Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Lawetą do Gruzji - problemy na granicy? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23045)

sowizdrzal 09.02.2015 20:22

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 416580)
A na granicy i tak czekają Was kłopoty jeśli będziecie mieli więcej niż jedną maszynę.

sambor, napisz konkretnie: jakie kłopoty, jakie są oczekiwania celników i jak im sprostać.
Kiedy to miało miejsce?

emilxtz - dzięki :) jak dawno to było?

emilxtz 09.02.2015 20:40

Byliśmy 2011 roku a czy coś się zmieniło nie wiem. Dodam tylko ze byliśmy kolegi multivanem który jest po kradzieżowy kupiony w niemczech legalnie ale z zeszlifowanym oryginalnym nr vin. I jakie było nasze zdziwienie jak na Bułgarsko-Tureckiej granicy sprawdzali niemieccy celnicy zoll polizei numery i dokumenty. Mieliśmy dokumenty z policji niemieckiej + tłumaczenia na angielski i rosyjski wiec no problem.

sambor1965 09.02.2015 22:38

Cytat:

Napisał sowizdrzal (Post 416635)
sambor, napisz konkretnie: jakie kłopoty, jakie są oczekiwania celników i jak im sprostać.
Kiedy to miało miejsce?

Czerwiec 2014. Nie chcieli przepuścić. Skończyło się interwencją w ambasadzie PL, kaucją w wysokości 1200 USD i opłatą w agencji celnej.

mishieck 10.02.2015 08:38

Sambor, ale ty chyba piszesz o sytuacji gdy na lawecie są motocykle nienależące do osób w pojeździe.
Arturowi chodzi jednak o co innego - jedzie ze znajomymi, wiezie ich moto, wszyscy są w aucie.
Z tego co wiem Mirmił nie miał większych problemów na granicy w zeszłym roku (oprócz biegunki po tureckiej pizzy) :D

sambor1965 10.02.2015 09:03

Chodzi mi generalnie o sytuację, gdy więcej jest pojazdów (wliczając w to auto) niż osób na pokładzie.

sowizdrzal 10.02.2015 09:08

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 416686)
Czerwiec 2014. Nie chcieli przepuścić. Skończyło się interwencją w ambasadzie PL, kaucją w wysokości 1200 USD i opłatą w agencji celnej.

OK - jest jasność. Nie dziwi mnie, że Turcy obawiają się wwozu takiego dodatkowego motocykla i chcą kaucji. Może jednak da się tego uniknąć.

ex1 10.02.2015 10:03

a ja właśnei kurde jasności nie mam.

sytuacja gdzie mamy 4 gości na pokładzie a pojazdów 6 (4 motocykle, laweta i auto) co wtedy?

nadmienię tylko że byłem w turcji leasingowym autem, miałem jedynie upoważnienie na piśmie od firmy po ang. nie było problemów na wjeździe i wyjeździe.

emilxtz 10.02.2015 10:18

My właśnie bylismy w 5 osób i 4 motocykle+T4+laweta. Wydaje mi sie że to po prostu zależy na jakiego ważnego Pana Turka się trafi. Nam jak kazał odpinać motocykle to powiedzieliśmy że upinanie trwa 3 godziny i nie będziemy tego robić. Udaoł się ale może mieliśmy fart.

kajman 10.02.2015 11:23

Oj Panowie - Sambor przecież jasno powiedział
To jest proste jak budowa cepa - jak na ruskiej gtranicy

Adin cieławiek - adna maszyna - co w tym trudnego

Jeżeli jest pojazd i cztery moto - to jasne że trzeba 5 gości

Przyczepy w takich przypadkach nie jest traktowana jako pojazd - jest to integralna część samochodu

I życzę jak to Sambor powiedział - powodzenia w negocjacji z Tureckim celnikiem

To nie dawne czasy na wschodniej granicy - teraz nawet na rosyjskiej sobie nie podyskutujesz

Czasy się zmieniają

sambor1965 10.02.2015 12:03

Z Ruskiem to se chociaż pogadasz, a Turek udaje Greka ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:18.