![]() |
Ja ma 187cmm i zestaw szyba turystyczna fivestara + ( standardowy) deflektor od kuby i jest bajka, nawet 170kmh można poginać i jest znośnie, mówie o naporze powietrza. Jak się mija przy 120 tirówe to trochę się gnie na boki, ale nic na to nie poradzisz, poza tym nie ma pęknięć z tego tytułu.
|
MGG nie rozwiąże kłopotu - powietrze nadal bije po czole. Pojawia się za to dodatkowy problem - słaba wentylacja kasku, szczególnie przy niższych temperaturach nie da się jeździć w zamknietej szybce (wysoka szyba odcina wloty w szczęce). Chyba że masz kask enduro i gogle.
MGG z deflektorem raczej złamie się prędzej czy później, np. przy wymijaniu ciężarówki. |
Dzięki Panowie za odpowiedzi, wynika z tego że na początek chyba zapodam sobie deflektorek, może się okaże że aktualna szyba jeszcze się do czegoś nada, jeśli się nie poprawi to zostaje kombinacja z inną szybą albo opcja szyba+deflektor. Możecie jeszcze na wszelki wypadek zapodać jakieś adresy www gdzie da się niedrogo zanabyć turystyczną szybę do RD07a?
|
Jeszcze jedna kwestia. Czy tylko przy szybie MGG w skrajnych położeniach kierownicy zachacza się lusterkiem i zbiorniczkiem płynu hamulcowego o ową szybę? Czy może ja mam tylko tak (nie tak) ?
|
http://www.motobagaz.pl/szyba-turyst...tm_content=427
Cytat:
|
Cytat:
|
Kiere też mam lekko do przodu (takie przyzwyczajenie), podwyższenia brak. Najprawdopodobniej mam skrzywienie w główce:dizzy:............ramy.:haha2:
|
Dziś założyłem szybę MGG o długości 40 cm. Wrażenia po przejechaniu pierwszych km są takie: całkowita ochrona klaty i ramion, za to turbulencje przeniosły mi się na kask i jest głośno i nieprzyjemnie. Muszę się mocno prostować (mam 190 cm), żeby wyjść ponad zawirowania. Ogólnie aerodynamika układu uległa poprawie, ale wolę żeby kask pracował w bardziej laminarnej strudze powietrza, a nie w wirach schodzących z krawędzi szyby.
Wniosek - musze uciąc kilka cm i będzie git (bo w deflektor nie wierzę - musiałby mieć z chyba z 15 cm). |
Dzisiaj zmierzyłem swoją szybę - wyszło... 42,5 cm czyli sporo. Szukałem nazwy, ale to chyba jakaś "no name". Czy jest sens pakować się w coś jeszcze wyższego? Chyba będzie ostry problem ze sztywnością...
|
W deflektorze nie idzie o to zeby cię zaslaniał tylko żeby podbijał struge powietrza. Nie musi być duży, tylko dobrze ustawiony.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:05. |