Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Niejasności w/s uszczelniaczy tłoczków zacisków hamulcowych. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4809)

motormaniak 16.12.2009 10:22

Artuditu - mechanik dobrze Ci powiedział - wymień te uszczelniacze.
- 2 sprawa - pod tymi uszczelniaczami w rowku w którym pracują zbiera sie syf z płynu, drobiny aluminium itd. Dlatego koniecznie te rowki w których siedzą uszczelniacze przeleć jakims zagiętym pretem, małym srubokrętem etc.
Reszta jak Dzieju pisze.

podos 16.12.2009 10:53

A przy okazji wciskając tłoczki płyn sie musi cofać do zbiorniczka. Czy jest mozliwe ze to trzyma go płyn?

Dzieju 16.12.2009 11:35

Wcisnąć tłoczki ( o ile nie wyszły ponad połowę) można bez problemu, płyn cofnie się do zbiorniczka i nie będzie trzymał.
Artuditu wycisnął tłoczki na tyle że lepiej jest je wyjąć przesmarować i wsadzić ponownie
unikając krzywienia się tłoczków ,sprawdzając przy okazji stan uszczelnienia jak i czyszcząc tłoczki.
Dobrze Motormaniak że przypomniałeś , te rowki trzeba dobrze oczyścić przed założeniem nowych gumek. U mnie były już mocno zabrudzone, ale ostry wygięty drut zrobił porządek.

podos 16.12.2009 11:43

nie wiem jak to mozna skrzywić, to jak kawał o Polaku który zepsuł stalową kulkę :) brzeciez to gruby kawał żelaza taki tłoczek....

wieczny 16.12.2009 11:44

Jak mam problemy z wciśnięciem palcami tłoczka to luzuję odpowietrznik i problem znika. Poza tym praktyka podpowiada mi, żeby smarować elementy zacisku nie smarem, a płynem hamulcowym. Też jest śliski a nie łapie tak brudu i nie twardnieje.

O uszczelniaczach się nie wypowiadam bo nie ruszałem. Z hamulcami jeszcze nie miałem problemów.

Dzieju 16.12.2009 12:51

Cytat:

Napisał podos (Post 88933)
brzeciez to gruby kawał żelaza taki tłoczek...

czy taki kawał żelaza?:) ścianka cienka, puste toto w środku jak szklanka...

Cytat:

Napisał wieczny (Post 88935)
Poza tym praktyka podpowiada mi, żeby smarować elementy zacisku nie smarem, a płynem hamulcowym.

Specjalny smar daje lepszy poślizg zwłaszcza przy montarzu co by nie uszkodzić krawędzi uszczelniaczy.

wieczny 16.12.2009 13:03

Może i tak, ale potem masę brudu łapie.

Dzieju 16.12.2009 13:06

Jakiego brudu? smarujesz troszkę a nie paćkasz cały pojemnik, potem nadmiar wycierasz i praktycznie nawet nie zobaczysz że było czymś smarowane.
Mam też smar w tubce ( taki przeźroczysty lejący) ale on jest lepszy do rozruszania tłoczków bez demontarzu, jednak do składania wyjętych lepiej smar działa.

Artuditu 16.12.2009 20:23

Nie, nie, nie. Wycisnąłem tylko trochę, tak abym zobaczył czysty tłoczek. Nawet wysunięty 3mm nie chciał się chować. Ewidentnie coś go blokowało. Albo gumka albo pompa. Ew. przewody ale to raczej odpada.
Raz jeszcze rozbiorę zaciski na części pierwsze i zerknę jak to się składa beż płynu. Jeśli OK to by znaczyło że pompa dała dupy. Ale to w weekend bo jak na razie to dzień w dzień jeżdżę:haha2:

Widziałem dziś też tego gościa z Ridersów na tej sportowej Kawie 125 w kasku enduro.
Ostach, Smalec i inni wsiedli w auta. Idę o zakład że nie jestem jedyny, który dziś przewietrzył Afrykę. No może jedyny, który wietrzył ją 8h :D

LukaSS 16.12.2009 22:08

Szalony jesteś Artuditu. Wczoraj z rana - chwile po ósmej widziałem kolesia na Gagarina - pędził na nowym Trampku... qurva jak jemu nie było zimno. Nawet skuterzyści juz nie śmigają. Szaleni jesteście ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:39.