![]() |
U mnie tez była taka historia, po ostatniej wizycie na myjce. Napsikałem WD40 na przełącznik i sie wzieło i naprawiło. Przez wszystkie lata używania AT miałem już kilka chwile że byłem pewny że jebnął przerywacz ale zawsze się jakoś sam naprawiał i dalej mam oryginalny od nowości :)
|
Palenie się cały czas kierunku jest spowodowane zlepieniem styków przekaźnika na skutek ich wypalenia.
Sam przekaźnik nie jest tak prostacki, bimetaliczny jak np. w MZ :D i składa się z elektroniki sterujacej (przerzutnik astabilny) i przekaźnika właściwego :haha2: Mozna wymienić sam przekaźniczek w przełączniku- w RD07 jest OMRON G4S-1112-CU-B, jest to przekaźnik na 9V- cokolwiek innego na 9V podejdzie o odpowiedniej obciążalności dla żarówek kierunków- musie byc tylko odpowiednio mały aby się zmieścił w obudowe. Na jakiś czas pomaga przepolerowanie papierkem ściernym styków przerywacza Aha-temat dla cierpliwych, bo trzeba precyzyjnie "rozkroić" plastikową obudowę przełącznika z 2 stron aby wylutować stary przekaźnik- nie da sie całej płytki wysunać bo elektronika jest zalana klejem przed wilgocią |
Przerywacz był. Nowy 15 zł :>
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:14. |