Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=250)
-   -   Odpowietrznik tylnego zacisku poci się. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42305)

Kazmir 03.04.2022 16:22

Cytat:

Napisał pałeł (Post 776044)
Jeśli zniszczony jest stożek w gnieździe trzeba zrobić docierak i dotrzeć gniazdo. Być może to 4minuty roboty tylko ;)

Spóźniłem się ;)Pasta do zaworów i jedziem;)

kurol 03.04.2022 18:32

Material z ktorego jest ten zacisk zbudowany to o jakis cudownych wlasciwosciach jest ze nie mozna go poprawic normalnie wiertlem jak w polonezie czy innym duzym fiacie ?

pałeł 03.04.2022 18:35

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 776063)
Spóźniłem się ;)Pasta do zaworów i jedziem;)

Wole pasek papieru w wodnego na taśmie dwustronnej, łatwiej zmienić gradacje - szybciej zrobi. Docierak zrobisz z odpowietrznika wystarczy ze dospawasz do niego kawałek pręta i zbierzesz gwint np pilnikiem tak aby pracował tylko na stożku kręcimy po 90- 180 stopni w lewo - prawo

Galar 03.04.2022 21:32

A mnie coś się kojarzy ten temat z datą 1.04.

M_XX 04.04.2022 09:07

Niestety nie jest to 1.04, temat jak najbardziej poważny i aktualny.

Galar 04.04.2022 21:46

OK
Jeśli środkowym otworem nic nie wycieka po naciskaniu na dźwignię hamulca
to tak jak matjas napisał, może to świadczyć o uszkodzonym korpusie zacisku.
To wygląda tak jakby środek stożka odpowietrznika trzymał a płyn szedł bokiem po gwincie. Nie zazdroszczę sytuacji.

Kazmir 04.04.2022 22:40

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Galar (Post 776258)
OK
Jeśli środkowym otworem nic nie wycieka po naciskaniu na dźwignię hamulca
to tak jak matjas napisał, może to świadczyć o uszkodzonym korpusie zacisku.
To wygląda tak jakby środek stożka odpowietrznika trzymał a płyn szedł bokiem po gwincie. Nie zazdroszczę sytuacji.

Wytłumacz mnie staremu jak płyn przeciska się po gwincie, gdy stożek odpowietrznika trzyma szczelność?

tomekt 04.04.2022 23:01

może ma jakieś mikropęknięcie gniazda ?

Można kupić zestaw naprawczy

matjas 04.04.2022 23:09

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 776272)
Wytłumacz mnie staremu jak płyn przeciska się po gwincie, gdy stożek odpowietrznika trzyma szczelność?

Skoro zadajesz takie pytanie to ja dopytam po co zalecałeś docieranie parę postów powyżej? :D

Jak dla mnie jest 3x albo - albo cieknie ze środkowego otworu albo z gwintu albo i tu i tu. Każdy z objawów da się inaczej zinterpretować.

Jak do tej pory OP nie napisał jak jest więc pewnie uważa, że to nieistotne.

Ja bym proponował to rozwiązać po polsku - wkleić na Loctite i sprzedać motocykl :D

Kazmir 04.04.2022 23:40

Cytat:

Miał ktoś taką przypadłość że odpowietrznik tylnego zacisku po wymianie płynu hamulcowego się poci przez gwint? Pocenie się nasila przy założeniu gumowego kaptura, pewnie całe ciśnienie idzie wtedy przez gwint.
Matjas czytałeś?
Żeby płyn pojawił się na gwincie musi być nieszczelność na styku odpowietrznik stożek - gniazdo stożek.
Może też być taka opcja, że stożek trzyma, ale jest uszkodzone gniazdo w zacisku.Pęknięcie, mikro pora powstała podczas silnego dokręcenia?
Może to gniazdo jest jakby na cokole, który pękł? Zdjęcia nie mamy, ani opisu.
Popieram;) Na klej i do sprzedania:D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:00.