![]() |
To chyba nie tak. Kaucje wplaca jedna osoba i to ona ryzykuje... Nawet jesli dowiezie swoj motur i pieczatki bedzie miala wszystkie to nie otrzyma zwrotu kaucji poki nie wyjasni sie sprawa z drugim.
Dokument jest wystawiany na wlasciciela pojazdu, ktory widnieje w karnecie. Mozna sie rozdzielac. |
Witam Wszystkich, mam "drobne" pytanko w kwestii karnetu, bo jeszcze nie miałam okazji przetestować jak działa w praktyce. Czy karnet mogę odebrać z PZM tylko w przypadku kiedy motocykl jest jeszcze w Polsce? Chodzi mi o to, że nie będe potrzebowała karnetu na cały czas mojej podróży (która ma potrwać około rok-półtora). Z tego co się orienotwałam aktualnie w obydwu Amerykach karnet nie jest wymagany. Będe go więc potrzbowała dopiero jak dotrę do Australii, ale wtedy już dawno (od dorych kilku misięcy) będę poza Polską... Czy w takiej sytuacji mogę załatwić wydanie karnetu np. "korespondncyjnie"? Szczerze mówiąc nie bardzo mi się usmiecha opcja powrotu do Polski (i to tym bardziej z motocyklem) tylko po to żeby załatwić karnet, a z drugiej strony wyrabianie go na kilka miesięcy przedtem kiedy będzie potrzbny też jest bez sensu, bo będe musiała go przedłużyć i pojawi się ten sam problem. Czy macie jakieś dośwaidczenia/przemyślenia w tej sprawie?
Z góry dzieki za wszelką pomoc. |
Teoretycznie do wystawienia karnetu wymagana jest obecnosc motocykla w Polsce. Praktycznie musi byc obecny dowod rejestracyjny. Zgub, wyrob duplikat, cos wymyslisz...
|
dzięki, szczerze mówiąc na taką odpowiedź gorąco liczyłam... Bo po przeczytaniu kilku komentarzy na ten temat (nie na naszym forum) już miałam czarne myśli :)
Pozdrawiam |
Po jakim czasie od zdania dokumentow i dopelnieniu wszytskich formalnosci oddaja kaucje w gotowce(przelewie?)?
|
30 dni
|
Cza ja dobrze rozumiem, że jak nie mam "wolnych" 14000zł to se nie pojadę tam gdzie wymagane jet to CPD czy jakoś tam ??
|
bardzo dobrze rozumiesz.
w kupie jest duuuuzo taniej. |
Małe pytanko bo tego nie znalazłem. ( albo szukałem tam gdzie nie trzeba )
CPD jest potrzebne dla każdej pojemności czy dopiero od jakieś pojemności (chodzi mi o motocykle oczywiście ) |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:36. |