Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Temperatura spalin- stopiony kierunkowskaz XT660R (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25127)

strobus1 27.10.2015 07:05

Mateusz93 nie przejmuj się zbytnio wysoką temperaturą i jej wpływem na zawory i takie tam... Prawdopodobnie masz wtrysk paliwa a ten dzięki soundzie lambada potrafi dobrać odpowiednie składniki na prawidłową mieszankę do spalania.
Geometrię wylotu popraw, albo przemelduj kierunki.

zdrowia

Prince 27.10.2015 07:19

XT660 wiec na pewno ma wtrysk. Słuszna uwaga

Zmyler 27.10.2015 08:45

Przelotowy wydech szybciej wypuszcza spaliny przez co mniej temp. oddają samemu układowi wydechowemu i same są gorętsze . A Strobus ma ma rację -lambada dba o prawidłową mieszankę .

sowizdrzal 27.10.2015 10:00

Cytat:

Napisał ArturS (Post 454651)
I nie katuj go półsyntetykiem ;)

Właśnie. 10w50 full synt. A na południe nawet 15w60.

Cytat:

Napisał strobus1 (Post 454661)
Prawdopodobnie masz wtrysk paliwa a ten dzięki soundzie lambada potrafi dobrać odpowiednie składniki

,,Sonda lambada'' - made my day ;) :D

NaczelnyFilozof 27.10.2015 12:50

Cytat:

Napisał Mateusz93 (Post 454655)
Bardziej martwi mnie ta temperatura spalin...
sprawdzę świecę jak będę w domu.

A co tu ma tempoeratura spalin? :) Każdy wydech skierowany na plastikowy kierunkowskaz go stopi. Ktoś kto to montował trochę źle policzył z oka ;-) Nie ważne czy uieszanka będzie za uboga czy za bogata. Jeździć cały czas na sssaniu. Będziesz mieć za bogatą mieszankę a kierunkowskaz i tak będziue się topił :)

I żeby na ubogiej mieszance zajechać gniazda zaworowe to trzeba dziesiątki tysięcy kilometrów zrobić. Z objawami strzelania w wydech przy zamykaniu gazu. Nie mówiąc o trudnych rozruchach i dziwnych wolnych obrotach...

strobus1 27.10.2015 17:06

Cytat:

Napisał NaczelnyFilozof (Post 454678)
I żeby na ubogiej mieszance zajechać gniazda zaworowe to trzeba dziesiątki tysięcy kilometrów zrobić.

Oj żebyś się nie zdziwił. Zbieg okoliczności typu - za małe luzy zaworowe + uboga mieszanka + duże obciążenie = nadpalone gniazda w tempie duużo szybszym niż przewidujesz.

Zmyler 27.10.2015 17:25

Na początku wątku Mateusz napisał :Cyt : ostatnio zmieniłem olej, filtr oleju i powietrza i wydech (zawsze dmuchający na kierunek, był okopcony, ale bagatelizowałem) .Ja wywnioskowałem że i ten oryginalny dmuchał na kierunek ale dopiero po zmianie wytopił .Wiadomo że przelotowy wydech to szybsze przepłukiwanie silnika a co za tym idzie i uboższa mieszanka (wyższa temp) ,dodatkowo nic nie wiemy o filtrze powietrza(oryg. czy podróbka) ,a ten mając zbyt dużą przepustowość(za mały opór) też zuboży mieszankę.Jednak to powinna zrównoważyć lambda. Chyba że od początku źle zrozumiałem Mateusza i po prostu wylot Dominatora jest skrajnie za blisko kierunku to musi topić.Miałem nie raz okopcone ale nigdy nie stopione a też czasem było dość blisko.

ŁysyDLE 27.10.2015 17:39

Misza dobrze napisał to od marchewek się stopił xt bardzo często robią "jeb z komina" a jak masz 2w1 i przelot to już bajka:)

Mateusz93 27.10.2015 23:55

Cytat:

Napisał Zmyler (Post 454701)
Na początku wątku Mateusz napisał :Cyt : ostatnio zmieniłem olej, filtr oleju i powietrza i wydech (zawsze dmuchający na kierunek, był okopcony, ale bagatelizowałem) .Ja wywnioskowałem że i ten oryginalny dmuchał na kierunek ale dopiero po zmianie wytopił .Wiadomo że przelotowy wydech to szybsze przepłukiwanie silnika a co za tym idzie i uboższa mieszanka (wyższa temp) ,dodatkowo nic nie wiemy o filtrze powietrza(oryg. czy podróbka) ,a ten mając zbyt dużą przepustowość(za mały opór) też zuboży mieszankę.Jednak to powinna zrównoważyć lambda. Chyba że od początku źle zrozumiałem Mateusza i po prostu wylot Dominatora jest skrajnie za blisko kierunku to musi topić.Miałem nie raz okopcone ale nigdy nie stopione a też czasem było dość blisko.

Filtr Hiflo kupiłem w sklepie w Krakowie (akcesoriamotocyklowe.pl) więc nie wydaje mi się, żeby był podróbką.
tak, dobrze zrozumiałeś, przedtem też był tak skierowany, ale nic złego nie robił.
kierunek był mocno okopcony, ale raczej nic drastycznego się nie działo- po zmianie oleju i filtra po jednej jeździe (po 100km) zauważyłem, że kierunek się stopił.
sprawdzę świecę w weekend, jak będzie opcja, to jeszcze luzy zaworowe w najbliższym czasie.

pomysły?
po prostu przesunąć wydech/kierunek i się nie martwić, czy zastanowić się nad szkodliwością przelotu/zbyt wysokiej temperatury?

Misza 28.10.2015 06:54

Przelot robi większe marchewy... czego ty chcesz szukać jeszcze? :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:27.