Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   (p) BMW R1250 GS czy Honda CRF 1000 Africa Twin? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39682)

GregoryS 30.03.2021 11:34

Z calym szacunkim - koszty serwisow/przegladow w BMW zdecydowanie NIE nalezą do przystepnych :)

A do kolegi zadajacego pytanie: raczej nie spodziewaj sie na forum afrykanskim odpowiedzi zebys kupil BMW. To samo dotyczy ewentualnego pytania na forum BMW czy warto kupic afryke. Musisz sam wykonac "prace u podstaw", odwiedzic obu dilerow i wypytac ich o ceny, przeglady, terminy dostawy, ceny akcesroiow, plastikow po ewentualnej glebie itd. A potem umowic sie na jazdy testowe.

Podpowiedziec moge tylko z mojego wlasnego doswiadczenia bo tez rozwazalem BMW. 1200/1250 - NIE !! To są wrecz niewyobrazalnie ciezkie i nieporeczne kloce. Jesli masz ochote jezdzic tym jak SUVem (jak to ktorys kolega trafnie okreslil) czyli asfalty czy szuterki - to prosze Cie bardzo, bedziesz zadowolony. To samo moim osobistym zdaniem dotyczy Afryki 1100, osobiscie kompletnie nie akceptuje kierunku w ktorym Honda zmierza z tym motocyklem, robiac po prostu japonskiego GSa.
Z tego powodu rozwazalem mniejsza wersje - GS850. I powiem szczerze ze jezdzilbym malym GS gdyby nie to ze teminy dostawy byly absurdalne, a do tego pierwsze egzemplarze mialy wtope ze smarowaniem silnika - produkowanego zreszta jak sie okazalo.. w Chinach przez Loncin. Zrezygnowalem z zamowienia po tym jak sie okazalo ze pierwsze dostarczone motocykle wracaja do dilera, a ja na swoj egzemplarz poczekam nawet dluzej niz pierwszy absurdalny termin.
Wtedy podziekowalem BMW i wrocilem do Hondy ktora czekala na pozycji nr 2. Ujezdzam afryke drugi rok, jestem zadowolony.

Aha, wazne info. Do ewentualnego GSA1200/1250 obbowiazkowo w cene musisz wliczyc kufry za milion cebulionów. Nie wiem jak to dziala, ale patrzac na drogi mam wrazenie ze w tych kufrach sa jakies niezbedne do pracy motocykla systemy, bo wyglada na to ze chlopaki zakladaja pelen komplet kufrow nawet jadac tylko na stacje beznynowa za rogiem :)

Emek 30.03.2021 11:40

Jak szaleć to szaleć. Dylemat BMW czy Hąda?
Wot soluszyn.
https://ktmsklep.pl/userfiles/motorc...966152_big.jpg

kleinbagger 30.03.2021 11:50

emek koszty w ktm to dopiero czapka pieniedzy

Emek 30.03.2021 11:57

Cytat:

Napisał kleinbagger (Post 726037)
emek koszty w ktm to dopiero czapka pieniedzy

Jak w każdym nowym moto wartym ponad 70 koła i serwisowanym w serwisie autoryzowanym. KTM tu nie jest wyjątkiem.
ADV R ma 21/18.

ArtiZet 30.03.2021 12:02

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 726029)
nie wiem dlaczego tak kurczowo trzymacie się tej przymierzalni.

bo to spam/trolling jest zapewne ;)

muszel72 30.03.2021 12:20

Miałem GS oraz GSA. Na każdym zrobiłem ok 30 kkm. Teraz mam królową i bym się nie zamienił znowu na Beemwe. I to jest podpowiedź. Ale jeżdżę sam. Gdybym musiał targać plecaka to z pewnością byłby to niestety GSA:)

wojtekk 30.03.2021 12:25

Cytat:

To będzie rozbieranie do gołego każdej osoby wchodzącej? :) No to grubo. Na zlotach trampka w sumie bywało "pokaż dupę" :)

Ale na poważnie.... sporo mamy spamu, ogłoszeniowców, którzy chcą tylko korzystać z forum. Powitanie się tam choć ciut pokazuje dobre zamiary. Dodatkowo: jak ktoś pisze pierwsze słowa to dobrze jest wiedzieć coś o tej osobie, nie?

Jak na zlocie: może choć powiedz "cześć".... "Czarnuchy" :)

Novy 30.03.2021 12:43

Cytat:

Gdybyś widział to, co my widzimy i gdybyś musiał robić, co my robimy to też byś tak reagował.

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 726042)
bo to spam/trolling jest zapewne ;)

Niewykluczone, stąd taka reakcja.

mdxmd 30.03.2021 13:20

czy ktoś pamięta skąd pochodzi "pokaż dupę"?? i nie jest to zlot trampka ani żaden inny współczesny to był czasy gdy 99% posiadało tylko choppery i Legendarne już zloty w Giżycku (Twierdza Boyen) tam się to wszystko zaczęło każdy kto chciał coś zagadać ze sceny musiał się zaprezentować od "tej strony" i nie było wyjątków.

warto jeszcze wspomnieć o pubie Tequila, który praktycznie przestał istnieć bo wybito całe zapasy trunków na następne 30lat. :)

Majster 30.03.2021 13:37

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 726071)
czy ktoś pamięta skąd pochodzi "pokaż dupę"?? i nie jest to zlot trampka ani żaden inny współczesny to był czasy gdy 99% posiadało tylko choppery i Legendarne już zloty w Giżycku (Twierdza Boyen) tam się to wszystko zaczęło każdy kto chciał coś zagadać ze sceny musiał się zaprezentować od "tej strony" i nie było wyjątków.

warto jeszcze wspomnieć o pubie Tequila, który praktycznie przestał istnieć bo wybito całe zapasy trunków na następne 30lat. :)

Byłem wtedy na tym zlocie kiedy bar przestał istnieć. Sam zlot był zacny, inne czasy, inna atmosfera, ehh wspomnienia.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:27.