Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hardware (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=113)
-   -   Zasilanie GPSa Becker 7926 z istalacji TA (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3540)

zombi 17.06.2009 23:03

Cytat:

Napisał PawelZDR (Post 63000)
To raczej wina systemu w telefonie.Nokia to pewnie Symbian ,czasami lubi się przymulić a sama aplikacja nav jest dla niego dość dużym obciążeniem.

Dzięki poobserwuje, jak pisałem nie miałem problemów do dziś, a używam czasem a w aucie. Fakt że słuchałem jednocześnie muzyki. Pozdro

Astacus 20.06.2009 00:03

Cytat:

Napisał petrosbike (Post 62899)
Mam problem nastepujący: juz trzeci Becker odsyłam do gwarancji i może przyślą mi znów nowy. Objawy zniszczenia: mój motocykl posiada gniazdo do zapalniczki, zasilam tym GPSa , nigdy nie wyjmowałem zasilacza z gniazda i było ok aż za nastym razem przy rozruchu motoru zauwazyłem że ekran zaczyna tracic jasność. Po wyłaczeniu i przyniesieniu do domu jakos pod laptopem ozył. Nastepnie po kilku odpaleniach znów zciemniał tym razem na dobre. Odesłałem, otrzymałem drugi i potem trzeci. Teraz mam znów ten objaw : w niedziele wybierałem sie na wycieczke z żoną więc podłączyłem GPSa odpaliłem silnik i ekran pare razy zafilował i zgasł na dobre. Podejrzewałem zasilacz ze może daje za duże napiecie z instalacj na GPS. Zmierzyłem w motorze=14,5V dość stabilne. Wyjscia nie moge zmierzyc bo za małe USB i nie ma jak tam wsadzic końcówki miernika.
Wziałem pod lupę ten zasilacz zapalniczkowy a tam malenkimi literkami wypisane że " Unplug .....before starting auto..." Hmmm a to niespodzianka! Nigdzie w istrukcji tego nie było!
Co tu wymyslic?
Przeciez za kazdym razem nie bede wyjmował i wkłądał z powrotem tej wtyki w gniazdo a nawet gdybym to przeciez za któryms razem zapomne z róznych powodów i znów awaria w najbardziej potrzebnym momencie na przykład w środku wielkiego lasu lub w innym dzikim terenie.
Czy zastosowac jakiś stabilizator na 12V przed gniazdem zapalniczki czy tez stycznik na siłę uruchamiany sprężynowym zestykiem. Taki stycznik powinien sam sie podtrzymywac po uruchomieniu a po wyłączeniu motocykla i ponownym uruchomieniu sam nie powinien sie załączyc.
Rozumuje że załacze go po chwili jak sie napięcie w motorze ustali.
KOmbinuje że przy rozruchu silnika powstaje jakies kosmiczne napięcie które pali GPSa??
Prosze o pomoc i jakies sugestie.

A mi CROCODILA tak załatwiło. Na szczęście przysłali nowego! zastanawiałem się co jest nie tak... teraz już wiem. Ale co z tym zrobić? chyba jakiś włączniczek-pstryczek zainstaluję na szybko :dizzy:

R2D2 20.06.2009 10:35

A napiszcie proszę was czy uszkadzają się zasilacze , czy same nawigacje ?
Myślę że można coś poradzić na takie problemy .
Może jakieś foty tabliczek znamionowych tych zasilaczy ? byście dali.

petrosbike 23.06.2009 02:49

Próbowałem poszukac cos na allegro ze stabilizatorów/przetwornic i popytałem przed zakupem co o tym sadzic i tak mi odpisał
Cytat:

Podczas odpalania motoru występuje bardzo duży skok prądu... napięcie faktycznie pozostanie na 14,5V i będzie stabilne ale prąd przekroczy swoją normalną wartość kilka/kilkanaście razy.
Dla tak delikatnych układów jest to praktycznie zabójcze, zasilacze zazwyczaj nie zabezpieczają przed takim zjawiskiem.St

Stabilizator jedynie Panu może zmniejszyć napięcie ale nie uchroni układu przed tym przeciążeniem prądowym.Ra

Radziłbym szukać układów ograniczników prądu podczas rozruchu które w początkowej fazie pochłoną nadmiar prądu lub pozostawią urządzenie wyłączone do czasu zaniku przeciążenia.

Nie bardzo wiem z czym to jeść, ale może pomóc w rozważaniach. Jesli chodzi o sam zasilacz to diabli go nie biorą tylko sam komputerek czyli GPS(w środku jest pewnie jakis mikrocostam czuły na duże prądy albo cos koło tego)

polo 23.06.2009 11:01

Cytat:
Podczas odpalania motoru występuje bardzo duży skok prądu... napięcie faktycznie pozostanie na 14,5V i będzie stabilne ale prąd przekroczy swoją normalną wartość kilka/kilkanaście razy.
Dla tak delikatnych układów jest to praktycznie zabójcze, zasilacze zazwyczaj nie zabezpieczają przed takim zjawiskiem.St

Stabilizator jedynie Panu może zmniejszyć napięcie ale nie uchroni układu przed tym przeciążeniem prądowym.Ra

Radziłbym szukać układów ograniczników prądu podczas rozruchu które w początkowej fazie pochłoną nadmiar prądu lub pozostawią urządzenie wyłączone do czasu zaniku przeciążenia.

W czasie rozruchu faktycznie w chwili początkowej bedzie pobierany praktycznie prąd zwarciowy ze wzgledu na to ze wirnik rozrusznika jest nieruchomy a co za tym idzie napięcie wcale nie utrzyma sie na stałym poziomie tylko spadnie (przysiądzie) w zalezności od kondycji akumulatora.Najlepiej byłoby zbadac napięcie za zasilaczem/przetwornicą i mozna by cos ustalic.

R2D2 23.06.2009 22:17

A weźcie wstawcie na + zasilania z motocykla zwykłą diodę prostowniczą taką na 2A lub więcej w zależności ile kto pobiera z gniazdka zapalniczki.
Spadek napięcia na diodzie to ok 0.7V wiec na prace urządzeń nie powinno wpływać.
Zapobiegnie ona zasysaniu prądu z zasilacza ( innych urządzeń ) do rozrusznika.

petrosbike 23.06.2009 23:13

Jestem jeszcze tylko niezmiernie ciekawy dlaczego to samo urzadzenie używane w moim samochodzie nie ulegało zniszczeniu? Dopiero spaliło sie podczas używania w motocyklu.
Tu i tam nie mam najnowszego akumulatora.

Komar 25.06.2009 20:20

W moim poprzedni motocyklu- CB500, zamontowałem gniazdko zapalniczki by używać GPSa- Mio. Do tej pory nie wiedziałem dlaczego po 1 tygodniu jazdy padła mi ładowarka.
Powiedźcie słowami laika jak zabezpieczyć w prosty sposób wczepioną ładowarkę przed skokiem napięcia przy uruchamianiu motocykla bez wyciągania co chwilę urządzenia?

rambo 25.06.2009 21:12

http://allegro.pl/item664023647_78t1...cena_2szt.html

Kuba 27.06.2009 00:00

Cytat:

Napisał rambo (Post 64264)

lepiej 8A, w każdym sklepie z elektroniką taki dostaniecie. Powiedziałem Pani z za lady, że potrzebuję stabilizator, żeby dawał stałe napięcie 12V i już :D

Aha... powiedziała jeszcze tak "od lepiej wejście, masa, wyjście- żeby pan nie pomylił" :p

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:50.