![]() |
Dzięki wielkie w takim razie !!! :)
|
Wszystkich których znam i którzy odwiedzili Senegal mówili mi że nie trzeba cdp. Na youtubach jest jednak informacja że po przybyciu na granicę otrzymujesz tymczasowe zezwolenie na maksymalnie 5 dni. Jeśli zamierzasz zostać dłużej, możesz przedłużyć pobyt o dodatkowe 5 dni, zwracając się do odprawy celnej i płacąc za kolejne pozwolenie. Chcesz zostać w Senegalu jeszcze dłużej? Należy okazać âcarnet de passageâ (tymczasowy dokument importowy pojazdu).
|
Cytat:
pozdrawiam trolik |
Cytat:
mógłbyś opisać jak wygląda dokładnie proces na granicy Mauretania Senegal w Diama? Z góry dzięki |
Przekraczałem granice 3 listopada 2024.
Nic tam nie ma szczególnego. Dwa okienka po stronie Mauretanii + opłata za parking i wcześniej przejazd przez park krajobrazowy pyutali o potwierdzenie opłaty przy paszporcie. No i uwaga na kamery przy kaskach (jeden przypierdalał się do mojej rurki do picia z camelbaga, że to kamera do momentu jak się nie napiłem i wypluwając z uśmiechem wodę na brodę :). Jest tam fixer ale szkoda na niego kasy 20euro. Potem, most to opłata na moście 10euro. Potem dwa okienka po stronie Senegalu paszport i passawan. Problem jest jak masz starszy pojazd niż 5 lat to opłata 250euro za passawan albo załatwić sprawę z dowódcą (jeździ porsche Cayen i warto mocno podkrślać jaki zajebisty to pojazd). Miełem CPD ale nie dawałem i udawałem, że nie mam, bo z CPD trzeba zapierdalać po pieczątke do Dakaru na co nie miałem ochoty. Uważać na zdjęcia, bo są uczuleni na kamery, telefony byłem świadkiem jak chłopaków trzymali 5 godzin za to, że zrobili zdjęcie telefonem. | |
Cytat:
Ja bym tu zadał pytanie ..Chomik .... masz moto starsze niż 5 lat ? ile wziął w łapę ten od CAYENE ? |
Cytat:
|
Dzięki. Do tej pory byłem świadom że granica wieku pojazdów to 8 lat a nie 5.
To trochę lipa z tym ich przepisem. |
Moja Tenerka jest z 2016 roku i nie płacilem za to grosza. Grzesia Trampek miał chyba z tysiąc lat i on też nie płacił:-)
pozdrawiam trolik |
Jechałem w lutym Afryką z 97 roku przez Diamę . Nikt nie pytał o dodatkowe opłaty.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:34. |