![]() |
Witam,
Ustalił ktoś co to za dźwięk na zamieszczonych filmikach ? Zrobiłem 9tys km i nie daje mi to spokoju jest cały czas tak samo. W związku z końcem sezonu letniego ponawiam działania przeciwko świerszczowi. pozdro |
Witam wszystkich,u mnie jest ten sam problem.1,5 roku temu zakupiłem wymarzoną afrę (r.95 rd07)okazała siwałek zdawczy był 40%,wiec rozpołowiłlem silnik w celu wymiany.I poszedłem ja strzała !!!!
Nowy wałek,nowe:cylindry,tłoki,sworznie,pierscienie,łoz yska,kosz sprzęgłowy,łąńcuchy rozrządu (DID) nowy łańcuch pompy oleju,głowice sprawdzone (zawory dotarte,gniazda idealne) i oczywiście nowe uszczelki.Wszystko zakupione w hondzie....I co? Chodzi idealnie,pali na dotyk,nie strzela z rury,ma moc ,ale cyka jak cholera,tak jak koledze ,na ciepłym....(zawory regulowane 6 razy,stetoskop nic jasno nie wskazuje,i kilku mechaników nie może nic powiedzieć) Acha zalałem też próbnie motulem 15W50 i nie zmieniło nic,poza tym ,że sprzęgło ciągło...Wymieniłem ponownie na 10w40.Oczywiście motul. Najlepsze jest to,że wcześniej (przed rozbiórką) nie cykała,a teraz wszystko nowe i cyka....Chyba zrobie rozbiórke jeszcze raz,ale szkoda bo ladnie sie dotarła i jeżdzi pięknie,tylko .........cyka Pozdrawiam Wszystkich i może ktoś podrzuci jakiś pomysł.... |
Coś mi się kojarzy, że jednemu koledze cykała, rozkręcali i skręcali wiele razy i na końcu okazało się, że miał nieszczelny wydech albo połączenie kolektorów z wydechem.
|
Cyka pewnie tylko na wolnych obrotach
|
Cytat:
|
O.... to widzę kolejny taki uparty jak ja na to żeby nie stukało :)))). Też remont, też wszystko ok tylko cyka.
No ale u mnie już wiadomo o co kaman i nie życzę takiej samej diagnozy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Korbow%C3%B3d |
Evvil, przeca twój reaktor był po kompletnym przeglądzie i dużym remoncie..
Jak to możliwe? |
To nie korbowód tylko sworzeń tłoka jak mniemam, to się zużywa.
Można lać gęsty olej, ja tak pociągnąłem 45 000km i mój kumpel v-maxem tyż tyle :) Motormaniak dobrze to Wam opisze jak bedzie mu się chciało ;) |
Kiedy cyka główka? na jakich obrotach i jak to wyczaić?
|
U mnie też mieszka świerszcz.
http://www.youtube.com/watch?v=Jjcp8Mzu1vk&feature=plcp Przebieg mam teraz ok 25 000km Ogólnie moto chodzi jaki brzytwa, ma moc, 180 leci bez problemu, przysiepeszenie też jest, tylko ten świerszcz? Myślicie, że u mnie to też będzie ten nieszczęśny sworzeń tłoka? Wymieniał to ktoś już i może potwierdzić, że świerszcz sie wyprowadził po tej operacji? Moto ma za jakiś czas jeździć bardzo daleko na wschód, więc muszę rozkminić każdy problem. Help |
Tak, cyka tylko na wolnych. Jak się odkręci manete jest ok, jak zejdzie na wolne obroty to parę sekund jest ok i zaraz zaczyna świerszcz imprezę. Wymieniłem uszczelki kolektorów (fakt były tak wypalone że prawie ich nie było) dalej tak samo.
Pozdrawiam :) |
No u mnie mógłby już przestać cykać ale rzecz jasna sam się za to nie wezmę z prostej przyczyny - raczej byłaby to operacja w jedną stronę ponieważ mam ręce i głowę do kwestii mechanicznych nie bardzo. Pewnie dopiero za jakiś czas się wypowiem czy gruchotowi przeszło choróbsko jak będzie już po zabiegach.
W każdym razie jedyne co mogę powiedzieć o jakiejkolwiek sensownej diagnozie to to, że u mnie nie daje to żadnych objawów poza dźwiękiem. I to w dodatku dźwiękiem który zanika bo przytkaniu ręką wydechu. Poza tym nic absolutnie nic. Kropli oleju nie bierze, pali na dotyk a w trasie schodzi do 5/100 może nawet trochę mniej przy spokojniejszej jeździe. Sam liczę na to, że to już ostatnia poważna rzecz do zrobienia w moim gruchocie i będę mógł się zająć różnymi innymi poprawkami (na przykład tarczami które już niedługo będą jak żyletki, czy wogóle hamulcami, połamanymi plastikami, zdartymi manetkami, zjebanymi lusterkami, elektryką która trzyma się na plaster gdzieniegdzie, czujnikiem rezerwy paliwa, stopkami, kurde kończe bo się zdenerwuję zaraz......) |
Sprawdzcie czy nie cyka przepustnica gaźnika, a właściwie jej ośka. Czasem to ona hałasuje, a wydaje się że to coś w silniku ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cykanie to już wyższa technologia odsłuchu :) Mam tu stetoskop z kliniki chirurgi urazowej, narazie sprawdza się :)
Cykac to może nawet niedokręcona świeca :Thumbs_Up: :) |
cykanko
Faktycznie take cykanie po 25kkm podejrzane. U mnie koło 100 kkm nie ma tak wyraźnego cykania. Jak temp. pójdzie ostro w górę w terenie ostatnio coś usłyszałem...wiatrak się włączył. Termostat mam do wymiany, jeździ ze mną ze 2 miechy w aucie:]
|
Odpalam jadę 10 minut, zatrzymuje się słychać wyraźnie. Da się z tym jeździć chociaż fajnie by było wiedzieć co to dokładnie no i czy robić warto póki solą sypią ;)
|
Cytat:
|
SUper Tenery też cykają. Początkowo zastanawiałem się co jest nie tak, ale potem wsłuchiwałem się w wydechy zamiast w silnik i jest ok :D
|
Kolego a czy wymieniałeś łąńcuchy rozrądu?,bo po długich poszukiwaniach rady,wyszło,że mogą to być łąńcuchy rozrządu.Ja założyłem DID,a podobno teraz to najgorszy łańcuch z możliwych.Jak demontowałe stare,to były na nich literki M ,teraz zalecają Tourmax . Swierszcze może powodować głośny łańcuch? Tak obstawia dwóch mechaników,i mysle że coś w tym jest.
|
Cytat:
Z tym cykaniem też...dwa motocykle temu też się wsłuchiwałem we wszystko jak głupi. Natomiast mechanik mi mówił że jest ok i tak ma być. I jak życie pokazało - miał rację.. Pozdr zimny |
Z tymi didami to nie do końca mit. Np. do BIGa istnieją dwa rodzaje łańcuchów rozrządu DIDa; jeden ma wytrzymałość 1250kg a drugi 1700kg a różnią się ostatnią literką oznaczenia... gdzieś na forum DR ktoś się doktoryzował na ten temat, bo były przypadki wyciągania się DIDów po jednym sezonie(np. kulka).
Kolejny przypadek(mój) łańcuch balanserów, też do BIGa DID nówka sztuka, od razu naciąg w połowie... po dwóch regulacjach naciąg się kończy tj. po 12tyś. Dodam, że przy montażu oryginałów suzukowskich, które kosztują dwa razy więcej niż DIDy wytrzymują przebiegi 40-50tyś. |
Cytat:
Na rozrząd jeszcze nie pora więc nie ma sensu chyba go ruszać. pozdro |
Najlepszy sposób na takie szmery i cykanie to stopery do uszu... i na powaznie to działa.
|
Czy po tylu latach ktoś doszedł do sensownych wniosków odnośnie cykania"świerszczenia" w silniku??? Jakie przbiegi z tą przypadłością zrobiliście? czy są jakieś późniejsze skutki ignorancji tego dźwięku???
|
Większość tych co się doktoryzowało w temacie jeździ już innymi maszynami, włącznie ze mną.
Ja po czasie nauczyłem się rozpoznawać normalną pracę i jakiekolwiek patologie w AT i Trampku. Wszystko zmieniło się odkąd wsiadłem na motocykle inne niż Honda. Teraz nawet cykający silnik Hądy dla mnie pracuje bezszelestnie ;) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:59. |