Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   zaklinanie zimy - gdzie (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=48808)

Gilu 21.09.2026 18:52

Cytat:

Napisał matjas (Post 916311)
Wolałbym abyś coś napisał więcej bo mowa o tym, że Madera, będąca trzykrotnie mniejszą od Teneryfy, oferuje bez porównania więcej, bez jakiegoś sensownego uzasadnienia jest z lekka niedopowiedzeniem.
Również - o jakiej porze roku byłeś, ze miałeś taką pogodę.
Oczywiście rok do roku nierówny i niekoniecznie musi się sytuacja powtórzyć. Chodzi o prawdopodobieństwo wystąpienia opadów, które z racji zazielenienia wyspy jest większe niż na suchszej TEN czy GC.

Sprawdziłem, na Maderze byliśmy z żoną na początku kwietnia, to nie zima.
Na Teneryfie byliśmy chyba w marcu sześć lat wstecz. Różnica moim zdaniem jest taka że na Tneryfie jeżdżąc od rana do wieczora po trzech dniach
miałem już odhaczone większość atrakcji(piszę o jeżdżeniu nie zwiedzaniu)
a na Maderze zajęło nam tydzień, tam nie trzeba gdzieś jechać żeby znaleźć się w ładnym miejscu bo tak jest co kawałek i dodatkowo w większości towarzyszy ekspozycja na klify i ocean. Jeśli lubisz z buta to czeka 1500 km ścieżek.

matjas 21.09.2026 18:57

nie lubię z buta :D bo z buta to mogę iść za wiochę lub jechać w Izery na narty. 2h i jestem.

ma być jeżdżone w STYCZNIU, więc na tydzień jazdy codziennie Madera jest po prostu za mała. mam porównanie z GCanarią, która jest większa i jest naćkane tam dróg jak skwarek w smalcu. do tego w styczniu jest prawdopodobne, że będzie tam lało i się skończy na fiacie panda a nie na jeżdżeniu motocyklem w środku zimy co byłoby dla mnie totalną chujnią.
z tego co piszesz nie jeździliście zatem na Maderze za mocno bo wszędzie było super więc po co gdziekolwiek jechać :D czy tak? tzn dystanse krótkie.

Brzeszczot 21.09.2026 23:31

Cytat:

Napisał matjas (Post 916262)
Jak porównasz góry GranCanarii i Teneryfy to się okaże, że też nisko nie jest :D ale jednak bardziej sporo na południe. Madera jest bardzo mała i, jak pisałem już powyżej, pogoda bardzo zmienna i pada często.
Wydaje mi się jednak, że, po pierwsze: CIĘŻKO będzie mi dogodzić po GranCanarii, którą polecam każdemu w ciemno, po drugie trzeba zapomnieć o wyspach morza śródziemnego. 12-15C w dzień w porywach to nie będzie żadna atrakcja w Styczniu.

Tymczasem czekam na opinię kogoś, kto faktycznie polatał po Teneryfie konkretnie i najlepiej bez przewodnika Lonely Planet ;)

W lutym w tydzień zrobiłem skuterem po Teneryfie 760 km i całej nie dałem rady objechać. Zostało tak z 1/4 do penetracji. Znalazłem fajną i tanią wypożyczalnię 🏍️. Lot przez Głupią Brytanię 79 PLN od ryja . A stamtąd Teneryfa po 85 PLN . Spaliśmy różnie , czasem na plaży czasem w apartamencie , czasem hostelu ze zjarnym towarzystwem. Od zaplanowania do wykonania zajęło nam to jakieś 4 godziny 🤣🤣 Jadąc obok lotniska spojrzałem na termometr w aucie , było -23 . Czternaście godzin później było już +24 . W nocy spadało do 18/20 . Wjechaliśmy skuterami pod Teide na wysokość 2150 ,następnie z buta. Pamiętaj jak chcesz wejść na szczyt to trzeba z samego ranka bo później strażnicy parkowi wymagają pozwoleń i zawracają 🫣😁 ale widoki z góry sztos 💪https://youtube.com/shorts/ZYquD306V...KT5cI0uNT-xoIC uważam że wypożyczenie skuterów na takiej wyspie to dobry pomysł, chłop był lekko zdziwiony patrząc na licznik kiedy oddawaliśmy sprzęt 😁https://youtube.com/shorts/6Jjx4QN0gHI?is=hQ1f9SyyJ3_91JNZ

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

matjas 22.09.2026 08:00

Wygląda że będzie to Teneryfa.
Na mniejszej gran canarii mieliśmy podobny przebieg w tydzień - jak pisałem kilka godzin dziennie, codziennie. Mp3 miało mega kanapę i był to pierwszy pojazd w życiu który był wygodniejszy dla mojej żony niż dla mnie - zero narzekań od pasażera. Ja do bólu dupy przywykłem.
Ciekawa opcja z UK choć wydłuża podróż. Dla nas najlepszą opcją jest Berlin więc też dojazd i parking 100 juri. Do rozważenia ten lot.
Dobrą ekonomicznie opcją jest forza350 lub adv350 ale chyba skończy się na forza750 bo jednak będzie tam trzeba trochę jeździć we dwójkę i z bagażem.

Nasz system na zwiedzanie jest taki że kimamy codziennie gdzie indziej. Część noclegów zrobione przez booking wcześniej, część łatana na miejscu wedle potrzeby i nastroju.
W surfhousach też spaliśmy na GC. Jeden był super, drugi był pełen zjaranych wytatuowanych brytyjskich karków. Dramat. Ogólnie był czas na jaranie zioła już ;)

Propo cen wynajmu to 350tki /wciąż nie wykluczam/ kosztują około 45juri, forza750 z topcase 55juri, gs1300 150juri za dobę :) piszę dla pojęcia. W mojej ocenie tam nie bardzo jest się gdzie rozpędzić nawet niemniej widzieliśmy gsy z wypożyczalni.
Btw kontrola prędkości odbywa się z drona - nie znasz dnia ani godziny.

Brzeszczot 22.09.2026 08:23

Cytat:

Napisał matjas (Post 916358)
Wygląda że będzie to Teneryfa.

Na mniejszej gran canarii mieliśmy podobny przebieg w tydzień - jak pisałem kilka godzin dziennie, codziennie. Mp3 miało mega kanapę i był to pierwszy pojazd w życiu który był wygodniejszy dla mojej żony niż dla mnie - zero narzekań od pasażera. Ja do bólu dupy przywykłem.

Ciekawa opcja z UK choć wydłuża podróż. Dla nas najlepszą opcją jest Berlin więc też dojazd i parking 100 juri. Do rozważenia ten lot.

Dobrą ekonomicznie opcją jest forza350 lub adv350 ale chyba skończy się na forza750 bo jednak będzie tam trzeba trochę jeździć we dwójkę i z bagażem.

Nasz system na zwiedzanie jest taki że kimamy codziennie gdzie indziej. Część noclegów zrobione przez booking wcześniej, część łatana na miejscu wedle potrzeby i nastroju.

W surfhousach też spaliśmy na GC. Jeden był super, drugi był pełen zjaranych wytatuowanych brytyjskich karków. Dramat. Ogólnie był czas na jaranie zioła już ;)

Propo cen wynajmu to 350tki /wciąż nie wykluczam/ kosztują około 45juri, forza750 z topcase 55juri, gs1300 150juri za dobę :) piszę dla pojęcia. W mojej ocenie tam nie bardzo jest się gdzie rozpędzić nawet niemniej widzieliśmy gsy z wypożyczalni.

Btw kontrola prędkości odbywa się z drona - nie znasz dnia ani godziny.

Duży motocykl jest tam całkowicie bez sensu . My mieliśmy skutery Peugeot , jechały zadziwiająco dobrze . Spokojnie we dwójkę dadzą radę. Jako fan za dużych motocykli, uważam że akurat na Teneryfie kibel to mistrzostwo świata https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...03d0ecf88f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7fffbc4f4a.jpg

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

matjas 22.09.2026 08:28

To widzę że już konkretny downsizing zrobiliście :) bo to chyba 125?
Rozważyłbym 125cc zwłaszcza że mam teraz SH125 i wiem co to może, natomiast w dwie osoby i bagaż w górach będzie kuso. Plus musi być duży schowek pod siedzeniem i najlepiej duży topcase - ten zastępowałem rolką co nie jest zbyt praktyczne jak trzeba gdzieś zaparkować i odejść. Między noclegami wieziemy ze sobą wszystko co wzięliśmy plus np sery, woda, chleb itd. Więc to musi się gdzieś dać zapakować.

matjas 22.09.2026 10:35

post pod postem ale temat można uznać chwilowo za zamknięty - kupiłem dzisiaj rano bilety z Belrina na początek stycznia27 - niecały tysiak za dwie duszyczki, tam i nazad bez wielkiego pierniczenia bo lot bezpośredni. dojazd mamy za państwowe, że tak powiem.
tak więc można zacząć odliczać.

nabrU 22.09.2026 10:47

Nie napisałeś w sumie gdzie 😜

matjas 22.09.2026 11:02

Teneryfa.
No tak. W Czesiulku sobie powtarzałem, że niby piszę :D

Przepatrzyłem wczoraj kilka przewodników, kilka must see, kilka poradników ekspatów i przeleciałem wyspę pobieżnie w zakresie interesujących mnie zdjęć. No i porobiłem trochę punktów według, których będziemy śmigać.
Pólnocny wschód, od la Cumbrilla to już jest ziemia nieprzejezdna a i tam prowadzi tylko jedna droga. I fajnie i nie bo to takie zadupie, że nie ma za bardzo noclegów. Liczę, że coś się uda znaleźć bo chciałbym trekking w tych górach = nocleg. Kłopotem jak zawsze jest wbita na jedną noc.
Poszyjemy, zobaczymy :D

Qter 22.09.2026 16:06

Maroko? Co prawda bedzie chłodniej niz na kanarach ale jazdy jest duzo nawet wzdłuż wybrzeża...

Pzdr

Qter

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:17.