Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Kirgistan & Tadżykistan 2017 solo (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=29499)

yeuop 13.06.2017 09:03

Byłem kilka lat temu sam w Tadzykistanie i moim zdaniem było bezpiecznie.
Ale spotkałem tam pewnego Anglika (to w ogole była nieslychana historia, no ale przemilcze szczegoly :D ), do którego to podszedł jakiś pastuch i przystawil mu noz do gardla, okradl go ze wszystkiego (kasa, telefon, dokumenty) i zaczal wiac, wiec Anglik siada na motor, pędzi do cywilizacji, opisal miejscowym, co się stało, lokalesi od razu wiedzieli, o kogo chodzi, siedli w samochody, namierzyli gościa i rzekomo przez pol godziny go kopali, bili i tłukli roznymi przedmiotami.

Także ten....

bukowski 13.06.2017 09:35

Cytat:

Napisał Emek (Post 535367)
Moja trochę mocy straciła na wysokościach ale większych kłopotów nie było a lałem co było dostępne.

No wlasnie - mam rotopaxa 8 litrow i zamierzam dotankowywać gdzie się, ale nie mam za bardzo wyobrażenia nt spalania na takiej wysokości w offie. Jadąc Naryń - KaraSay-Barskoon doliną wyjdzie z 300km jak nic, na 26 litrach może być mało.
No i w ogóle tej trasy trochę nie widzę na mapie. Zakładałem, że wygląda tak: Naryń - Tash Bashat - potem na wschód widzę drogę jakby grzbietem i potem?

Emek 13.06.2017 09:45

Ja miałem 3 galonowy Rotopax. W zasadzie nie przydał się. Mnie NAT paliła tam max 6 litrów w górach. Tam gdzie są jakieś wiochy bez problemu kupisz paliwo. W Barskun masz już asfalt i stacje paliw. Nie znam drogi przez dolinę ale jedziesz z Samborem a chyba mało kto zna te rejony tak jak on więc chyba najlepiej ci poradzi co i jak na miejscu. Ze swojej strony sugerowałbym raczej lecieć bardziej uczęszczanym traktem aby w razie czego móc liczyć na jakieś wsparcie od tubylców.

sambor1965 13.06.2017 11:13

Cytat:

Napisał sneer (Post 535387)
No wlasnie - mam rotopaxa 8 litrow i zamierzam dotankowywać gdzie się, ale nie mam za bardzo wyobrażenia nt spalania na takiej wysokości w offie. Jadąc Naryń - KaraSay-Barskoon doliną wyjdzie z 300km jak nic, na 26 litrach może być mało.
No i w ogóle tej trasy trochę nie widzę na mapie. Zakładałem, że wygląda tak: Naryń - Tash Bashat - potem na wschód widzę drogę jakby grzbietem i potem?

Osobiście zagrożenie widzę przede wszystkim w jakości paliwa i że syf moze źle zrobić wtryskom.
Polecam prefiltry - coś na wzór http://www.profill-australia.com/e-store/HOME.html
Tankować na stacjach gdzie paliwo jest droższe i tam gdzie są kolejki (o ile jest wybór). Najlepiej na niebieskich stacjach Gazprom lub Czarno-pomarańczowych Kyrgyz coś tam...
A tracka z Narynia Ci zrobię w gratisie ;)

bukowski 13.06.2017 11:42

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 535410)
A tracka z Narynia Ci zrobię w gratisie ;)

wow, super. a permit?

sambor1965 13.06.2017 16:28

Cytat:

Napisał sneer (Post 535416)
wow, super. a permit?

Permit? Trochę za późno. Trzeba kilka tygodni do przodu. Ja nasze robilem na sierpien już...

bukowski 13.06.2017 21:49

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 535484)
Permit? Trochę za późno. Trzeba kilka tygodni do przodu. Ja nasze robilem na sierpien już...

Ja tam będę koło 18 lipca...sprobowalbys?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

bukowski 14.06.2017 23:44

A droga do Sary-Chelek od północnego zachodu? Dam radę sam?

sambor1965 15.06.2017 17:37

Nie. Co Ty za mapy kupiłeś? A może masz sztabówki radzieckie?

bukowski 15.06.2017 22:46

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 535746)
Nie. Co Ty za mapy kupiłeś? A może masz sztabówki radzieckie?

To, co się udało. Kirgistan 1:750k gizimap, Tadżykistan 1:1100k jakas Kanadyjska. Mam jeszcze garminowa od Rambo, ale tej jeszcze nie próbowałem

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:50.