Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Sierpień 2019 Zakarpacie/Rumunia/Serbia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33936)

chemik 06.01.2019 16:56

Cytat:

Napisał marcinos11 (Post 618297)
Cały odcinek jest nie do przejechania ciężkim moto ? Jest tam porównywalnie jak na albańskim TET??

Nie jechałem całego, ale tam gdzie byłem były sekcje, gdzie obładowanym trampkiem nie wjedziesz. Chyba, że masz skill'a jak Chris Birch. ;)

marcinos11 06.01.2019 17:20

Cytat:

Napisał Radarman (Post 618329)
Domyślam się, że lecisz z UK do PL a potem we właściwą trasę. Sugeruję dać sobie spokój z przejazdem UK-PL na moto i załatwić sobie transport moto do PL. Szkoda opon na niemieckich autobahnach (szybciutko robią się kwadratowe), a poza tym to nuda. Dodatkowo żeby zrobić tą trasę ze zdrowym rozsądkiem (bo to minimum 20h w siodle), trzeba się gdzieś w Niemczech przespać (robiłem już trasę UK - PL - UK). Więc to już zabiera Ci 4 dni (dojazd i powrót) z Twojego urlopu.

Transport moto, no ok. Mi to już pare razy zajęło z calais 11godz w siodle więc jest git. Jak bym znalazł kompana w uk to dwa motóry już sie opłaca wysłać ;)

marcinos11 06.01.2019 17:24

Cytat:

Napisał chemik (Post 618363)
Nie jechałem całego, ale tam gdzie byłem były sekcje, gdzie obładowanym trampkiem nie wjedziesz. Chyba, że masz skill'a jak Chris Birch. ;)

skilla takiego nie ma oczywiście :vis: Gdzie sie da wjechać to się da... ważne by się toczyć do przodu :)

nabrU 06.01.2019 18:19

Cytat:

Napisał marcinos11 (Post 618368)
Transport moto, no ok. Mi to już pare razy zajęło z calais 11godz w siodle więc jest git.

Google Maps pokazuje mi teraz 13 godzin do Bystrzycy z Calais. A gdzie jeszcze przystanki na tankowanie i roztankowanie :) Jasne że w Niemczech można przycisnąć ale to nie zawsze wychodzi. Każdy robi jak chce... ja mam dla kogo żyć.

Cytat:

Jak bym znalazł kompana w uk to dwa motóry już sie opłaca wysłać ;)
A no widzisz i dlatego obserwuję ten temat:D
Można też samemu vana wynająć z wypożyczalni. NAT tak przewoziłem w ostatnie wakacje aby polecieć z PL do Rumunii. Dwa motóry na vanie i podział kosztów już tak źle nie wychodzi.

Gilu 06.01.2019 18:47

Nie wiem czy to dużo czy mało,sąsiad zapłacił chyba niecałe 500plnów za transport moto z Londynu pod dom

nabrU 06.01.2019 20:49

Cytat:

Napisał Gilu (Post 618384)
Nie wiem czy to dużo czy mało,sąsiad zapłacił chyba niecałe 500plnów za transport moto z Londynu pod dom

To niezła cena, ale te kształtują się z zalezności od typu/wagi/wielkości motóra i warunków przewozu (moto może jechać z praktycznie wszystkim jak meble, sprzęt AGD, paczki, itp). Więc domyślam się ze te 5 stówek to był transport niewielkiego moto przewozonego z innym ładunkiem i bez ubezpieczenia itp.

Poniżej dla zobrazowania sytuacji pare ofert z clicktrans:
https://clicktrans.pl/przegladaj-prz...nia&type=route

Do tego potrzebny jest jeszcze cały szpej (kask, buty, ubranie i inne graty) aby nie leciec samolotem obładowany jak wielbłąd, więc dojdzie za to parę groszy. No i na koniec bilet lotniczy.

Potem przemnozyc to razy dwa (powrót)... i wcale nie wychodzi tak różowo.

chemik 07.01.2019 06:49

Cytat:

Napisał marcinos11 (Post 618369)
skilla takiego nie ma oczywiście :vis: Gdzie sie da wjechać to się da... ważne by się toczyć do przodu :)

Dobre podejście do tematu. Trudniejsze miejsca są do objechania asfaltem. Będzie Pan zadowolony.

marcinos11 07.01.2019 13:39

Takiego maila dostałem od goscia co robił serbski tet... Wiadomo , żywioły zmieniają teren.

Hi Marcin,

entire route through Serbia was riden on a loaded Kawasaki KLE500 (my bike) and a lot of my friend are riding Afrikas and Transalps, which means that it is doable on heavy bikes.

Keep in mind that mud and rain can make some sections impossible.

August should be perfect, maybe a bit to hot.

Regards,

Ivan

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

chemik 07.01.2019 14:23

Marcinos, dobra, widzę niespójność.
Zdefiniujmy teraz znaczenie słowa "obładowany". ;)

Franz 07.01.2019 15:01

Pewnie w worku 50 litrów nie ma już miejsca.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:44.