Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   montaż nowego zestawu napędowego (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=358)

petrosbike 24.07.2009 23:10

Popieram zakuwanie przyrzadem. Miałem ze znajomym do załozenia 2 łańcuchy to opłaciło sie kupic zakuwarkę i mam na lata spokój a jeszcze komus zakuje to pare groszy sie zwróci tak że same zalety. Profi wymiana w serwisie koszt ok 150 zł. Zakuwarka ok 300.
p.s. ogniwko musi ciężko wchodzić. zakuwarka to przewiduje.

chomik 25.07.2009 02:28

Cytat:

Napisał MUTT (Post 68061)
każda metoda dobra jest !! Zakładanie zakutego zwiazane z wypinaniem wahacza - to też nie problem !! Nie bójta się !!

Polecam, bo to piku¶... a Ramires w ryj dostanie.....

Misza 25.07.2009 06:25

No mam niezakuty, to przecież nie będę nowego kupował :D. Poprzedni kupiłem zakuty i było piku¶ :). Tylko się pytałem czy macie jakie¶ metody, bo na moja logikę to ogniwko na sworznie raczej powinno wej¶ć bez problemów. A tak nie jest. Nie idzie w ogóle... zawiozę do serwisu, niech oni się martwi±:), ile w końcu mog± wzi±ć za zakucie 20zł? :)

Lepi 25.07.2009 08:01

Cytat:

Napisał Marcin SF (Post 68040)
Co do zapinek, nie od dzisiaj wiadomo, że jednak zapinka jest słabsza od zakutego ogniwa i nie od dzi¶ wiadomo że silniki V, ganianie po krzokach i ciężkie motocykle mniej delikatnie obchodz± się z łańcuchem. Jak ma starczyć na dłużej a XW rignowy DID starcza na dłużej to jednak lepiej zakuć

Ale jakie¶ fakty? Ja też nie od dzi¶ używam spinek. Silnik V? W singlu łańcuch ma gorzej ale niech będzie, w lc8 nic się nie dzieje. We w¶cieklaku tez nic się nie dzieje a doprowadziłem kiedy¶ łańcuch do stanu niemal rozkładu. Widziałem dwa urwane łańcuchy u ludzi i nigdy nie pu¶ciła spinka.
Ostatnio akurat zakładałem zakuty bo chciałem sprawdzić i przesmarować wahacz. Ale nie zastanawiałbym się co lepsze, jedno i drugie dobre.

Babel 25.07.2009 08:04

Ja tam mam tez spinkę i nic się nie dzieje z ni± złego.

Lepi 25.07.2009 08:05

Cytat:

Napisał Misza (Post 68078)
Tylko się pytałem czy macie jakie¶ metody, bo na moja logikę to ogniwko na sworznie raczej powinno wej¶ć bez problemów. A tak nie jest. Nie idzie w ogóle... zawiozę do serwisu, niech oni się martwi±:), ile w końcu mog± wzi±ć za zakucie 20zł? :)

Nie, to ogniwko często ciężko wchodzi. Trzeba pokombinować lub jak piszesz, podjechać do serwisu.

Marcin SF 25.07.2009 08:27

ja nie mówię , że się co¶ dzieje złego, ale spinka jest słabsza, szybciej się wyci±ga i potrafi strzelić, a jak nie strzeli to szybciej ci pójd± przy niej tuleje. W kacie mam spinkę, ale to z innych względów po za tym to lekki endurak, a nie ciężka locha :)

faktów ci nie podam bo co ci do ta, że powiem że u znajomego strzeliła, jak znajomego nie znasz ;)

Lepi 25.07.2009 08:31

Spoko, niema co dyskutować, każdy zakłada co lubi :)

ramires 25.07.2009 10:38

Chomik, najpierw mnie musisz złapać :D :D

a motyw z wahaczem sam przetrenowałem jaki¶ czas temu i powiem, że jak się nie ma zakuwarki to jest to najszybszy sposób - fakt, że trzeba mieć wprawę aby to szybko zrobić, ale trening czyni mistrza :)

podos 03.08.2009 11:00

Jak kupie niezakuty łancuch to podrzucam go do serwisu i proszę o zakucie, a potem wersja ze zci±ganiem wahacza i kontrol± smarowaniem łożysk.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:06.