Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Jak uruchomić Rd07a po długim postoju? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47128)

szynszyll 30.03.2025 07:49

3 Załącznik(ów)
o tu mam jeszcze fotki z 2021. CB750 Seven Fifty przed i po myciu. przepustnice staly na debowo, wszystko bylo zatkane + nie szlo wyciagnac sliderów z korpusu tak były wklejone

gerard36856 30.03.2025 08:14

Zawsze bałem się gaźników. Jezu ile tam jest elementów. Nie wolno tego dotykać samemu, trzeba dać komuś kto to już robił ��

szynszyll 30.03.2025 08:36

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał gerard36856 (Post 875738)
Zawsze bałem się gaźników. Jezu ile tam jest elementów. Nie wolno tego dotykać samemu, trzeba dać komuś kto to już robił ��

gaznik gaznikowi nie rowny - jedne sa zrobione madrze inne glupio, jedne sa zrobione solidnie inne nie. najmadrzej i najsolidniej zrobione sa Keihin-y, bardzo dobrej jakosci sa tez gazniki montowane w singlach Yamahy z systemem YDIS ( zawsze zapominam nazwe firmy, ktora je produkowala). Mikuni to juz wiecej durnych pomyslow, przerost formy nad trescia i slabsze materialy. z europejskich gaznikow do szału nie doprowadzaja tylko klasyczne Bing motowane w BMW - sa zrobione jak na slusarni w zawodowce ale robia robote i nie ma z nimi klopotow. jak sie chcesz powiesic na szelkach to polecam wloskie Dell'Orto - te juz zyja wlasnym zyciem i polecam kazdemy kto ma problemy ze snem.
czy mozna grzebac samemu? ja sobie przede wszystkim nie wyobrazam serwisowania gaznikow bez myjki ultradzwiekowej - spreje i pedzelek to zupelnie nie wystarczajacy zestaw. do tego podstawowe narzedzia ( do japonskich gaznikow tylko srubokrety JIS), sprezone powietrze i... lata doswiadczen. gaznik z zalozenia jest tworem popier... i jezeli tylko mozecie kupujcie motocykle na wtrysku.
kolejna sprawa jest zamontowanie gaznika i jego zestrojenie na motocyklu - to tez dluga historia na osobny watek.

Jarczoq 30.03.2025 12:55

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 875729)
Po czym wnosicie że zaworki , przecież nie przelewają .
Moje mają 37 lat i działają a po 4 latach stania do wywalenia?

Jak u Jurka - po latach doświadczeń.
Jurek - nic dodać, nic ująć.

Dzieju 31.03.2025 06:16

Nie twierdzę że to nie możliwe ale zanim się rozgrzebie warto spróbować prostego odpalenia.
Żeby tak zarosły gaźniki szlamem jak na zdjęciach to chyba samo stanie nie wystarczy.

szynszyll 31.03.2025 07:11

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 875791)
Nie twierdzę że to nie możliwe ale zanim się rozgrzebie warto spróbować prostego odpalenia.
Żeby tak zarosły gaźniki szlamem jak na zdjęciach to chyba samo stanie nie wystarczy.

wystarczy - sadzisz, ze kapłani Voo Doo maczali w tym palce?

Dzieju 31.03.2025 13:06

Kto wie :)
A może to te rozpuszczalnikowe paliwo tak się krochmalizuje.

RAVkopytko 31.03.2025 13:21

Rufus, Wyślij do Szynszyla i będziesz miał zrobione i spokój :)
Polecam,ja tak zrobiłem

ramires 31.03.2025 14:17

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 875845)
Kto wie :)
A może to te rozpuszczalnikowe paliwo tak się krochmalizuje.

Szybciej odparowuje i łapie wilgoć.
Efekt masz taki, że to co nie odparowuje albo zarasta od wody/zieleni (dosłownie) albo osadza się kamień jak czajniku.

Często jakieś brudne paliwo ma jakies zanieczyszczenia olejowe... które po odparowaniu paliwa tworzą galaretowate glutożelki, nagminnie takie serwisy mam przy agregatach, które sporadycznie pracują.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:35.