![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
tak, na szybe oczywiscie
|
A spróbuj odwrócić górną szybę - działa super, choć głupio wygląda ...
http://www.bcsopot.com.pl/motocykle/...s/DSC_0183.jpg |
Zanim zrobiłem sobie deflektor testowałem kilka prototypów wyciętych z kartonu.
Trochę to dziwnie wyglądało zwłaszcza że próby odbywały się w tunelu aerodynamicznym dostępnym dla każdego czyli odcinek Puławskiej i kawałki za miastowe celem zwiększenia prędkości przepływu powietrza wokół afryki. Niteczki przyklejone do czachy , szyby i deflektora oraz ruchoma dały cenne informacje zarówno z przed motocykla jak nad zegarami. Nie wysokość szyby czy dokładki jest ważna , no chyba że łącznie sięga czubka kasku jak czasem widać w skuterach, ale sposób przepływu opływającego powietrza , ciśnienie przed układem czacha/szyba/deflektor i najważniejsze w tym wszystkim co sporadycznie biorą pod uwagę producenci i szyb i dokładek to oderwanie strugi powietrza od górnej krawędzi. Tylko ona ma wpływ na hałas i bałagan ciśnieniowy na wysokości szyby kasku. Można mieć ciszę albo huk z wywiniętymi rzęsami na lewą stronę. |
Cytat:
🙂 |
Interesujące ze honda nie przewidziała wiatru podczas testów i projektu nowej afryki...
No ale któżby pomyślał, że na motocyklu wieje :dizzy: |
Testowali azjaci 160 cm w kapeluszu
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Pewnie nie testowali wszystkich kasków. Takie samo zjawisko miałem w małym GS także to tylko kwestia konfiguracji szyby/wysokości kierownika. Jeżeli daszek znajdzie się w strefie turbulencji to będzie drgać. W NAT pewnie jeszcze dochodzi strumień powietrza wpadający spod lag, o tym ficzerze wcześniej nie wiedziałem ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:04. |