Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Reanimacja gaźnika w "dobrym stanie" (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=16853)

szynszyll 05.03.2013 11:26

tez tak sadze. rzezba zmienila mase sliderow - widac, ze ktos mial z tym problem, bo sprezyny dociskajace sa podciete a pod iglice podlozona jest nadprogramowa podkladka.

problem polega tylko na tym, ze znalezienie gaznikow z RD04 w dobrym stanie jest dosc trudne - jestem na etapie porownywania gaznikow RD04 i NTV650 - membrany maja te same, zawory air-cut maja te same - zostaje pytanie czy slidery sa te same. beda mlodsze i tansze niz z AT.

szynszyll 05.03.2013 12:47

musze wziasc do reki gazniki z NTV - na 99% slidery beda pasowac - membrany sa te same - air cut rowniez. z tego co widze w sieci to slidery roznia sie jedynie iloscia dziurek w dnie - rd04 ma dwie dziurki - ntv trzy. nie jest to jakis duzy problem. beda z tego dzieci ;) gdybys mogl wziasc w piatek na pokaz Rudej i Kowala jedna z membran od Puntka bylbym bardzo wdzieczny ;) jeszcze Ci o tym przypomne sms-em.

szynszyll 14.03.2013 15:40

2 Załącznik(ów)
ciag dalszy zmagan.

kupilem gazniki z NTV650 Deauville z 1998 - w RD04 i w NTV650 montowane sa te same gazniki KEIHIN 36.5 CV

elementy gumowe jakich potrzebowalem tj. membrany, air-cut i oringi pilotow okazaly sie byc w bdb stanie - zero dziur i pelna elastycznosc.

slider jak i membrana pasuja do korpusu z RD04 - roznica polega na ilosci i wielkosci otworow w dnie slidera. w RD04 sa to 2 otwory kazdy o srednicy 3mm. w NTV otwory sa 4 - kazdy o srednicy 2,3mm. sumujac daje nam to pole powierzchni dla RD04 14,3mm2 a dla NTV 16,6mm2. daje nam to 15% roznicy - licze, ze nie wplynie to znacznie na prace silnika, ktory bedzie mial nieco bogatsza mieszanke od polowy srednich i na wysokich.

masy sliderow z RD04 i z NTV sa takie same: 28g

NTV ma inne niz RD04 sprezyny dociskajace slider - do tego dwie rozne. rozne od RD04 sa tez iglice i dysze.

odsylam gaziory do wlasciciela i czekam na relacje z odpalenia. pzdr.

p.s. administratora prosze o zmiane nazwy postu na jakis zwiazany z tematem - moze komus w przyszlosci ulatwi to szukanie

Lupus 14.03.2013 16:11

Ja myślę że te 15% to raczej może wpłynąć minimalnie na szybkość otwarcia slidera, czyli szybsza reakcja na gaz

szynszyll 14.03.2013 16:29

to rowniez - ale przy danym podcinieniu w dolocie slider bedzie minimalnie wyzej ( ulamek milimetra), wiec bedzie podawane nieznacznie wiecej paliwa z ukladu dyszy glownej. sadze, ze roznica bedzie 'kosmetyczna' - porownywalna do efektu jaki daje przestawienie zapinki na iglicy w gaznikach, ktore daja taka mozliwosc np. Mikuni BST.

Cibor klv 16.03.2013 22:48

Ja w RD03 mam gaźniki od Trapa 650, wymieniłem tylko dysze główne na Afrykańskie. Lata na nich jak należy, chociaż airbox trochę przerobiłem, ale myślę, że na oryginalnym też powinna chodzić.

szynszyll 10.04.2013 10:32

no i mamy final sprawy. cytujac maila od kolegi, ktory juz gaznik zamontowal i oblatal:

motor chodzi bardzo dynamicznie, ciagnie od niskich obrotow i ladnie sie wkreca...

wniosek z tego taki, ze slidery z NTV daja rade i wg mnie sa rozsadna alternatywa przy wymianie uszkodzonych membran w RD04

NTV650 Deauville bylo produkowane do 2004 wiec swiezego materialu jest sporo ;)

kuntakinte 03.06.2013 21:02

lubie takie temaciki. raczej w ksiazkach takie cos sie nie wyczyta :-)

bartol44 09.01.2015 16:58

Czyli można spokojnie kupić membrane z NTV650 Deauville i pasuje na africe?

bartol44 29.04.2015 12:52

Potwierdzam, slidery pasują idealnie, przekłada się tylko iglice. silnik wkręca się gładko. dorwałem całe gaźniki z rozbiórki NTV650 '98...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:13.