Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   kontrolka rezerwy 07/07a (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2045)

Artuditu 25.11.2008 21:37

troche nie na temat. ale właśnie dowiedziałem się ze jest cos takiego jak -trip. hmm. ok. jest trip1, trip2 i trip. a jak se wklepać np. trip 200? i co? on mi odlicza w tył? nie gadajcie?! jak taki tajmer do gotowania jajek:D:D

hubert 25.11.2008 21:41

Dzieju ja wiem że lubisz jeździć do ostatniej kropelki w baku :) ale do tankowania wg wskazań tripmastera można na prawdę się przyzwyczaić i przez długi czas wogóle nie przełączać na rezerwę ... Jeśli miałbym kontrolkę rezerwy to bym się na pewno nie obraził ale skoro jej nie ma to da można bez problemu z tym żyć i nie ma co kombinować :)

dery 25.11.2008 23:29

ja tam tylko raz wyjezdzilem do rezerwy, zeby sprawdzic ile sie da. a ze licznik mam w milach to ustawilem sobie na -TRIP 200 mil i co tyle szukam stacji. czasem zatankuje jak mam 180, czasem 220.

jasne, jak bym mial kontrolke od poczatku to bylo by lepiej. ale po co kombinowac, jak i tak dziala?

to nie lepiej na piwko skoczyc? ;)

Zazigi 26.11.2008 00:05

kontrolka dobra rzecz, bo jak się przekręci na rezerwę to trzeba później pamiętać żeby odkręcić :eek:

hubert 26.11.2008 08:21

He he no właśnie ostatnio mi się zdarzyło. Jadę jadę i dziwię się że jeszcze rezerwa się nie włączyła więc stanąłem żeby to sprawdzić i okazało się że ja już jadę na rezerwie :)

podos 26.11.2008 08:28

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 33152)
wiesz co , ponad 30000km mi działa i to bezbłędnie i do tego nigdy mi nie zabrakło paliwa ktorego brak powoduje rozwalanie pomp paliwowych.
Zanim przekręcisz kranik na rezerwę parę km jedziesz na suchej pompie i to jest najwazniejsza sprawa jesli chodzi o kontrolki paliwa, kranik to porazka i morderstwo pompy !!!
ale jak kto chce zbijać pompę niech stosuje kranik powodzonka
gdybym zaczoł jeździć 07 to montaż kontrolki ,przynajmniej jednej,byłby obowiązkowy.
no ale co kto lubi....

ELo, ja rozumiemi te dywagacje o pompie ze starego forum, ale teraz troche jestesmy madrzejsi i pompę rozebralismy w drobny mak. Osobiscie nie widzę, żadnej mozliwosci, zeby skonczenie sie paliwa miało jakikolwiek wpływ na wypalanie styków, bo chyba o tym piszesz...
Co nie znaczy oczywiscie ze nie szanuję twojej wypowiedzi.:vis:

hubert 26.11.2008 08:58

Hmm mi kiedyś pompa pracująca długo na sucho (jałowe obroty) spaliła główny bezpiecznik i rozgrzała się straszliwie. Do tej pory się zastanawiam jak to się stało że ten bezpiecznik się spalił ??

klanol 26.11.2008 09:12

nie chcę wałkować znowu tematu pompy ale skończenie paliwa i praca na sucho powoduje wypalenie styków. podłącz na krótko pompę bez paliwa a zobaczysz jak szybko pracuje. z resztą mam foty przepalonego styku i plastokowych podkładek spowodowanego właśnie jazdą na suchym.

hubert 26.11.2008 10:16

A faktycznie, przecież gdy pompa pracuje na sucho próbując utrzymać ciśnienie napiernicza jak kałasznikow ...

Babel 26.11.2008 10:30

Dołozenie kontrolki rezerwy moim zdaniem nie jest bardzo skomplikowane- kwestia wspawania w zbiornik (w tą częśc która wchodzi na ramę wzorem rd03) tuleji w która się wkręci termistor (chyba tak to sie nazywa) od Matiza i zrobienie fajnego panelu do kontrolek (jak z RD03) - tylko pozostaje kwestia kto bedzie chciał cos wspawac w zbiornik po paliwie - ale jak to mówia jest ryzyko jest zabawa :D:D:D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:28.