Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   akademia enduro (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=15357)

RAVkopytko 12.11.2012 22:06

Rumpel bierz normalną cene a różnice przepijemy w Kłodzkiej razem z Pilsem :D

Pils 12.11.2012 22:11

tak, tak z DG kilka razy już miałem plan jechać z ekipą śląską na Trachy lub gdzie indziej (z BartkiemJ się umawiałem) i zawsze jakoś mi tak schodziło. Ale muszę coś potrenować czy raczej nauczyć się żeby tak nie jeździć jak na foto.

http://img528.imageshack.us/img528/8...0914130910.jpg

rumpel 12.11.2012 22:18

Rumpel bierz normalną cene a różnice przepijemy w Kłodzkiej razem z Pilsem

od pierwszego klienta przepijemy calosc a nie tylko roznice ;)

Pils no to trzeba cos wykombinowac jak bedzie pogoda

KML 12.11.2012 22:27

Cytat:

Napisał Pils (Post 268929)
żeby tak nie jeździć jak na foto.

Jestem zdania: Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz ;)

Louis 12.11.2012 22:54

Byłem na szkoleniu w Akademii Enduro i na szkoleniu Enduros z Marcinem Spirowskim.

Jak kogoś stać, to na pewno warto. Szczególnie jak zaczyna dopiero przygodę z offem. Mam wrażenie że nauczyłem się tam więcej niż prze 2 lata latając z kolegami po krzakach, plażach i poligonach. Co innego dobrze jeździć, a co innego tę wiedzę przekazać czy wyłapać błędy. Z kolegami oczywiście też większośc tych elementów w końcu załapiesz ale potrwa to dużo, dużo dłużej i więcej strat w osprzęcie będzie.

Do Akademii Enduro mozna się wybrac Afrą jak najbardziej. Dominują tam GS-y, ale bywają duże Katy, Transalpy.

U Marcina Afra odpada. Tylko lekie sprzęty na dobrych oponach, często 2T, DRZ to już tak na granicy. I przyda się trochę kondycji, ja po pierwszej rozgrzewce chciałem już wracać do domu... :D

Ola 13.11.2012 12:00

Tak jak zostało już napisane: do Marcina Spirowskiego na dużym moto nie ma co jechać. Przynajmniej nie na szkolenie enduro w takiej formie, jaką ma teraz. Tylko małe sprzety. Po prostu ćwiczenia, na których opiera się jego szkolenie można w ogóle próbować powtórzyć tylko na małych moto. Ale na pewno przekłada się to pozytywnie na panowanie nad motorkiem w ogóle: czy małym, czy dużym.

Na żadnej akademii dużych enduro nigdy nie byłam. Ale chyba coraz więcej takich ofert na naszym rynku.

W moim przekonaniu, jak ktoś sobie może finansowo pozowlić na szkolenie, to zawsze warto. Na pewno można więcej się nauczyć niż jtak po prsotu eżdżąc z kumplami, co też jest oczywiście przyjemne i ma swoje (inne) plusy. A to czego się człowiek nauczy na szkoleniu, najlepiej potem ćwiczyć własnie podczas jazd z kumplami. I ćwiczyć, i ćwiczyć.

Pozdr

Cibor klv 13.11.2012 21:49

Na You Tube filmików instruktażowych od metra. Liźnij teorii a na wiosnę ćwicz. Poza tym na Afryce nie będziesz chyba robił pionowych podjazdów, 15 metrowych skoków, przejazdów po balach o średnicy metra. Do w miarę sprawnego poruszania się Afrą, GSem itp. trzeba przyswoić kilka elementarnych zasad. Jak balansować ciałem przy małych prędkościach, w piachu na hopach, kiedy stać na podnóżkach kiedy nie stać, kiedy dawać gazu a kiedy tego nie robić, jak używać hamulców w terenie. Nie jest tego dużo. Co innego kozaczenie w naprawdę trudnym terenie na 60 konnych wścieklakach, tam wątków jest o wiele więcej i niewątpliwie nauka dłuższa i wymagająca poświecenia, oczywiście jeśli ktoś ma ambicje zapierdalać a nie wozić się w towarzystwie Afryk po szuterkach :)

wolly 13.11.2012 22:34

cibor bo mam zajady , nie wszystko mocą można

Pils 13.11.2012 22:49

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 269218)
Do w miarę sprawnego poruszania się Afrą, GSem itp. trzeba przyswoić kilka elementarnych zasad. Jak balansować ciałem przy małych prędkościach, w piachu na hopach, kiedy stać na podnóżkach kiedy nie stać, kiedy dawać gazu a kiedy tego nie robić, jak używać hamulców w terenie. Nie jest tego dużo.

:Thumbs_Up: otóż to

KML 15.11.2012 22:56

Zerknij na to i inne z tej serii:

Najlepiej trenuje się w grupie bo jest jakaś drobna rywalizacja, ewentualnie ktoś z boku może podpowiedzieć co idzie nie tak.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:34.