![]() |
Może już ktoś przerabiał takową sytuację ( przekroczenie granicy poza terminem ) ? Ewentualnie zna na tyle procedurę wypełniana papierów do wizy rosyjskiej, że palcem pokaże gdzie to trzeba określić .
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak. Wriemienny wypełniasz wjeżdżając do Rosji. Potem na granicy rosyjsko Kazachskiej pokazujesz go tylko. Zamykasz go wyjeżdżając z Kazachstanu.
Unia jest od 1 lipca 2010. Z tym "nie wpisywaniem" przy wjeździe do Uzbekistanu gotówki to może się skończyć tak że przy wyjeździe wezmą Cię na osobistą i zarekwirują całą gotówkę jaka nie była wpisana :) - dotyczy to tylko uzbekistanu. Pozastałych krajów nie - tam wpisujesz jak masz powyżej chyba 5 tyś $ Piszesz wcześniej że tam tak szybko się nie zmienia .... oj zdziwiłbyś się jak szybko. Dotyczy to i zasad na granicach i dróg, jak i stacji benzynowych. Coś co rok wcześniej było mega ciężkim przejazdem w tym roku jest już piękny asfalcik. W zeszłym roku nie było stacji benzynowych - teraz jest co 200 km. Rok wcześniej droga między kirgistanem a tadżykistanem była spokojnie przejezdna a ja w tym roku w sierpniu musiałem w nocy przeprawiać się przez rwące potoki górskie - o stromych brzegach - woda zalewała maskę w Patrolu |
Wizy do Rosji można też w Poznaniu choć tu trudniej z dwukrotną. Jak już pisano dwukrotna zaczyna "tykać" od chwili wjazdu. Dla każdego wjazdu osobno.
|
Ubezpieczenie na Kazachstan 15$, soory Czosnek:)
Potem już nie ubezpieczaliśmy wcale. Wiza dwukrotna Rosja w Warszawie, Kazachstan sam robiłem dla czterech w Warszawie w ambasadzie, przywiozłem paszporty, za tydzień odebrałem, chyba 280zł za czterech. Trudna wiza Terkmeńska przez biuro w Warszawie (musiałbym poszperać namiar) odebraliśmy w Uzbekistanie w Ambasadzie Turkmenistanu. Tam był niezły cyrk, strażnik na bramce brał 10$ od wpuszczenia bez kolejki:) Turkmenistan przy wjeździe dostajesz mapkę któredy jedziesz, nie waż się zboczyć bo Cię aresztują, dostajesz 3-4 dni na przejazd tranzytem. Tam jest sama pustynia, gorący wiatr parzy przez rekawiczki. Najbardziej policyjne państwo w tamtym rejonie. Z Krasnowłodzka, teraz Turkmenbashi skok przez Morze Kaspijskie do Baku (Azerbejdzan) to juz cywilizacja:) Plan był przez Iran, ale wtedy były zamieszki. Iran się udał rok później. Też trudna wiza, ale do przeskoczenia przez biuro za 50zł drożej. Powodzenia:) |
Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za obszerne informacje i porady. Z całą pewnością skorzystam. Odświeżę ten wątek pod koniec roku. Szerokości.
|
Może ktoś ma ochotę dołączyć do wycieczki? :D Start 1-7 czerwca 2012. Atrakcje turystyczne jak w tytule. Pozostałe info na PW lub email marcinkonopka@vp.pl
|
Hejka,
Ja kombinuje objechac morze Kaspijskie przez wymienione kraje plus Iran i może afganistan ale w terminie Sierpień-Wrzesień. Też szukam wariata na wspólny wyjazd ;) |
Również planuję Kirgistan i Stany na 2012 i chętnie połączę siły. Poszła informacja na mail'a.:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:00. |