Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Którą drogę wybrać do Czarnogóry (Samochodem) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=24264)

Johnny_KTM 30.06.2015 19:59

Ja jechałem przez malutkie przejście Hercegszanto - w ogóle nie było ludzi.
ALE znajomy Węgier opowiadał, że ponieważ wielu Serbów pracuje za granicą to w weekendy są czasem duże kolejki. On stał ostatnio 2 godziny jadąc autostradą, ale nie jeździ często więc mógł to być odosobniony przypadek...

PszemekADV 30.06.2015 20:04

Cytat:

Napisał Poncki (Post 438471)
Wszystkie ceny dróg znajdziesz w necie bez większego problemu :sgoogle:

http://podroze.onet.pl/abc/czechy-op...czechach/ntzjw

Jeśli masz czas możesz omijać płatne odcinki, ale nie zawsze się to opłaca.
Węgry możesz przejechać za free ale stracisz ze 3h.

Ja bym jechał Słowacja - Węgry - Nowy Sad. W okolicy Nowego Sadu masz kilka winnic, gdzie możesz przenocować. Ewentualnie jezioro Palic w Suboticy.
Potem autostradą na południe do Mali Pozarevac i na zachód do Czarnogóry.

Od tego momentu powoli będą się zaczynać fajne widoki. W pewnym momencie będą już zajebiste :)

Oczywiście nie jest to opcja obiektywnie najlepsza i przez Bośnię też będzie super.
Załapiesz się wtedy na Sarajevo :Thumbs_Up:

Nie no nie zamierzam zbytnio oszczędzać na opłatach za autostrady ;)

flisak 30.06.2015 20:04

Również polecam trasę przez Bośnię i przejście Hum ze względu na widoki.

PszemekADV 30.06.2015 20:07

Cytat:

Napisał flisak (Post 438505)
Również polecam trasę przez Bośnię i przejście Hum ze względu na widoki.

Które przejście mówisz?

Pawel_z_Jasla 30.06.2015 20:07

Jonny byłeś może tydzień temu w Ksamil ?? Widziałem przy plaży Kata i BMW na krakowskich blachach. Co do kolejek na węgiersko/serbskiej to w piątek na Nowy Sad- Szeged było dobrze - stało może kilka aut i odprawa szła sprawnie /max 15-20min. oczekiwania/ ale jak będzie w szczycie sezonu to już nie powiem.
W sprawie opłata na trasie Mohacz-Udvar-Osijek-Dakovo-Samac to na starej E73 /za Osijekiem chyba przechodzi w krajową 7 ale i E73 się pojawia/ opłat nie ma. Droga przez Bośnie OK choć odcinek Sarajevo-Hum dość kręty z tymi ostatnimi kilometrami po lewej stronie Driny. Ja spałem w motelu Bavaria - w m. Brod koło Focy przy stacji nie skręcasz na most w lewo na Hum tylko lecisz za znakiem na HerceGnovi prosto jakieś 500-1000m. i masz po lewej motel z noclegami i knajpą /my płaciliśmy 16-go czerwca 40 EU za czteroosobowy pokój - czysto i przyzwoicie/ rano wystarczy wrócić te kilkaset metrów i jesteś na trasie. W poprzednich latach spałem zazwyczaj za Dobojem na Zenice - jest sporo moteli po prawej stronie w cenach około 10-15EU/osobę. Generalnie na trasie przez Bośnie noclegi są ale nie należy zwlekać z ich szukaniem do zmroku bo może być kiepsko -lepiej przerwać jazdę o godzinę wcześniej niż szukać po ciemku tym bardziej, że żony zazwyczaj szybko tracą cierpliwość.

PszemekADV 30.06.2015 20:09

Cytat:

Napisał Poncki (Post 438425)
Serbia - Albania - Czarnogóra czyli chcesz jechać przez Kosovo?
Zależy Ci na ciekawej trasie czy na czasie?

A właśnie co z tym kosowem jakbym tamtędy chciał przejechać?

flisak 30.06.2015 20:10

Po stronie Czarnogórskiej to się nazywa Scepan Polje i Obowiązkowo w MNE droga z Trsa do Zabijaka.

Johnny_KTM 30.06.2015 20:10

Cytat:

Napisał Pawel_z_Jasla (Post 438507)
Jonny byłeś może tydzień temu w Ksamil ?? Widziałem przy plaży Kata i BMW na krakowskich blachach.

W Czarnogórze i Bośni byłem w maju, a w Serbii rok temu :)

Pawel_z_Jasla 30.06.2015 20:13

Hum - trasa Sarajevo-Niksic-Podgorice
Bośnia to M18 a CzarnaGóra E762

Pawel_z_Jasla 30.06.2015 20:15

Z Kosowem jest już OK /przynajmniej oficjalnie podpisali porozumienie i Serbowie nie traktują już powrotnego wjazdu z Al od strony Kosowa jako nielegalnego przekroczenia granicy/ ale jak to zwykle bywa życie czasem przynosi niespodzianki - jak jedziesz rodzinnie i nie chcesz szukać przygód to sobie raczej odpuść.

Ps.
No to się Jonny wychyliłem :mur: ale w Albanii było teraz tylu Polaków, że nawet bałem się rozglądać, żeby sąsiada nie trafić:D - w końcu pojechałem tam odpocząć a nie cukier pożyczać

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 22:03.