Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Ladowarka NiCa AEG 7A w SC!!! (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38745)

szynszyll 18.12.2020 23:13

to nie brac :( mnie sie wydajnosc do ceny i marki wydawala OK. a jak to mikroprocesorowy to prad sam powinien dobierac.

CzarnyCzarownik 18.12.2020 23:19

Z ciekawości co się dzieje jak na litowego damy większe napięcie? Wkładam do moto litowca, pada mi regulator i na akumulator idzie 20V. Ludzie chyba dają litowce zamiast ołowianych do różnych motocykli przy przerobkach.

Mam w takiej sytuacji wybuch i pożar dupy czy inteligętna bateria jest inteligentna i odcina ogniwa? :D

Z tego co wiem to BMS nadzoruje napięcie min/max, temperaturę i prąd max. Więc powinien zareagować w razie 'w' i odcinać ogniwa.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

pałeł 18.12.2020 23:47

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 709584)
to nie brac :( mnie sie wydajnosc do ceny i marki wydawala OK. a jak to mikroprocesorowy to prad sam powinien dobierac.

Cena jest spoko :) wykres jest w isnstrukcji jak działa tak jak wszytko CC/CV dlatego

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 709586)
Z ciekawości co się dzieje jak na litowego damy większe napięcie? Wkładam do moto litowca, pada mi regulator i na akumulator idzie 20V. Ludzie chyba dają litowce zamiast ołowianych do różnych motocykli przy przerobkach.

Mam w takiej sytuacji wybuch i pożar dupy czy inteligętna bateria jest inteligentna i odcina ogniwa? :D

Z tego co wiem to BMS nadzoruje napięcie min/max, temperaturę i prąd max. Więc powinien zareagować w razie 'w' i odcinać ogniwa.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

tylko testy prawdę powiedzą :D a czy ktoś robił takie nie wiem , źródeł nie znalazłem, pewnie kwestia bms i i jego jakości oraz założonych parametrów

TOMADYNA 19.12.2020 10:13

Tyle teorii i parametrów i dalej nie wiadomo czy brać czy nie brać. Jaką ładowarkę w takim razie polecacie. Która będzie jeszcze zimą sama pilnowała aku.

Cezar3 19.12.2020 12:35

Mam ctek do lipo i drugi rok zadowolony - podpinam jak odstawię do garażu, odpinam na wiosnę i tyle...działa.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

pałeł 19.12.2020 19:25

Cytat:

Napisał TOMADYNA (Post 709612)
Tyle teorii i parametrów i dalej nie wiadomo czy brać czy nie brać. Jaką ładowarkę w takim razie polecacie. Która będzie jeszcze zimą sama pilnowała aku.

Nikt za ciebie Nie podejmie decyzji. jest na forum. Przynajmniej kilka wątków o ładowaniu a w kosekwecji co ewentualnie wybrać do ładowania tez znajdziesz ja mam swój typ wspominam o tym wyraźnie.

TOMADYNA 19.12.2020 20:54

Cytat:

Napisał pałeł (Post 709663)
Nikt za ciebie Nie podejmie decyzji. jest na forum. Przynajmniej kilka wątków o ładowaniu a w kosekwecji co ewentualnie wybrać do ładowania tez znajdziesz ja mam swój typ wspominam o tym wyraźnie.

Niestety nie mam takiej wiedzy elektrycznej jak ty i na pewno nie poradzę sobie z LongWei. Niestety muszę mieć automatykę, a moto z aku LiFePo4 nadjeżdża a tu zima.:mur:

jabolos 19.12.2020 21:01

To kup Ceteka lub NOCO lub Optimate i będziesz zadowolony. Kwestia ile chcesz kasy na to przeznaczyć. Każda z nich spełni swoją rolę.

GregoryS 19.12.2020 22:26

Jesli "sie nie znam" to bierz to co dziala, sprawdzone, stoi za tym "jakis" producent i ma obsluge full auto. Cetek kosztuje ale bateria sie zaopiekuje, wystarczy podlaczyc :)

pałeł 19.12.2020 22:28

Cytat:

Napisał TOMADYNA (Post 709677)
Niestety nie mam takiej wiedzy elektrycznej jak ty i na pewno nie poradzę sobie z LongWei. Niestety muszę mieć automatykę, a moto z aku LiFePo4 nadjeżdża a tu zima.:mur:

Wcale nie musisz akurat zasilacz to najlepsza opcja bo banalnie prosta ustawić poziom woltów i poziom pradu każdy potrafi byle wybrać wartości zgodne z typem ładowania właściwego akumulatora, to tylko trudne się wydaje ;) a przecież i tak zawsze pomagamy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:22.