![]() |
Wiadomo póki jeszcze zębatki nie obróciło i wieloklin jeszcze nie zlizany zupełnie, to można próbować kombinować z loctite i patentem Hansa, spawanie to absolutna ostateczność.
|
Witam,
potrzebuje wewnętrzny i zewnętrzny wymiar wałka oraz liczbę zębów. |
Cytat:
|
Ja tam znalazłem patent na swój luz osiowy na wałku. Owszem wałek jeszcze ok więc aby się nie spierdo.... do końca, głównie za sprawą tego luzu , wymyśliłem, że się go pozbędę. A mianowicie dopchnąłem tak normalnie bez młotka zębatkę do oporu w stronę silnika, a następnie w lukę powstałą na wałku pomiędzy pierścieniem zabezpieczającym a zewnętrzna częścią wałka, wpasowałem ciasno pierścień Segera, a następnie dociągłem te dwie śrubki , które wkręca się w zębatkę. Tak ładnie się ten pierścień wkomponował, że owe śrubki w trakcie dokręcania dociskają pierścień i całość tworzy jeden zespół( zębatka+wałek), który anim drgnie. 2 kkm zrobione i żadnego luzu! Jeśli komuś wałek się już wytarł to zostaje poczytać powyższe posty i w miarę uznania do nich zastosować, a jeśli jest co ratować to jak najszybciej trzeba wyeliminować luz osiowy i zmniejszyć tarcie. Nie wiem czy ten patent z pierścieniem segera ktoś stosował bynajmniej ja nie doczytałem się nic na ten temat, jeśli już było to sorki że się powtarzam.....pozdr.:)
|
Zębatka powinna być na swoim miejscu. Tak jak przewidziała fabryka. jeśli zębatka została dopchnięta do końca wałka, może się okazać, że łańcuch będzie "piłował" boczną powierzchnię zębatki?
|
Już w innym wątku prosiłem o wymiary karbów wałka. Może tu ktoś się ruszy? Chcę zaproponować rozwiązanie problemów ale muszę znaleźć normę według której jest wykonany.
|
Cytat:
|
Na razie potrzebne tylko rozmiary, która akurat dziś dostałem :)
|
Cytat:
Co za różnica przecież zębatka która ma luz na wałku , mówię o luzie wzdłuż osi wałka, to i tak lata na prawo i lewo wzdłuż osi, tak więc i bez dopychania by piłowało. U mnie nic nie obciera i jest gitarka. Nic na siłę po prostu zasugerowałem pozbycie się luzu,na skutek którego wałki się szybciej wycierają. W mojej ocenie lepiej zapobiegać niż potem srać się ze spawarką i modlić się żeby simering się nie zjarał. |
Cytat:
to znaczy ,że hamowanie silnikiem przyspiesza zużycie wałka ? |
Niehamowanie silnikiem wymaga hamowania hamulcami. Co prowadzi do szybszego zużycia klocków i tarcz, co jest znacznie wyższym kosztem niż wymiana wałka raz na 200 tys km
|
No, żeby Was nigdy nie naszło wybić sobie z głowy hamowanie motorem podczas jazdy na motocyklu. Wybijcie sobie to z głowy.
|
Cytat:
|
Przekopałem bardzo niewiele:umowa: i nie znalazłem :mur:nawet dzwoniłem tu i tam i do końca nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, mianowicie:
Jak zakładamy zabezpieczenie zębatki na wałku zdawczym w związku z jej jak to nazwał Wieczny pozostałością po tłoczeniu Czy wytłoczeniem do zębatki ?? -co ograniczy jej przesuwanie w kierunku zewnętrznym? Czy wytłoczeniem do zewnątrz co ograniczy sów zębatki w kierunku silnika?? Jakoś to wszystko pokopane siedzę i patrzę na te dziadostwa mam zębatki Sunstara i orginal honda te wytłoczenia i umiejscowienia. Orginał siedzi na środku a sunstar ma wytłoczenie i zawsze jest mocniej przy silniku. Ciekawi mnie czy czasem łańcuch nie dewastuje przez te zmiany np ślizgu i całej reszty. |
Jak zaczniecie rozważać wpływ rozszerzalności cieplnej zabezpieczenia na zużycie łańcucha to się stąd wypiszę ;)
Mam jeszcze prośbę, potrzebowałbym zdjęcie czoła wałka coby sprawdzić kształt zęba. Jak ktoś może wypożyczyć zębatkę to też byłoby miło. |
Pomiary proponowałbym ściągać z wałka, a nie z zębatki.
|
I tak i nie. Chodzi o znalezienie normy według jakiej został wałek wykonany. Nie o dokładne pomiary.
|
lepi to koszt 80 zł za zębatkę :D a jak się uprzesz to są podane wymiary w katalogach np tu http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=MjIwMDAwMw==
|
Ząb ma kształt trapezu.
https://lh3.googleusercontent.com/-D...0/P1030953.JPG |
Dzięki za pomoc.
To wcale nie jest banalna sprawa. To, że ząb ma kształt trapezu to jeszcze mało :) choć to ważna informacja. Zębatka za 80 pewnie nie oddaje kształtu zęba, słyszałem, że ma luzy. Zdaję sobie sprawę, że wałka mi nikt nie przyślę więc kombinuję. Oczywiście prędzej czy później będę musiał taki wałek obmacać :) Wszystko w sumie po to, by znaleźć normę według której został wykonany wielokarb. Wtedy można coś dorobić, zmówić itp. Jeśli to jakaś radosna wydumka pana Hondy to olewam temat. pzdr. |
6 Załącznik(ów)
Oto wałek po 83 tyś km w mojej babci....odpowiedzcie sobie ile muszą mieć te ze zużytym w 50% :)
Tarcze jeszcze w normie....ale już dolnej :) Nowe tulejki z nierdzewki....plus łożyska i uszczelniacze made by HONDA :) Dzięki za wskazówki z obrobieniem łebka śruby od kiwaczki....teraz wychodzi bez konieczności demontażu centralki :) Ślizgacz o dziwo też jeszcze daje radę (dolny także) :) Ogólnie babcia dostała kolejne nowe życie na 2012 rok.....kiwaczka przesmarowana po nauczce sprzed 2 lat :) Ech...lubię te motocykle...prawie nie ma co zepsuć :) Aha....obrobiła się śruba między amorem, a kiwaczką przy odkręcaniu - jednak kN się czasami przydają - Sławek z Babiaka podesłał nówkę :) Tłoczki rozebrane i jak nowe.....płyny nówki....świece nówki....nie liczę czasu i kasy....może na święta ją przewietrzę :) Macie jakiś pomysł na odpryski na ramie....robią się rudawe i jest ich spora ilość...nie dziwię się w sumie, bo maszyna używana turystycznie :) Hej |
A jak w końcu Ropuchu zadbałeś o felgi? Malowałeś, oksydowałeś? Napisz coś więcej.
|
Smarowniki w kiwaczce :)?? czyżby wewnątrz był teflon?
|
3 Załącznik(ów)
Cytat:
Mam tam smarowniczki coby smar ładować ale powiem szczerze, że i tak trza to wyciągać i najpierw umyć...uszczelniacze są tak szczelne, że smar je po prostu wypycha na zewnątrz !!!! Ale ładuje smaru przez nie na maxa :) Ogólnie kupa takiej drobnej roboty.....gaźniki jak nówki, świece też ....zawory po 25tyś km wymagały kosmetycznej regulacji.....przy okazji obrobiła się zaślepka od wały :( muszę kupić nową :) podliczyłem się na ten sezon...z OC i przeglądem 1200 zeta pękło - ale nie żałuję :) Oponki założone na przelot na wschód.....wydaje się, że na kostkach będzie ładniej.....ale nie miałem zamiaru zakładać ich tylko do zdjęcia :) Aha......robiłem też pomiar ciśnienia.....na zimno wyszło 10.8 i 10.9 atm - ważne że równo......na wiosnę pomierzę na ciepłym...dramatu chyba nie ma co ? |
Wałek żyleta :bow:
Tarcze to raczej średnicówką pomiar chociaż na foto widać że są ładne :bow: klasa Ropuch :at::at::at: |
Mikrometrem synek . srednicowka mierzymy otwory ropucha jest w pyte
|
Cytat:
Na laborkach kolega chciał mierzyć wewnętrzne średnice prowadnic zaworowych mikrometrem. 2 lata się z niego śmialiśmy :D. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ropuch ładne napisy na tym czarnym , teraz trzeba sprawdzić czy dobrze robią w terenie (podać koordynaty). złożyłeś już sprzęta do kupy ??
|
1 Załącznik(ów)
Mocowanie wg PiotrTMC (:bow:) w moim wykonaniu.Otóż zębatka siedzi jak "złoto" ani drgnie.Jest centralnie na wałku bo pierścień zabezpieczający nie pozwoli jej wejść głębiej ponieważ ma przesunięcie osiowe w wycięciach zabezpieczenia. Pierścień segera dobrze to dociska i zabezpiecza śruby przed odkręceniem mimo ze zakręcone na niebieskim LOCTITE. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Co do zębatki to firmy tajwańskiego ACCESS. Zobaczymy jak "toto" będzie się sprawdzać. Dodam tylko że pierwsza jaka mi przysłali (zębatka) okazała się feralna brakowało jej gwintu w miejscu wkręcenia śruby zabezpieczającej. Błyskawicznie dosłali mi drugą ale nie wiem co toto warte???
|
ile kosztuje taki acces..? Zębatki to niby stal węglowa, ale ja bym był czujny i zaglądał tam co jakiś czas. Jestem ciekaw czy dojedzie do 10 000km i jak bedzie wyglądać
|
Panowie mam pytanie czy macie duzy luz na boki na zebatce niechodzi mi o przod i tył bo tam mam zero ale po skosie jest nawet spory to normalne??
|
ACCESS to koszt 72 zł, nigdzie nie znalazłem jakich opinii o tych wyrobach więc nie wiem, zaryzykowałem. Zaglądał będę co parę tys. teŻ ze względu na mocowanie.
Co do luzu to zauważyłem, że moja poprzednia zębatka na końcu wałka zdawczego (do strony silnika ) w jednym miejscu zaczęła go posrebrzać więc ją zablokowałem. Mam tylko mały dylemat z tym przesunięciem frezów na zabezpieczeniu. Ale ni jak nie chciały pokryć się otwory zabezpieczenia i zębatki. Pewnie tak ma być. |
Cytat:
jeszcze tak tylko.. z tego co zrozumialem to PiotrowiTMC pierscien wchodzi pod sruby. a u Ciebie jakby nie. myslisz, ze nie wypadnie? |
Pierścień nie wypadnie bo śruby go ściskają, jak dokręcałem to ciężko przez ten pierścień przechodziły.Ja użyłem pierścienia ściskowego 25 mm może być też 26 mm ale wtedy tak jak i PiotraTMC śruby pewnie wejdą na pierścień.W sumie 26 też próbowałem, ale wydało mi się ze z 25 to lepsze rozwiązanie.To że śruba zabezpieczająca "weżneła" się kołnierzem lekko w pierścień nie pozwoli jej się odkręcić.
|
wałek zdawczy
1 Załącznik(ów)
Jako ze temat się ożył a ja jestem w trakcie, pomyślałem że pokażę "mój wałek":rolleyes:
Dodam tylko że prawdziwy właściciel wałka to TA 650 `00r. Przebieg blisko 60000 km. W moim posiadaniu od lat 3 i nalotu 37000. Ogólnie nie ma lekko. Kierownik wagi raczej większej niż mniejszej. Tyrany w terenie. Na asfalcie zdarza się z pasażerką i 3 kuframi. Zakres obrotów czasami wykorzystywany niemal w pełni.:p Widząc niektóre zdjęcia, zastanawiam się czy niektóre wałki mają tylko o 100000 przekręcone liczniki. |
Cytat:
|
4 Załącznik(ów)
Nie mogłem się powstrzymać, żeby się nie pochwalić - tylko nie przypierdalać się do naklejek na felgach...bo bez nich koła były jakieś takie bez wyrazu :)
Przebieg uczciwe 83tyś. i chyba lekko nie miała od samego początku....najpierw Kajtek ,teraz ja......wokół komina nie śmiga....ale o dziwno nigdy nas nie zawiodła....nigdy....za co jestem jej niezmiernie wdzięczny....wszystko w oryginale...prócz owiewek oczywiście....instalacja nie pocięta :) Niestety bak się troszkę rysuje pod tym bagsterem ale bez niego pewnie byłby jeszcze gorszy :) Wymienię jeszcze tylny błotnik na czarny, czekam już na paczkę, bo zachwianą ma harmonię koloru moim zdaniem :) Aha....1,5km już przejechałem w tym sezonie....ale nie martwcie się, już niedługo to nadrobię :) HEJ Aha...oponki na przelot już założone....bardziej kozacko będzie wyglądać na kostce :) Ale to później :) |
Afri pierwsza klasa :Thumbs_Up:, ale co to ma luzu na wałku to nie wiem :)
|
To takie nawiązanie do 71 postu w tym wątku....są tam zdjęcia mojego wałka :) a te zdjęcia to efekt końcowy po 3 dłuższych wieczorach przy piwie w garażu :)
|
Cytat:
Jak to nic niema do luzu ?? Kijana pokazał że jest luz jest malowanie i jest zabwawa. Luzmarija to drugie imię Ropucha Luz blus i s ł o n e c z n a muzyka ..... lalala:D:D |
Pokaż mi swój wałek bejbe...:D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No to widzę Smigacz że się zrozumieliśmy, cieszy mnie to, i tak jak mówiłem śruby dość konkretnie zaciskają pierścień i jest ok.wygląda jak u mnie :D. Nie chce prorokować ale u mnie jest dobrze jak narazie i ile wytrzyma? -to się okarze. Tylko nie zapominaj tego smarować bo smar jaki by nie był znika z wałka szybciej, niż paliwo z baku.
|
Spoko, spoko panowie w Białej porównamy swoje wałki.. kto ma dłuższy :D
|
Piotr dzięki przyjechałbym z zacnym trunkiem, ale ze kresowego wschodu na zachód straszno daleko. Może przy jakieś okazji będzie można wymienić poglądy. Siedzi super co 300-400 km pryskam łańcuch smarem ceramikem mam nadzieję,że troch polata. Pozdrawiam i do zobaczyska.
|
To ja swój jako kapitan dzikiego wschodu już zaczynam pucować razem pytą :p pod silnik
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:21. |