![]() |
Oj Szynszyl Szynszyl, zadawanie pytań i dzielenie się wiedza\doświadczeniami powinna być ceniona na tym forum a nie .... . I właśnie ten wątek po to jest żeby każdy nie musiał sam budować laboratorium chociaż pewnie właśnie zadający te pytania by tak zrobili, ale czasu i pieniędzy na to nie maja.
|
Kici, Honda napisala: olej 10W. co wiecej oczekujesz? ktos sie jakas wiedza podzielil bo nie zauwazylem? czujesz marke oleju w lagach? OK. ja nie. dobrze jest gdy olej ma wlasciwa specyfikacje i jest go odpowiednia ilosc i jest na czas wymieniany. co mozna napisac wiecej w sprawie oleju do lag takich jak te w CRF1100? wiekszosc tego co jezdzi po drogach nie spelnia w/w warunkow. gdyby Honda wymagala czegos wiecej niz 10W to by to napisala. spotykam instrukcje gdzie producent pisze jasno: marka + model oleju. tu tego nie ma.
|
Oczywiście że oczekuje więcej szczegółów czym te oleje mogą sie różnic w zależności od marki.
Syncronizator ladnie doszukał sie roznic i to rozpisał Jarczoq także wniósł do dyskusji swoje doświadczenia. Ja jestem tym zainteresowany czasem w lagach wymieniam olej i chciałbym bardziej świadomie wybrać producenta i wiedzieć na co patrzeć. |
2 Załącznik(ów)
Yamaha podaje dokładnie który olej a Honda? Ten lałem do FJR1300
|
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
kiwi sie kiedyś wypowiedział na temat olei silnikowych oleje do zawieszania tez to pewnie dotyczy :D |
ja sie nie robie zlosliwy, ale uwazam, ze temat tak blachy jak olej w lagach do crf1100 nie wymaga doktoratow. jezeli honda napisala w instrukcji: honda zaleca produkty honda + nalej olej 10w w ilosci takiej to a takiej to jest to jasne. a kto dla hondy te oleje robi to juz inna sprawa.
osobna kwestia jest wyczynowy sport motorowy i tu chylę czola przed specjalistami od konstrukcji i strojenia zawieszen, gdzie temperatura powietrza, specyfika trasy i milion innych spraw ma znaczenie i trzeba byc wysokiej klasy specjalista z wieloletnim doswiadczeniem by robic to dobrze. |
OKi Juras - wolę Cię wkurzonego niż złośliwego.
Ten prześmiewca z filmiku hyba za bardzo nie ma pojęcia o smarowidłach skoro leje Millers-a - gówno porównywalne z lidlowym. Raz dostałem do testów. Zlałem po 500 km bo na ciepłym łomot był niewiarygodny. Podobna sytuacja, jak z Magnatec. Parę lat temu głośno było na kilku forach o fork-u z C. Widelce chodziły tępo, jak ktoś pojeździł dłużej, to dużo ucieru. Wiem, bo robiłem takie widelce. |
polecam ci filmik z kofekcji fuchsa z Gliwic
produkty do oleju dostarczają rafinerie i pewnie to ta z jedliczy :) akurat ucięli ta informacje ale w polsce to chyba tylko tam robią oliwe, reszta to dodatki według receptury i potem do butelek. Dodatki tez produkt z rafineri :D bo przecież nie z piekarni konkluzja z filmu jest pod koniec jak mówi ile innej nalepki idzie przez fabryke :D a Kiwi ciekawa postać z motorsportu i z duża doza fajnego opowiadania jakieś tam pucharki zbiera, jakaś hamownie ma, cos tam w sterowniku podłubie |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:42. |