Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Problem z odpaleniem (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=30667)

madafakinges 23.11.2017 16:18

Chodzi mi o to, że w NAT tym samym przyciskiem palimy i gasimy, po odpaleniu i puszczeniu przycisku robi male zwarcie gaszący i ciach jak dodałeś gazu to obroty były ta tyle wysokie, że chcwilowe odcięcie prądu nie zgasiło całkiem silnika.
Taka moja teoria.

radiolog 12.12.2017 16:13

Postała 2 tygodnie w garażu i problem powrócił nawet przy wyższej temperaturze i bez dużej wilgotności (było dzisiaj 14 stopni), a kill switcha trzeba było trzymać o wiele dłużej, żeby nie gasła po puszczeniu przycisku. Nie wiem czy takie działanie nie wpływa negatywnie na rozrusznik, chociaż rzężenia charakterystycznego dla działającego rozrusznika nie słychać, jedynie taki delikatny pisk.

Generalnie zadzwoniłem do Arhera, wymienia bezproblemowo na gwarancji, nawet bez udowadniania osobistego, że tak się dzieje naprawdę.

bukowski 12.12.2017 16:55

Cytat:

Napisał radiolog (Post 561193)
Postała 2 tygodnie w garażu i problem powrócił nawet przy wyższej temperaturze i bez dużej wilgotności (było dzisiaj 14 stopni), a kill switcha trzeba było trzymać o wiele dłużej, żeby nie gasła po puszczeniu przycisku. Nie wiem czy takie działanie nie wpływa negatywnie na rozrusznik, chociaż rzężenia charakterystycznego dla działającego rozrusznika nie słychać, jedynie taki delikatny pisk.

Generalnie zadzwoniłem do Arhera, wymienia bezproblemowo na gwarancji, nawet bez udowadniania osobistego, że tak się dzieje naprawdę.

Ale co wymienia? Czujnik tps?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

szynszyll 12.12.2017 17:10

psikac jak najbardziej jezeli trzeba ale nie wd40 tylko contact cleanerem. wg mnie to nie przycisk a TPS bo ludzie trzymaja kreca a moto nie zapala. pisalem juz o tym rok temu.ruch manetka przed paleniem i na filmach na yt problem znikal.

radiolog 12.12.2017 17:54

Wymieniają przycisk, czy ten cały moduł zespolonych na kierze bo zapala normalnie, chodzi normalnie, tylko gaśnie przy puszczeniu przycisku kill switch, na advriderze pisali że to problem styków, wymieniaja na nowszy typ i tyle. Ponoć pomaga przed zapaleniem kilkukrotnie poprzełączać w obie strony i efekt nie występuje, ale jak wymienia na nowe to nie będę se pstrykał.
Być może u niektórych nie pali, wtedy to toś, u mnie pali

szynszyll 12.12.2017 18:24

1 Załącznik(ów)
no a czemu nie chce palic mimo trzymania i krecenia u niektorych?

teorie Mada kumam i ma sens pod warunkiem ze puscisz przycisk, ten odda za bardzo i rozewrze konektory STOP. Ale tak sie nie dzieje u wszystkich. w robocie zerkne na schemat ale nie sadze by ten swicz byl wiecej niz 3 polowy.

jest jak sadzilem. wspolny i dwa: zapal mnie i zgas mnie

radiolog 12.12.2017 19:19

Powiedz jak krowie na rowie, bo ja schematów nie kumam

szynszyll 12.12.2017 19:51

segment starter/engine stop

BL wspolny, yl/w ma byc z nim stale zwarty by silnik pracowal - rozwarcie gasi. Bl z W trwale rozpiete - zwierane na czas krecenia rozrusznikiem jedynie.

od narodzin buddy ten sam schemat :) chociaz oczywiscie BMW musialo z tego zrobic osobny serwer z numerem IP, brama, loginem i haslem :)

dzinks 13.12.2017 07:46

Cytat:

Napisał radiolog (Post 561193)

Wczoraj temat do mnie wrócił. Nie chciał odpalić przy 3 st po pracy. Radio rozumiem że honda zna problem i dilerzy powinni o tym wiedzieć?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

radiolog 13.12.2017 08:38

No chyba tak, bo mnie zaproponowali wymianę bez zbędnej gadaniny.
Ale odpalił i gasnął,czy kręcił i nie odpalał ?

Popracowanie kill switchem na wylaczonym silniku pomaga trochę

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:24.