![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
W moto im większe obroty tym więcej napięcia prądu. Dlatego najgorszą opcją jest jazda bez świateł i innego obciążenia. Nadwyżka jest po chamsku zwierana impulsowo do masy przez regulator, robiąc z niego przy okazji grzejnik. Pamiętać tez należy, że jeśli przekroczymy wydatek alternatora to nie ma co liczyć na poprawne ładowanie aku. Jest to pewnie staranie dobrane przez producenta i dodanie dodatkowego obciążenia , lub jak pokazuje ten watek i inne podobne dochodzi do zaniedbania stanu instalacji elektrycznej (lata swoje robią zwłaszcza topienie sprzętu) to jest problem i trzeba głębiej spojrzeć, bo wymiana kolejnych regulatorów nic nie wniesie? |
Cytat:
w aucie mamy alternator wzbudzany napięciem z akumulatora a regulator ustawia ilość tego napięcia wzbudzenia aby uzyskać optymalną ilość produkowanego prądu . w motocyklach mamy wzbudzenie poprzez magnesy stałe i nie mam możliwości regulacji ich siły więc alternator ma stałą wydajność ( pomijając obroty ) |
Kostka regulatora wywalona, spięte na zalutowane wsuwki .
Tak samo nowy stycznik rozrusznika z nowymi konektorami Instalacja ORI bez przeróbek Światła drogowe palą 1 włókno , mijania też , z tym że ten czerwony przełącznik długie - krótkie nie działa ( nie zaskakuje na drogowych i działa tylko jako przycisk ) Napięcie na zmiennych przewodach przy 3000 obrotów ma 60 V przy 5000 ma 80 V |
Czy aby po przełączeniu na drogowe nie zapalają się wszystkie cztery włókna?
|
Kable od regulatora do aku cale? wszedzie jest dobre przejscie?
|
Po włączeniu świateł mam tylko mijania , drogowych nie mogę na stałe włączyć bo ich przycisk odskakuje ale jak go wciskam zapalają się po jednym włóknie w każdej żarówce a mijania gasną.
|
Wróżenie z fusów.
Cała instalacja jeszcze raz do przejrzenia (i te lutowane "pewniaki" przede wszystkim). Gdzieś musi być słaby styk lub słaba masa. Albo w drugą stronę - zwarcie. Cudów nie ma. Cytat:
|
Zmierz napięcie przed regulatorem (z włączonymi odbiornikami-czym więcej tym lepiej) pomiędzy wszystkimi trzema przewodami.
Jeżeli napięcie będzie się różne, to duże prawdopodobieństwo że alternator. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:01. |