Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Archiwum (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=237)
-   -   Odzież przeciwdeszczowa - opinie i rady (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=378)

Franz 15.04.2008 09:36

Chomik , jak pojeździsz w kondonie to będziesz wiedział o czym mówię.
Guma nie puszcza ,ale jest jeszcze zamek. Siedzisz i robią Ci się fałdy
na wysokości bioder. W tej fałdzie zbiera się woda i w końcu przez zamek przecieka. Jedynym ratunkiem jest wstawanie coby ta woda nie zbierała
się na załamaniu.
Przy normalnym deszczyku tego nie uświadczysz.
Raz zdarzyło mi się jadąc po Rosji kilka dni w nieustającej ulewie.
Nie był to deszcz ino ulewa. Był to test ciuchów, butów i kondonów.
Przy takim deszczu o ile ubiór nie przepuści to i tak jesteś mokry
od środka.

chomik 15.04.2008 09:47

Cytat:

Napisał Franz (Post 3932)
Chomik , jak pojeździsz w kondonie to będziesz wiedział o czym mówię.
Guma nie puszcza ,ale jest jeszcze zamek. Siedzisz i robią Ci się fałdy
na wysokości bioder. W tej fałdzie zbiera się woda i w końcu przez zamek przecieka. Jedynym ratunkiem jest wstawanie coby ta woda nie zbierała
się na załamaniu.

No fakt przez kilka dni nie jechałem ale 800 km w ciągłym deszczu to tak, możliwe, jednak że to dlatego miałem sucho, bo to było xx a tam jest inna pozycja siedzenia i nie zbiera się nigdzie woda. Chociaż nawet jakby się zbierała to przy zamkach mam podwójne rzepy i podwójne zakładki i trudno byłoby wodzie przejść przez to ale może....

newrom 15.04.2008 11:10

Wszystko przecieka :)
Dlatego też uważam że lepsze są 2 częściowe bo są wygodniejsze do zakładania i ściągania.

Pozdr
newrom

Andrzej_Gdynia 15.04.2008 19:53

Kupiłem 2 lata temu spodnie BF. Są swietnie zrobione, z wstawką w kroku wzmacniajacą i p/poślizgową ko0sztowały w Larssonie lekko ponad 100zł. Na kurtke jeszcze się nie zdecydowałem, ale pewnie też BF bo spodnie się sprawdziły.

Tramall 15.04.2008 22:54

Cytat:

Napisał Andrzej_Gdynia (Post 4032)
Kupiłem 2 lata temu spodnie BF. Są swietnie zrobione, z wstawką w kroku wzmacniajacą i p/poślizgową ko0sztowały w Larssonie lekko ponad 100zł. Na kurtke jeszcze się nie zdecydowałem, ale pewnie też BF bo spodnie się sprawdziły.

Mówisz o spodniach p.deszczowych prawda ?? Z tego co czytam wynika że ta firma BF jest całkiem sensowna. Kto wie, może i RETBIKA na nią wymienię ...:p

Andrzej_Gdynia 16.04.2008 20:11

Szymku polecam. Zawsze mam w kuferku. Stosowałem na mrozie i w deszczu. Jak lecisz poniżej zera i wciągniesz p/deszcz wytrzymasz. BF - rozsądne pieniadze,
Choć czytałem tu na temat kurtek i spodni textylnych i opinie różne...

PUFF 17.04.2008 08:52

Ja kupilem przeciwdeszczowke w LIDLu. Tanio i dobrze. Nie przecieka. Jednoczesciowa. Zamek dodatkowow zabezpieczony. Cena z tego co pamietam do 100 PLN.

Mroq 17.04.2008 09:18

Ja latam w jednoscęściówce, kupionej w Polo za ok 7 jurków i jestem b. zadowolony, nie widzę problemów z ubieraniem, po zrolowaniu nie zajmuje dużo miejsca , zawsze go wożę w topcasie, na sucho przetrwałem jazdę w ciągłym deszczu na litwę i parę oberwań chmury, na początku nie miałem pokrowców na rękawicę, bo myślałem , że te na cpn wystarczą, wystarczają, ale na3km, jedno jest pewne, taki strój musi być jaskrawy!!!!!, czarny p/deszczowy to próba samobójstwa

http://www.polo-motorrad.de/group/10...details.0.html

MaRP 17.04.2008 11:02

Mieszkając jeszcze we Francji kupiłem sobie w markecie jednoczęściowy, coś tam oddychający, z jakąś lepszą podpinką zamiast siatki. Włożenie jest upierdliwe, to wada, jeszcze mi nie przemókł, na zimne dni może być super.
Kupując teraz jednak wybrałbym dwuczęściowy.

P.S. Przejechałem w deszczu ponad 1kkm, nic mi nie przemokło, nie poszło po zamku, chociaż woda w strategicznych miejscach się zbierała.

Pozdrowienia.

Dnieprw 20.04.2008 11:15

Jako ze do tej pory jezdzilem weteranem, bardziej mi pasowalo ubranie skorzane,nawet niezly komplecik udalo mi sie upolowac po szmatexach:).Oczywiscie skora przemaka,ale w tym samym miejscu (szmatexy:haha2:) nabylem komplet przeciwdeszczowy armi brytyjskiej z gore-texu, dwoczesciowy.Spodnie nawet dwie pary,zawsze mozna przypalic o tlumik, czy cos podobnego,a byly po 8 zl, bo sprzedawczyni nie odroznia gore od ortalionu.Nie przemokly mi nigdy,oddychaja,latwo sie je zaklada.Wady to to ze sa troche duze po spakowaniu,no i w maskowaniu DPM.Nie kazdemu takie kolorki odpowiadaja, a i w nocy lepiej miec na sobie cos odblaskowego.Na buty mam ochraniacze "Kobi" takie bez podeszwy.Mysle ze lepsze,woda zawsze wyplynie i chodzac nie przeciera sie ochraniaczy.Trzeba tylko zwrocic uwage zeby byly dopasowane do rozmiaru buta,wieksze latwiej sie zaklada,ale marszcza sie i latwo ich podrzec zaczepiajac np. o podnozek.Na rece kombinowalem rozne, roznosci, ale najlepiej sprawdzil sie patent z rekawicami ze sklepu BHP-takie ochronne do pracy w niskich temperaturach,z jakiegos tworzywa,jak z gumy,pcv,a wewnatrz gruby polar,Nie przemakaja i sa cieple.Tyle ze znalazlem tylko w pomaranczowym kolorze.Paskudne ale widoczne.Benzyna ich nie rozpuszcza i nie slizgaja sie na manetkach w przeciwienstwie do ochraniaczy zakladanych na rekawice.Jeszcze polecam ocieplacze na kolana "Kobi".Z wierzchu cordura,od srodka polar i jakies ocieplenie pomiedzy,zakladane na spodnie, na gumy z rzepami.Ja ich zakladam na spodnie pod przeciwdeszczowke, dzieki temu robi sie przerwa , zawsze to cieplej i jakas wentylacja jest.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:26.