Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Problem z uruchamianiem AT (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2824)

Kazmir 17.03.2009 23:20

Cytat:

Napisał Maciej (Post 49563)
O! a ja jestem z wawra :p
rozumiem że tym postem deklarujesz swoją pomoc (osobistą:p) w przypadku gdy za pomocą forum nie rozwiążemy problemu:haha2:

Ostatnio byłem na Mrówczej u Jaszczura (znasz takiego człowieka) to chyba już twoje rewiry?
Nie doczekasz się na moją pomoc bo tu na forum naprawy "wirtualne" stoją na wysokim poziomie i nawet powąchać tematu nie dadzą:haha2::haha2::haha2:

Maciej 20.03.2009 22:00

3 Załącznik(ów)
No i rozebrałem dzisiaj sprzynt...
jezuu do przedniej świecy po lewej (tej takiej schowanej) dostać się to katorga normalnie :/ no ale nic
wykręciłem świece, wszystkie wyglądały tak jak przedstawiają zdjęcia...

Jeszcze mam pytanie od nośnie pompy paliwa, czy aby sprawdzić styki to wystarczy tylko ten mały plastikowy dekielek zdjąć (nie widziałem tam nic nadpalonego) czy trzeba rozbierać ją na części pierwsze ???
jeśli tak to czy mógł by mi ktoś udzielić drobnych wskazówek aby uniknąć rozpiepszenia tej pompy ?? (takie tam od czego zacząć itp)

mam pompe mitasubiszi (no taki znaczek ma), jest to pompa oryginalna czy zamiennik ?

przepraszam że pytam o rzeczy oczywiste dla każdego Afrykanera, ale ja jestem "z tych świeższych" a nie chcę Królowej krzywdy wyrządzić... :p

Podziękowania ślę Podosowi, dzięki któremu zdjąłem bak nie urywając kranika :haha2: faktycznie gdy ktoś pierwszy raz rozbiera to może go ułamać :p a wystarczy tylko wsadzić śrubokręt i odkręcić kurek :p:p

ps. zdjęcia o których zapomniałem:mur::p

siejkoxrv 21.03.2009 08:20

nie rozwiąże to problemu,ale jak już wyjąłeś te,to wkręć świeczki NGK DPR 8EA-9

Maciej 21.03.2009 09:29

w takim razie co proponujesz mi sprawdzić aby problem rozwiązać ?
świece założyłem wczoraj, dokładnie takie jak mi napisałeś...
jeszcze jej nie paliłem bo mam przy niej trochę roboty, ale dzisiaj powinienem skończyć
puki motur rozebrany to chcę wiedzieć co mam jeszcze sprawdzić :)

podos 21.03.2009 11:05

regulacja (kontrola) zaworów, synchro gazników. Swiece i ssanie sa wizualnie ok.
dziwne, ze sa takie swiece (nie NGK) przy przebiegu 11tys? przy 12000 jest przeglad gwarancyjny...

O wszytkim jest w afriperii, (o kranie tez) i o pompie rozebranej w drzazgi. Poszukaj.

Maciej 21.03.2009 16:29

3 Załącznik(ów)
no nie mam siły już do tego motura :mur:
pompe rozebrałem, jak w afripedii, to co ujrzałem przedstawiają zdjęcia....
(ostatnie zdjęcie pokazuje styki po oczyszczeniu papierem toaletowym...)
czy ta pompa się jeszcze do czegoś nadaje?
na wypalone to one mnie nie wyglądają

Poskładałem motur, na ssaniu zapalił. Pochodził chwilkę i zgasł. Już nie zapalił.
Kręciłem rozrusznikiem. Odkręciłem świece i ku mojemu zdziwieniu świeca okazała się sucha :dizzy:

błaaaaagam pomóżcie bo tu za oknem ciepło a ja siedzę brudny w garażu :vis::vis:

synchro gaźników będę mógł sprawdzić dopiero w przyszłym tyg, muszę zakupić odpowiedni sprzęt do tego :mur:
po za tym nie mam nawet jak zrobić tej synchronizacji skoro motur nie odpala :mur:

edit
czy można próbować zapalić Afryke bez pompy ?

PawelZDR 21.03.2009 18:24

Pompa jest OK.Poskładaj to do kupy i poproś o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.Wiem ,że chcesz się pewnie przy okazji czegoś nauczyć ale jak ktoś pokaże co i jak to będzie szybciej i trochę nauki też z tego przyjdzie.

R2D2 21.03.2009 20:42

sprawdź czy nie zamieniłeś przewodów paliwowych na pompie i możesz spróbować ominąć chwilowo filtr paliwa.
Jak będziesz miał pełny zbiornik paliwa to będzie do pewnego momentu działało bez pompy.

Maciej 21.03.2009 21:22

Działa!

Paliiiiiiiiiiiiiiii :oldman: :D

fucktycznie, jestem głupi i zamieniłem te przewody :D
już jest ok, mam nadzieję że to pomogło i będzie już palił normalnie (odpalił po chwili jakies 10s kręcenia, potem już normalnie) pojeździłem trochę i go zgasiłem... poskręcałem wszystko (jakieś 30 min) i znów odpalam! pali bez problemu... postał sobie z 10 min, wysprzątałem garaż, schowałem motur i jutro (jak zapali bez problemu) dzidaaaaaaaaa :p

Co zauważyłem dzięki tym pracom:
- po wymianie świec, motur lepiej jak by palił, wystarczy tylko musnąć rozrusznik i pali a dawniej trzeba było trochę przytrzymać :dizzy:
- trochę jak by lepiej wkręcał się na obroty ;)
- ten motór najprzyjemniej mi się rozkładało i składało (platiki i inne gówna) może to ta precyzja wykonania? :haha2:
- nie pozostawały mi żadne śrubki ani części :p:p
- przy okazji wymieniłem olej :Thumbs_Up:
- utwierdziłem się w przekonaniu co do jej stanu technicznego, nic nigdzie nie malowane, platiki nie klejone, żadnych śladów jakiejś roboty...
- przydała by się synchronizacja gaźników, raz na jakiś czas motor jak by przygasał ale nie gaśnie... :eek:

Dziękuję Wam za wszelkie porady ! bez Was zapewne nie rozwiązał bym problemu i albo zaczął wymieniać świece, pompe i inne pierdoły i wsadził tylko pieniądze !!!

:Thumbs_Up:

PS Jeszcze nigdy przy pomocy (jakiegokolwiek) forum nie rozwiązałem problemu :D

podos 21.03.2009 22:24

No to chyba bardzo się cieszymy:)

PS: z tymi wolnymi obrotami to tak wlaśnie ma być. Nie ma chodzić równo. Dziwne ale prawdziwe.
Pożycz od kogoś zegary do synchro w W-wie. Tyle was tam jest...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:18.