![]() |
A chlodnica jest rownomiernie goraca w kazdym miejscu?
|
Płyn wymieniłem w kwietniu. Przejechałem około 5k w rożnym terenie, wentylator zalaczal się wiele razy, nigdy wcześniej nie miała takiego problemu. Sprawdzę dziś temp na chłodnicach.
|
Wymień termostat. Zagotować płyn czy wodę w Afryce to sztuka. Termostat oryginał, nie sęp kilku zł na zamienniki.
|
A i po wlaniu płynu pod korek nic się nie odpowietrza. Samo się wszystko odpowietrzy i zaciągnie ze zbiorniczka. Ja wlewam na maksa i nadmiar sobie ucieka.
|
Sprawdziłbym jeszcze raz korek chłodnicy. Jak go sprawdzałeś?
|
Korek nie powiniem mieć znaczenia. Najwyżej będzie przeciekał. Jak się gotuje to termostat się nie otwiera. Miałem podobny objaw.
|
Kupilem nowy korek przed wyjazdem w trase ok 6 tys km, przy tym nowa pompa itd. No i niestety okazalo sie ze nowy korek jest wadliwy. Na starym nie ma problemu a nowy wywalal plyn i go gotowal. Noe musze mowic cos sie nawqurwialem na wyjezdzie.
|
Cytat:
Ma w sobie zaworki ciśnieniowe. Normalnie ciśnienie w układzie chłodzenia może wzrosnąć do 1,1 - 1,2 bara. A woda (nawet jak to tylko 50% płynu) wrze przy tym ciśnieniu w temp. znacznie powyżej 100 st. C (w sensie ok. 105 - 120) [To nie parowóz, gdzie bywało 16 bar i 200 st. C] Jak zaworki w korku chłodnicy nie pracują poprawnie, to może się zagotować (płyn, woda w płynie...) w ok. 100 st. Może ? - Może... |
Jak.koledzy piszą. Korek może mieć kolosalne znaczenie. Tanie a wiele wykluczzysz.
|
Wporzadku Panowie. Jutro termostat zalewam wrzątkiem. I szukam korka.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:33. |