Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Zawieszenie z CRF-y 450 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=28101)

siwy 19.12.2016 21:19

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 511379)
Ja bym włożył zawias od WP. Nawet wp43 to przepaść w stasunku do zawiasu XR a z kołem i porządnym hamulcem brembo w 1500 się zmieścisz.
Szukaj gościa z krosna odrzańskiego na allegro z nickiem zx6 czy cuś dzwoń ma w chuj części w dobrym stanie za przyzwoity kesz.
Zaraz Adagiio napisze że zawias od crf jest lepszy, ale tak jak piszę WP jest o pól tańszy a i tak zrobi robotę.
Po drugię jak zrobisz superhiper przód to okaże się, że tył to kondon...

no, a nowy wilbers dedykowany to z 3 tysiaki kolejne :)

Franz 19.12.2016 21:55

Wilbers to kondon, puszczaja uszczelnienia.Ohlins lepiej za 1200 ojro :D

Artek 19.12.2016 23:10

Ten z Krosna to lupekzxr na allegroszu. http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=7939365

Adagiio 20.12.2016 08:04

Zacznij od poprawnego ustawienia SAG-u dynamicznego i statycznego w XR i upewnieniu się że tylny amor nie jest zdechnięty i działa poprawnie w całym swoim zakresie. Że dostajesz po łapach wynika z nie poprawnego działania zawieszenia ( niewłaściwe sprężyny, źle działająca hydraulika czy wytyrpane wnętrze uniemożliwiające regulację ) Zawias z linku to inna planeta w porównaniu z tym co masz w XR, więc nie ma się na czym zastanawiać tylko brać za tą kasę. Nikt nie montuje WP do Hondy tylko Showe do KTM-a, Bety i innych kolego Mada:haha2:

Transglobal 20.12.2016 10:03

Całe zawieszenie było po serwisie . Tył chodzi elegancko ,zestroiłem pod swoją wagę dobicie,powrót i napięcie wstępne .Przód jednak pozostawia wiele do życzenia i myślę że nie jest to tylko kwestia ustawień:)

siwy 20.12.2016 11:17

Cytat:

Napisał Transglobal (Post 511430)
Całe zawieszenie było po serwisie . Tył chodzi elegancko ,zestroiłem pod swoją wagę dobicie,powrót i napięcie wstępne .Przód jednak pozostawia wiele do życzenia i myślę że nie jest to tylko kwestia ustawień:)

Ja też nie byłem zadowolony z przodu w xr650r, w necie sporo osób też na to narzeka. Zawias ma duży skok ale małą czułość, na głębokich dziurach wybiera ok ale drobnych nie.

Adagiio 20.12.2016 15:40

Nie jest moim zamiarem nikogo przekonywać, ale często nieprawidłowość działania zawiasu wynika z tego co napisałem powyżej. Decydując się na adaptację takiego zawieszenia, trzeba mieć na uwadze że pochodzi ono z crossa jakim jest CRF-a i fabrycznie tak zestrojone, kupując używkę nie posiadasz też wiedzy czy jeżdżący moto nie robił w nim personalizacji i na czym polegała.
Użycie go do innych zastosowań, jak w Twoim przypadku jazda enduro, wiąże się z interwencją w hydraulikę i wymianą sprężyn. Między wagą XR-y i CRF-y jest kilkadziesiąt kg różnicy i znacząco dociążony przód, oraz inny kąt główki ramy.
W praktyce to tak jak byś w CRF obciążył przód powiedzmy dodatkowymi 30 kg i próbował wówczas regulować. Reakcja na klik w jedną czy drugą stronę nie będzie odczuwalna, dodatkowo sprężyny będą w jakimś stopniu zgniecione, co zmniejszy zakres ich pracy podczas jazdy. Tak przynajmniej nas uczono na szkoleniach w Andreani.

madafakinges 20.12.2016 17:06

Dlatego lepsze będzie zawieszenie wp z lc4 które jest zbliżone wagowo i przeznaczeniem do xr

siwy 20.12.2016 17:39

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 511460)
Nie jest moim zamiarem nikogo przekonywać, ale często nieprawidłowość działania zawiasu wynika z tego co napisałem powyżej. Decydując się na adaptację takiego zawieszenia, trzeba mieć na uwadze że pochodzi ono z crossa jakim jest CRF-a i fabrycznie tak zestrojone, kupując używkę nie posiadasz też wiedzy czy jeżdżący moto nie robił w nim personalizacji i na czym polegała.
Użycie go do innych zastosowań, jak w Twoim przypadku jazda enduro, wiąże się z interwencją w hydraulikę i wymianą sprężyn. Między wagą XR-y i CRF-y jest kilkadziesiąt kg różnicy i znacząco dociążony przód, oraz inny kąt główki ramy.
W praktyce to tak jak byś w CRF obciążył przód powiedzmy dodatkowymi 30 kg i próbował wówczas regulować. Reakcja na klik w jedną czy drugą stronę nie będzie odczuwalna, dodatkowo sprężyny będą w jakimś stopniu zgniecione, co zmniejszy zakres ich pracy podczas jazdy. Tak przynajmniej nas uczono na szkoleniach w Andreani.

U mnie przy serwisie robione było na miękko i jeździło się super, sztywno w zakrętach i ładnie wybierało na dziurach

Transglobal 20.12.2016 19:29

Wszystkie wasze rady sa dla mnie cenne. Wiadomo ze zawieszenia w róznych modelach motocyklów są pełne ograniczeń wynikających z ich przeznaczenia pomimo najlepszego strojenia i serwisu,i tak jest również z zawieszeniem w Afryce i wielu innych modelach i nie ma co nad tym dumać. Narazie jestem na etapie zbierania danych . Nie wiem jak byłoby z adaptacją WP ale mogę napotkac problemy z dolną półką i ogranicznikami skrętu .Najwięcej lektury na ten temat jest własnie z adaptacji zawieszenia z CRF-y.Tak myslę ze kupie coś takiego jak z linku wyżej + dobry serwis pod wagę mnie i moto i bedzie "palce lizać"

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:20.