Zmień olej i filtr. Sprawdź stan zacisków, chociaż wyczyść i zmień plyn. Wstaw nawy filtr powietrza i :at:
|
Badiss,80 % z tego co napisales mam juz za soba.We wtorek wymieniam lancuch.Zostaje mi tylko regulacja tego gaznika.Oczywiscie nie wymianialem oleju w lagach itp,ale podstawowe czynosci juz gotowe.
Chcialem w sumie rozebrac ja do golego i skladac z czasem,ale jednak za rada kolegow-rozruszam ja i zobacze co chodzi,a co nie. W zime bedzie duzo czasu dopiescic wszystko na blysk. Jak juz dostane sie do garazu-i wiem ze bede mial aolna reke-sciagne bak-i lukne do gaznika.Przyszedl mi taki pomysl,ze moze krocce nie soedza jak trzeba-moze dostaje lewe powietrze,a moze rzeczywiscie podjechac do serwisu i dac chlopakom zarobic-ale wtedy beda wyregulowane zawory i gaznik jak nowka. Mam moze dosc dziwne pytanie.Jako ze i tak bede jutro wymienial lancuch-troche pobede sam na sam z AT,ale... Postawilem AT na nozkach,odpalilem i ccialem zobaczyc co sie dzieje z lancuchem w trakcie jazdy-bo juz co nie co wisi na dole. Wrzucilem 1 i nawet nie puscilem sprzegla,a kolo z tylu bylo w ruchu jak w automatach. Dalem na 2 i 3 i kolo sie krecilo-czy to jest normalne?? Czy mam cos ze sprzeglem?? |
|
nafta do garów
Odnośnie odpalenia po długim przestoju,to mieliśmy swego czasu Sportstera 1200 z Florydy,utopionego w garażu podczas tajfunu Catherina.Sprzęt w ogóle nie ruszał tłokami,-był tak zapieczony jak zespawany:)
Własciciel chciał go rozebrać i remontować ale ...najpierw poszła nafta do garów i tak to stało kilka dni.Potem powolne obracanie wałem,zmiana oleju...sprzęt odpalił i jeszcze raz zmiana oleju,aby zalać olej H-D na końcu. Motocykl jeździ bez problemu,nie bierze,jest O.K. bez rozbierania silnika. Kostki elektryczne w H-D...poezja:) w Afryczce jak z syrenki:) |
Cytat:
Wracając do tematu to może tylko ja tak betu zrozumiałem "Chocke u mnie sie zwiesil-wiec kiedy sie nagrzla to znow wyregulowalem na 1200" Rozumie że Chocke to ssanie i ręcznie skręcił obroty żeby były niższe jak się silnik nagrzał, więc cały czas jeździł na ssaniu tak naprawdę... |
Tak wlasnie mialem na mysli.Z tym ssaniem to ja sam nie wiem czy onno bylo ciagle na ON czy nie.Gdzies sie zablokowalo.Oddalem AT do serwisu-pan potwierdzil moje podejzenia i stwierdzil na 99% ze gaznik do regulacji.
Odbior poczatkiem przyszlego tygodnia.Jak ja sie nie moge doczekac :-( |
Betu, a nie myślałeś żeby oddać AT do przeglądu np. do Szparaqa?
Mówię to po swoich doświadczeniach - mechanicy zaglądali, regulowali i było podobno ok a mimo to ciągle były problemy i niska komprecha... Dopiero jak Szparaq zrobił porządek to wyszło szydło z worka - i winowajcą były właśnie gaźniki których nie było co regulować tylko remontować, a właśnie z lewym powietrzem miałem problemy - teraz po remoncie szparaqa - bajeczka, nówka sztuka i silnik do docierania. Warto było. Cytat:
|
Nigdy nie mow nigdy.Nie widze problema-ja sie chetnie ucze takich rzeczy,tym bardziej kiedy moglbym oddac fachowcowi i popatrzec mu troche na rece ;).
W tym przypadku to byla walka z czasem-mialem troche wolnego i chcialem go spedzic w siodle,ale do dzis niestety czekam na odbior-choc powodem byl pewnien zaworek w gazniku ktory udalo mi sie zalatwic dopiero po skomtaktowaniu sie z Puntkiem. Mysle ze na przyszlosc,jezeli cos-to podjade to tego malego miasta Wroclaw,boje sie tylko ze jak bede jechal na 5-ce to moge nie zauwazyc kiedy go przejade-chyba ze rozpierdziele sie na ich wypoziomowanych torach tramwajowych:dizzy::D |
Oddałeś do Motokliniki w Kłodawie?? Wczoraj odstawiłem tam swoją na synchro po wymianie króćców, a ziomek mi na to że ma już jedną na stanie z zaworkami w gaźniku do wymiany...
|
ha-to ja :-)
Mowili mi ze jakis gosc dzwonil i pytal o cene regulacji gaznika,a nie bylem to ja-wiec wypada na ciebie. Mam zamiar odebrac moja AT do piatku z tamtad-jezeli nie bedzie gotowa-wezme twoja :-) Wiesz cos wiecej na temet tego zakladu?? Poczytalem troche wczesniej w sieci-i pisali ze chlopcy sie znaja i dobrze robia-co ty na to? |
Wiem tylko tyle co z neta... Złego nic nie słyszałem. Moją przed weekendem też mają skończyć, zobaczymy czy się uda. W tej chwili mają trzy sztuki na stanie... Nasze dwie padaki i jedną wychuchaną na sprzedaż :-)
|
Moze uda nam sie spotkac na miejscu-o tej samej porze.Kto wie.
Ta trzecia niech trzymaja-bo bedziemy potrzebowali czesci niedlugo-wtedy bedzie jak znalazl:D |
Można się zgadać na jakiś off. Jak dzwoniłem dziś do serwisu twoją kończyli, a moją mają skończyć do piątku/soboty.
Nie wiem tylko o co chodzi gościowi w serwisie - "w sprawie której pan dzwoni?? tej ładnej czy brzydkiej":haha2: |
I powiedziales ze od tej mniej ladnej?To nic takiego,tu nie chodzi o piekno-ona ma dobrze jezdzic;)
Ps-moja koncza-?hoho.Chyba maja mnie dosc-tyle razy juz dzwonilem ze chca sie tylko pozbyc mnie. Co do Offu-jestem za-musimy sie tylko zgrac w czasie. |
Nie żebym był złośliwy. Ale oby oddali Wam w sobotę. Może wtedy wspólnie gdzieś wyskokniemy. Akurat zjeżdżam w tego weekenda.
|
Jak jutro nie dostane-ide do biedronki i robie zakupy za 100 zl-wszystko co ma %%%%%%.
Dwa tyg w serwisie to juz lekka przesada.Ja proponowalbym lepsze rozwiazanie-obysmy dostali obaj motory do piatku.Wtedy to bedzie sprawiedliwe. Moze wtedy zapomne pewne problemy dystrybucyjne w Polsce-na wspomnienie ktorych mam caly czas drgawki konwulsyjne gdy tylko o tym pomysle. Ps.diverek.Wroc do domku-odpoczni,pal maszyne i spotkamy sie gdzies moze w polowie drogi. Jezeli dostane sprzet-chcialbym wyjechac w piatek i sobote w teren.Moze uda mi sie zajrzec do Rudy Slaskiej.W niedziele bede juz na pewno w lubuskim. |
Cytat:
|
Koledzy-szczegolnie Belfegor-twoja maszinu byla w lekkiej rozsypce.Chyba ja jakos poskladaja do weekendu.Zapytalem czy i jak to bedzie z twoja,ale odpowiedz byla dziwna lub nie bylo jej wcale.Wyglada na to ze masz tam cos wiecej do zrobienia.
Ja swoja odebralem i musze powiedziec ze burza we wlosach(pomimo ze z roku na rok mniej).CZAD!! Jutro tankowanie i jade do Rudy Slaskiej na festiwal.Powrot w sobote w nocy. Diverek-jakby co-mozemy sie spiknac w niedziele.Wyjde rano jak kobieta bedzie jeszcze spala.:D |
Jako że poprzedni właściciel BARDZO dbał o motocykl... spalił się przekaźnik stycznika rozrusznika... Mam nadzieję, że regler jest cały... Spalone badziewie już załatwiłem, jutro zakup i podwiozę to to ustrojstwo do Kłodawy. Dziś wyregulowali zawory, jutro mają zrobić synchro i może w sobotę będę miał moto do dyspozycji.
|
Belfegor-ciekawe czy odebrales motor?
Ja przejechalem piatek/sobota z plecaczkiem 1100 km i motor szedl jak przecinak.Jestem zadowolony z serwisu musze powiedziec. Dzis troche odpoczynku-dupsko bolalo mnie juz wczoraj. Ciekawe czy inne wersje siedziska tez dzialaja tak na dupsko. W trasie widzialem w okolicach Nowej Soli lub Korzuchowa park Crossowy-zbudowany prosto w lesie. Powiem ze to byl wyjazd-oplacalo.Widok gor,a nawet Tatr i do tego wczorajsza pogoda:Thumbs_Up: |
Panowie z serwisu nie skończyli roboty i dupa... Iż na weekend. Afrę mocno rozkręcili, sprawdzili instalację, wyregulowali zaworki, wymienili obejmy na króćcach... W poniedziałek powinni zrobić synchro.
Co do siedziska... posiedzisz na mojej... |
Ja zauwazylem ze oni robia troche po niemiecku-langsam,langsam-aber sicher".
Ich zdaniem nic ich nie goni-to moze i tez dobrze-bo sa dokladni.Ale na weekend zostales sam:mur:. Ja przesiedzialem w oczekiwaniu na moja prawie 2 tyg-znam ten bol. Podobno co sie odwlecze...... |
Betu, dobrze że są dokładni, ale z terminami mają problem...
|
miedzy wierszami czytam-nie masz jeszcze gotowej.
Zgadlem? |
teraz to może piątek...
|
zal mi ciebie-bo sam to przeszedlem,a nawet sam siebie.Choc Afra smiga jak ta lala-TROCHE to trwalo:mur:
|
"Kto ma słuszność i cierpliwość, dla tego przyjdzie też odpowiedni czas...."
|
napewno nie pisal tego posiadacz motocykla-ktory od 2 tyg jest w serwisie.:D.
Wiec w tym tyg sie nie spotkamy,w nastepnym tez nie bo wyjezdzam,a za dwa mam gosci.Pewnie jakos w czerwcu dopiero. Moze Diverek juz tez bedzie. |
Ni chu... od jutra tel codziennie. Ile można robić synchro...
|
Gdybyście nie zauważyli jest to dział jak by nie było techniczny więc umawianie się na wyjazdy nie całkiem tutaj pasują.
Chyba czas pozamiatać. |
Spox Dzieju zamiataj. Przenosim się do Lubuszan z tym lataniem.
|
Ale.........dodam tylko omawiamy sprawy techniczne.A ze kolega Belfegor trafil na tych samych "szybkich" co ja-to juz kwestia losu.
Szefie-juz nie zamiataj-za wszystkie grzechy bardzo zaluje,obiecujem poprawe:bow: |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:25. |