Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Olejarka precyzyjna za grosze (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39302)

mdxmd 08.03.2021 19:05

w sumie to można uznać, że ten sterownik z allegro za 60zł załatwia sprawę, może nie ma płynnej regulacji ale na początek i to dobre, zbiorniczek 20zł kilka kabli i za 260zł mamy precyzyjną olejarką z pompą oleju.

zimny 08.03.2021 19:26

Dzięki matjas! No właśnie będę miał to podpięte za przekaznikiem i rozdzielaczem załączanym po postojowych - więc może faktycznie nie ma co kminic z tym neutralem.

Odnośnie zbiorniczka to ja pamiętam Twoje, zmodyfikowane modelarskie które super były. No i niezależnie od tego gdzie zbiorniczek do napełniania wyprowadzone rurki w wygodne miejsce. To był komfort.

Dlatego możliwe że też poszukam modelarskiego i zaadaptuje sobie. Bo w Trampku jedyne miejsce to pod lewym boczkiem przy wlocie powietrza. Ale żeby dolac oleju trzeba by demontować kanapę i boczek.

No nic, skończę rozdzielacz napięcia i inne pierdy to sobie pokminię.

Pozdrawiam
Zimny

florentino 08.03.2021 19:58

Jakiś czas temu przerabiałem temat smarowania łańcucha.
Pompka plus proste sterowanie jest optymalnym rozwiązaniem.

Do płynnego sterowania użyłem kitu z AVT opartego o układ NE555, z modyfikacjami (autorstwa Miotacza truskawek z jakiegoś innego forum jak dobrze pamiętam).

Sterowanie, pompka oraz zbiorniczek z Ursusa zmieściłem pod siedzeniem kierownika CRF.

Poszperam w archiwach to podzielę się szczegółami.

Na zdjęciu sterowanie.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...15fcc5ac21.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

bukowski 08.03.2021 20:26

ja miałem olejarke i dziękuję bardzo. ze smarowaniem nie ma co przesadzać, czy smaruje, czy nie smaruje, olejarka czy sprayem, lancuch i zębatki kończą mi się tak samo.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

mdxmd 08.03.2021 20:32

Cytat:

Napisał bukowski (Post 722095)
ja miałem olejarke i dziękuję bardzo. ze smarowaniem nie ma co przesadzać, czy smaruje, czy nie smaruje, olejarka czy sprayem, lancuch i zębatki kończą mi się tak samo.

średnio 33.000km dla DID serii VX oraz ok 38.000 DID ZVM wszystko +/- 5.000km

masz rację, ale chodzi bardziej o wygodę i nie wożenie smaru w trasie

ATomek 08.03.2021 20:33

Matjasowa olejarka ze mną od 110tys i 11lat. Pytanie o nią w stylu "A co to jest?" było najczęściej padającym gdzieś przy okazjonalnych oględzinach. Kosmiczna technologia z mrugającą kontrolką zieloną, a w czasie podawania oleju- żółtą uzupełniała skromny kokpit afryki :)
Cały czas ta sama dysza, przewody...
śledzę temat, bo sterownik bym zmienił, bo stary gdzieś uwaliłem i działa tylko włącz- wyłącz i muszę pamiętać i o jednym i o drugim.
I ta cisza pracy łańcucha...
Ale chciałem się wypowiedzieć co do umieszczenia zbiorniczka na olej pod prawym boczkiem. Był przypięty trytkami do ramy, ale dostawał się tam piach i z czasem przyczynił się do przetarcia zbiorniczka o ramę. Owinąłem go elegancko taśmą, ale lepiej zawczasu na takie połączenia podłożyć jakąś piankę.

matjas 08.03.2021 20:43

trochę łezka w oku kręci się...

kiedyś to kurła robili :D

dzięki za dobre słowo Tomek :D

bukowski 08.03.2021 20:43

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 722099)
średnio 33.000km dla DID serii VX oraz ok 38.000 DID ZVM wszystko +/- 5.000km

masz rację, ale chodzi bardziej o wygodę i nie wożenie smaru w trasie

dwa lata temu odkryłem takie małe puszeczki, zajmują tyle miejsca, co nic.

mdxmd 08.03.2021 23:35

pisałem do gościa z allegro, czy ma wersję sterownika z potencjometrem to mi odpisał, że to nie mikser audio, że się ciągle kręci gałkami :D "dipami raz ustawiasz i wystarczy".

Może i tak, ale obsługa potencjometru jest bardziej intuicyjna :)

odnośnie sensu stosowania olejarki, jest to po prostu wygodne po zeszłorocznym lataniu gdy kilka razy dziennie padało po X takich numerach przestałem smarować napęd ... PESEL nie pozwalał na ciągłe szarpanie się z załadowanym motocyklem a stopka centralna w CRF to nie guzik wK1200LT.

ps. też pamiętam pierwszy kontakt z olejarką Matjas'a był to trampek chyba... czy w tych czasach to nie była jedna z pierwszych e-olejarek ?

podsumowując

- 180zł pompka
- 60zł sterownik na dipy
- 20zł rurki, kabelki trytki
- 20zł zbiornik od ursusa
- 24zł przesyłki razem (paczkomaty)
- 12zł 2 browary (4 gdy szwagier przyjdzie pomóc a na pewno przyjdzie)
----
316zł

- 528zł Najtańsza olejarka z tą samą pompką działająca w trybie czasowym, ale ze sterownikiem już zaprogramowanym do pompki i dodatkowym przyciskiem obsługi (ale sterowanie wydajnością też jest na mikro przełączniki w centralce!!!) i przycisk sterujący nie ma funkcji wyłączenia smarowania.

różnica 212zł,

- 420zł najtańsza olejarka analogowa (V-system scottoiler)

różnica 104zł

i jak tu nie lubić starej jak świat konstrukcji scottoilera.... zero kabelków, dipów, wiedzy na miarę NASA... rurka, butelka, olej i dwa wężyki.:)

Kisiel 09.03.2021 09:11

Ze względu na brak produktu Matjasa na rynku (dobrze wspominam V-oilę w mojej dawnej RD04, 11 lat i działała na wypasie), zrobiłem już 2 budżetowe olejarki do innych moto właśnie na takiej pompce Dellorto (tłoczkowa elektromagnetyczna) i sterowniku ASE, działa wszystko spoko i nie kosztuje fortuny. Regulacja zewnętrznym potencjometrem byłaby miłym dodatkiem ale nie jest niezbędna. Właśnie zamontowałem 3 taki zestaw, tym razem w ATAS.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:30.