Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Naprawa pogniecionego baku (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4287)

Sławekk 28.09.2009 09:19

Zakupiłem ten sprzęt do wyciagania wgnieceń . Jak dojdzie zrobię kilka fotek i postaram się trochę opisać przebieg całej operacji.

http://www.allegro.pl/search.php?str...&change_view=1

paku 28.09.2009 09:27

Cytat:

Napisał Sławekk (Post 76748)
Zakupiłem ten sprzęt do wyciagania wgnieceń . Jak dojdzie zrobię kilka fotek i postaram się trochę opisać przebieg całej operacji.

http://www.allegro.pl/search.php?str...&change_view=1

Kilka uwag bo juz miałem przyjemność.

1/ Dać mu dobrze sie przykleić - trzeba dlugo czekac, jak bedzie za szybko to po porstu odpadnie i sprawa od nowa.
2/ trzeba uwazać żeby nie przeciągnąć, jak jest większa dziura to chyba lepiej robić kilka razy po bokach niż ciągnąć sam srodek - ja tak zrobilem i teraz mam górkę w dolku.
3/ Sily są naprawdę duże dlatego trzeba obserwować czy podpórki nie robią następnych wgnieceń.
4/ Nie ma tak że raz zrobisz i będzie dobrze /chyba ze mala i równe wgnecienie/ w większości trzeba powtarzać.
5/ Niby tajemniczy plyn w buteleczce to na 90% aceton - to jakby się skończył.

mizoko 28.09.2009 09:47

te przyssawki w przypadku baku motocykla to w 95 procentach są nieskuteczne bo blacha nie jest taka sama jak na samochodzie a grubsza-to po pierwsze a po drugie sztywność jej jest inna jak na powierzchni płaskiej auta (zazwyczaj). Sprawa następna -raz naciągnięta blacha nie powróci idealnie do poprzedniego stanu co wiąże się z koniecznością użycia szpachli- niestety- mimo wszystko -powodzenia

Sławekk 28.09.2009 09:58

Dobrze przykleić to ile ? (średnio trza czekać)
Mam wgniecenie duże od strony siedzenia , dół wyciągnełem magnesem , góra nie chciala wyskoczyć .
Dwa małe z boku baku , myślę , że tym wynalazkiem powinno dać radę . W razie czego napompuje dellikatnie zbiornik powietrzem. Może delikatnie potraktować opalarką ( z umiarem).
Bardzo mi zależ na zachowaniu orginalnego malowania.

paku 28.09.2009 10:19

Cytat:

Napisał Sławekk (Post 76755)
Dobrze przykleić to ile ? (średnio trza czekać)
Mam wgniecenie duże od strony siedzenia , dół wyciągnełem magnesem , góra nie chciala wyskoczyć .
Dwa małe z boku baku , myślę , że tym wynalazkiem powinno dać radę . W razie czego napompuje dellikatnie zbiornik powietrzem. Może delikatnie potraktować opalarką ( z umiarem).
Bardzo mi zależ na zachowaniu orginalnego malowania.

Kilka minut >3 <10 :)

Po kilku "przyklejeniach" będziesz miał doświadczenie.

Jak dobrze złapiesz i w dobrym miejscu to naprawdę działa, tyle że jak z każdym narzędziem - doświadczenie.

Lakieru nie zerwie - jeśli oryginalny, na naklejkach bałem się uzywać

Jeszcze dwie rady:

- Jak głębsze wgniecenie to nie ciągnąć na raz, tylko partiami, naprężyć i dać odpocząć.
- Uwaga -potrafi odstrzelić z dużą siłą, można w ryło dostać.

Franz 28.09.2009 14:18

Cytat:

Napisał pku (Post 76791)
Jeszcze dwie rady:

- Jak głębsze wgniecenie to nie ciągnąć na raz, tylko partiami, naprężyć i dać odpocząć.
- Uwaga -potrafi odstrzelić z dużą siłą, można w ryło dostać.

Moje rady są inne. Jak zawsze dominuje u nas głupia oszczędność :D
Dać zbiornik fachowcowi i niech się tym zajmie :)
Czym pomalujesz zbiornik od wewnątrz? Lakier mógł popękać
Jeśli nie pomalujesz wda się korozja i lakier będzie się łuszczył i zanieczyszczał
paliwo. Miałem taki zbiornik lekko podrdzerwiały :dizzy:
Psia mać niemiło wspominam. Ciągle mi na iglicach przepuszczało.
W końcu zdecydowałerm się pomalować ale...
litr farby + utwardzacz + wysyłka to przeszło 200zł .
Przedtem trzeba było dokładnie oczyścić .Wsypałem kika kg śrub i i potrząsałem kilka godzin :haha2: aż rdza odeszła i trza było jescze odlłuścić.

Sławekk 28.09.2009 20:16

[quote=Franz;76798]Moje rady są inne. Jak zawsze dominuje u nas głupia oszczędność :D

Franz oooo.... ta ja mam wersję oszczędną , bo tam gdzie wzrok sięga nie widzę lakieru ( w bakuu), ale może kto inny zaglądnie bo już sam nie wiem.:)

paku 28.09.2009 20:19

[quote=Sławekk;76856]
Cytat:

Napisał Franz (Post 76798)
Moje rady są inne. Jak zawsze dominuje u nas głupia oszczędność :D

Franz oooo.... ta ja mam wersję oszczędną , bo tam gdzie wzrok sięga nie widzę lakieru ( w bakuu), ale może kto inny zaglądnie bo już sam nie wiem.:)

Tez mam ten problem /że nie widzę lakieru/, ale wolałem się nie odzywać, bo mi Franz zaraz wyjedzie że go se sam usunąłem

Franz 28.09.2009 22:13

To lakier sprawdźcie sobie lusterkiem dentystycznym w słoneczny dzień :D:haha2:

paku 28.09.2009 23:07

Cytat:

Napisał Franz (Post 76876)
To lakier sprawdźcie sobie lusterkiem dentystycznym w słoneczny dzień :D:haha2:

A/ Zbiorniki mogą ale nie muszą byc pokryte od wewnątrz
B/ Jeśli są to nie jest to lakier (ten z czasem reaguje z benzyną) tylko jakies tam specjalne srodki (a jeśli jest lakier to lipa).
C/ Jeśli warstwa ochronna nie pękła przy wgnieceniu to raczej nie pęknie przy wyciąganiu.
D/ Jak pęknie to będzie pęknięta i tyle.
F/ No chyba że się picuje maszynkę pod klienta, to można różne rzeczy robić ... :haha2:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:56.