Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Marecki KCH - na Koniec Europy (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39138)

MareckY 21.02.2021 11:04

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 718885)
Workutę jak rozumiem chcesz zrobić zimą? Czy jakiś pomysł jest na lato? Drogę tam zrobili już?

Chcąc nie chcąc ale Workutę trzeba ominąć z wiadomych względów braku dróg letnich. Dojazd do wschodniego punktu od strony azjatyckiej.
Jak będzie potrzeba to nie wykluczam alternatywnych środków transportu jak koń, łoś, renifer, kajak, czy cokolwiek innego.
Buty będą moim drugim podstawowym nośnikiem na trasie. Nie wszędzie jednak da się dojechać.

sambor1965 21.02.2021 11:44

Dobry plan, fajne jest to, że coś nas goni na końce świata. Powodzenia.

bukowski 21.02.2021 12:49

Jeśli chodzi o dwie najbardziej na zachód wysunięte pinezki, polecam moja relacje z Portu. Zrobiliśmy z moim synem dwa lata temu coś w rodzaju Z po portugalskim TET. Jedna z najlepszych tras motocyklowych ever.

https://r.tapatalk.com/shareLink/top...ink_source=app

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

MareckY 21.02.2021 15:26

Cytat:

Napisał bukowski (Post 718997)
Jeśli chodzi o dwie najbardziej na zachód wysunięte pinezki, polecam moja relacje z Portu. Zrobiliśmy z moim synem dwa lata temu coś w rodzaju Z po portugalskim TET. Jedna z najlepszych tras motocyklowych ever.

https://r.tapatalk.com/shareLink/top...ink_source=app

TETa w sumie nie brałem pod uwagę, żeby wpleść w trasę, ale pomysł może być niegłupi. Z założenia będe chciał omijać autostrady. Co do szutrów jak najbardziej, ale jakiegoś grubszego offu wolałbym uniknąć. Nie chcę ryzykować całego wyjazdu ewentualnymi uszkodzeniami.

No i jeszcze kwestia opon wchodzi w rachubę. Jak na razie planowałem na Europę zachodnią i szosówki, a na wschód jakieś. Żeby radziły sobie na logicznie na asfalcie, szutrach i polnych drogach. No i żeby wytrzymały trochę. Z wstępnych kalkulacji wychodzi mi, że wschodniej części wyjdzie jakieś 13-14tys km.

Emek 21.02.2021 15:54

Jeśli to plan na jedną wycieczkę to będziesz potrzebował co najmniej 2 kompletów. Jaki czas szacujesz na ten trip? Na moje oko wychodzi ponad 20 tysięcy kilometrów więc czasu będziesz potrzebował sporo. No chyba ze Ty z tych co os świtu do zmierzchu w siodle to ciut mniej. Powodzenia.

MareckY 21.02.2021 16:07

Cytat:

Napisał Emek (Post 719016)
Jeśli to plan na jedną wycieczkę to będziesz potrzebował co najmniej 2 kompletów. Jaki czas szacujesz na ten trip? Na moje oko wychodzi ponad 20 tysięcy kilometrów więc czasu będziesz potrzebował sporo. No chyba ze Ty z tych co os świtu do zmierzchu w siodle to ciut mniej. Powodzenia.

Dwa komplety to na bank. Oryginały skończyły mi się po 13tys jeżdżąc tylko po czarnym i połowa w trasie. Wolałbym nie wieźć gum ze sobą tylko albo kupowac po drodze, albo wysłać z PL.

Dystans według ogólnego zarysu wychodzi 27-30tys. Wstępnie wychodzi mi jakieś 2,5-3 miesiące.

Emek 21.02.2021 16:16

Pamiętaj o długości wizy ruskiej przy planowaniu jazdy po FR.

MareckY 21.02.2021 16:58

Cytat:

Napisał Emek (Post 719026)
Pamiętaj o długości wizy ruskiej przy planowaniu jazdy po FR.

Wiem, wiem. Trzeba będzie coś przykombinować :D

bukowski 21.02.2021 18:25

Cytat:

Napisał MareckY (Post 719011)
TETa w sumie nie brałem pod uwagę, żeby wpleść w trasę, ale pomysł może być niegłupi. Z założenia będe chciał omijać autostrady. Co do szutrów jak najbardziej, ale jakiegoś grubszego offu wolałbym uniknąć. Nie chcę ryzykować całego wyjazdu ewentualnymi uszkodzeniami.

No i jeszcze kwestia opon wchodzi w rachubę. Jak na razie planowałem na Europę zachodnią i szosówki, a na wschód jakieś. Żeby radziły sobie na logicznie na asfalcie, szutrach i polnych drogach. No i żeby wytrzymały trochę. Z wstępnych kalkulacji wychodzi mi, że wschodniej części wyjdzie jakieś 13-14tys km.

Tet w Portu jest lightowy, poza tym latwo ominąć. Na slickach może niekoniecznie, ale takie 20/80 obojętnie wystarczy. Jeśli będziesz jechał od Hiszpanii (jak my) to od Andaluzji/Malagi jest mnóstwo do zwiedzania (Sierra Nevada, Granada, Cordoba, Sevilla, Ronda) a potem wjezdzajac do Portugalii masz do wyboru TET i wybrzeże. Fragment od Sagres czyli płd zach cypla w górę, potem wzdluz Rota Vicentina uważam za najpiękniejszy kawałek wybrzeza Europy, porównywalny tylko z fiordami i Bretanią.

MareckY 21.02.2021 21:17

Cytat:

Napisał bukowski (Post 719049)
Tet w Portu jest lightowy, poza tym latwo ominąć. Na slickach może niekoniecznie, ale takie 20/80 obojętnie wystarczy. Jeśli będziesz jechał od Hiszpanii (jak my) to od Andaluzji/Malagi jest mnóstwo do zwiedzania (Sierra Nevada, Granada, Cordoba, Sevilla, Ronda) a potem wjezdzajac do Portugalii masz do wyboru TET i wybrzeże. Fragment od Sagres czyli płd zach cypla w górę, potem wzdluz Rota Vicentina uważam za najpiękniejszy kawałek wybrzeza Europy, porównywalny tylko z fiordami i Bretanią.

Coś popatrzę jak TET się kształtuje w poszczególnych krajach.
Zasadniczo nie planuję konkretnie trasy, chcę żeby żyła na bieżąco. ALe nie wiem czy faktycznie jakieś 80/20 nie będzie lepsze nawet na zachodnio europejską część. Pewnie trochę większa swoboda będzie po drodze.

Co do zwiedzania, to zapewne jakieś będzie. Ale jakbym chciał odwiedzić wszystkie warte zwiedzenia miasta po drodze, to te 3 miesiące byłoby chyba zdecydowanie za mało :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:29.