Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Szpej turystyczny - Produkty i Porady (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=132)
-   -   Śpiwory puchowe CUMULUS -20% czyli zamówienie zbiorcze (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18111)

Neno 17.12.2013 12:06

Trochę późno by zrobić sobie prezent gwiazdkowy ale...wraz z firmą Cumulus reaktywujemy akcję zbiorcza na puchowe śpiwory.

Wszystko zgodnie z tym, co było latem (proszę o dokładne przeanalizowanie całego tematu, jest tam grom informacji). W skrócie :
20% na śpiwory "z półki" oraz te uzupełnione o dodatkowy puch
12% na te szyte na specjalne zamówienia:
- skracane lub wydłużane
- w innym kolorze
- z membraną

Akcja trwa ok. 5 tygodni, do 20 stycznia. Ostatnie śpiwory powinny być wysłane przed 5lutego.

Pirania 17.12.2013 14:01

Śpiwory godne polecenia, kilka dni temu właśnie taki dotarł do mnie, zamówienie indywidualne rabat na poziomie 10-12%.

Masa / kompresja i parametry idealnie nadają się na wypady czy to moto czy z plecakiem zwłaszcza w górskie klimaty!

Mirmil 17.12.2013 14:10

Pirania-ktory model kupiles?

Neno 17.12.2013 14:13

Pirania, 12% to bardzo dużo - musisz mieć dar przekonywania :P Ci krakowiacy ;)

Też jestem ciekawy co kupiłeś.
Ja jestem zachwycony uniwersalnością Panyam 600 - 990g! Mały, lekki a grzeje jak szalony! Oczywiście nie jest to model na motocykl latem ale jako jeden, jedyny śpiwór do wszystkiego - ideał!

Kamyk 17.12.2013 16:59

To ja mam pytanie: czy spiwory -2 do -10 nie beda za gorace na lato? Pod namiot na zlot?

Pytam sie poniewaz nigdy nie mialem takiego spiwora, a chce wlasnie zakupic.

Pozdrawiam,
Kamyk

Pirania 17.12.2013 17:50

Neno,
10% dostałem po pierwszym mailu, podczas realizacji zamówienia jeszcze ok.2%, generalnie ludzie z Cumulusa słyną z fajnych relacji z Klientami no i są elastyczni.;)

Myślę,że każdy powinien dobrać śpiwór do swoich potrzeb, sposoby podróżowania, biwakowania etc. u mnie padło na Panyam 450 - dla mnie najbardziej uniwersalny przy zachowaniu rozsądnych parametrów i wagi.

Myślałem o Panyam 600 ale dla mnie na letnie wypady chyba za ciepły a 450tkę w chłodniejsze wypady 4x4 można dogrzać samemu uszytą wkładką polarową - sprawdzony patent.

Kamyk 17.12.2013 22:45

A ta 450 nie bedzie za ciepla na wypady letnie? Ja myslalem o sie wlasnie zastanawiam nad Panyam 450 a Lite Line 400 i powiem szczerze nie wiem co wybrac ;)

Kamyk

Lupus 17.12.2013 23:05

Jak ja lubię te zimowe rozmowy... Kupujesz taki do -5 i jak jest ciepło rozpinasz. Proste jak budowa cepa. Ważne żeby nie był duży i ciężki, czyli (jeśli nie jesteś żeglarzem) puchówka min 750 cuin, najlepiej polska. ok 400 gr puchu. To wszystko

Neno 18.12.2013 04:02

KAMYK: Panyam 450 jest luźniejszym śpiworem 80vs77cm w barkach, dla wyższego osobnika 190vs185cm. Większa komora wymusiła dla zachowania zbliżonej temperatury dołożenie 50g puchu. O tyle różni się waga. Cena już o 140zł (112zł po rabacie). Oczywiście na tym nie kończą się różnice - LL400 nie posiada np ściągacza przy szyi, który jest nieodzowny przy ujemnych temperaturach, poprawia znacząco termikę. Dla niektórych już sam inny kolor będzie miał znaczenie ;)

Jeśli nie będziesz sypiał przy granicznych dla tych śpiworów, ujemnych temp. to brałbym LL400, dosypując ew. te 50g puchu (różnica w cenie wyjdzie wtedy 72zł. na korzyść LL400. 50g puchu = 50zł - 20% = 40zł dopłaty do ceny). Oczywiście pod warunkiem, że mieścisz się w zakładanej wysokości, czyli nie masz więcej niż 185cm wzrostu).

Jest to wszystko jednak mocno uzależnione od cech osobniczych.
Ja w LL400 spałem niedalej jak 2 tyg. temu gdy temp spadły do około -3/-4*C. Spałem tylko w letniej bieliźnie termoaktywnej z długimi rękawami/nogawkami i cienkiej czapce ale ja... łysy jestem ;). Spokojne 10h snu, bez budzenia się. Ciepło, komfortowo.
Kolega w tym czasie spał w drugim namiocie, podobnie ubrany, bez czapki -w skróconym Panyam 600 z dodatkową warstwą puchu i jemy tez było idealnie, pomimo tego, że miał 250g puchu więcej! Także nie ma co uogólniać. Podejrzewam, że w LL400 po prostu by musiał się delikatnie ubrać tej nocy.

Co do spania latem - tak jak pisze Lupus, rozpinasz zamek i robisz sobie ze śpiwora kołderkę. Tak ja sypiam gdy temp. są wyższe niż te 16/20*C. W środku po prostu jest zbyt ciepło. Poniżej 16*C spokojnie mogę już wejść już do środka i spać z zasuniętym w 60-70% zamkiem.

Kiedyś pokusiłem się o taki zapis (dla LL400) i działa on w sumie do dziś:
Noclegi w temp. powyżej 28*C - nago, tylko delikatnie przykryty ( bez przykrycia nie usnę) - warunki: za gorąco !!
w temp. 20-27*C - nago, tylko delikatnie przykryty - warunki: ciepło.
w temp. 12-20*C - nago, w zasuniętym śpiworze - warunki: idealne
w temp. 6-11*C - cienka bielizna termiczna(letnia), zasunięty śpiwór - warunki: idealnie
w temp 0- 5*C - bielizna zimowa, skarpety, zasunięty śpiwór - warunki: idealne
w temp. -4 - 0*C - bielizna zimowa, skarpety, zasunięty śpiwór, kaptur ściśnięty tak, że wystawał tylko nos do oddychania - warunki: spałem, nie zmarzłem, problemów z zasypianiem nie odnotowano, rano było na tyle ciepło, że nie chciało się ze śpiwora wychodzić.

Pirania 18.12.2013 09:15

Tak jak wspomniał Lupus nie zabierać na żagle, kajaki, ryby a poza tym idealny. Ważna objętość i masa.

Myślałem o LL400 ale jako, że może mi się zdarzyć spanie w śniegu ( kołnierz) wybrałem model Panyam. Jeśli unikasz takich warunków posłuchaj Neno, chociaż przy tych kwotach parę zł więcej nie robi różnicy, pytanie czy potrzebujesz. Jak zadbasz o śpiwór to będzie służył nawet kilkanaście lat --> 15 lat temu zrobiłem sobie na zamówienie kurtę puchową, 12 komór, temp. - 35, 850 cuin i do dziś działa także te parę zł rozkłada się na lata użytkowania.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:57.