Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Lejdis (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=45)
-   -   Całą stopą na ziemi - Motocykle dla niskich (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=12114)

Paluch 11.02.2012 23:51

Cytat:

Napisał Ashanti (Post 221281)

Paluch, próbowałeś taką jazdę, przydaje się później do ujarzmienia większego moto?

Hmmm jeśli wliczyć whellie na babcinej damce i połamaną ramę WSK po próbie przeskoczenia rowu za pomocą drzewa(albo odwrotnie) to tak :D.
Natomiast chętnie posłuchał bym rad jakiegoś fachowca w tym temacie. Myślę, że jazda takim moto ma kolosalny wpływ na poruszanie się w terenie czymkolwiek co ma dwa koła i silnik.

Marcin-BB 12.02.2012 09:47

Mam takiego kolegę w BB- Bogdan Szczurko- legenda tutejszego światka motocyklowego;). Wzrostu ów jegomość jest tak mniej więcej Pana Michała- no może ciut mniej a jeździ na wszystkim co mu wpadnie w ręcę!:D
Na XL-ce wyprawia cuda przed skrzyżowaniem- ale jak już nic innego nie pomaga to opiera się ręką o dach jakiejś osobówki i posyła kierowcy swój "czarujący" uśmiech. Spróbuj tego Ashanti- z Twoim uśmiechem na pewno się uda:Thumbs_Up::)

Babel 12.02.2012 12:36

Technika jazdy to podstawa - polecam np Dirtwise with Shane Watts - sporo mi np pomógł.
Ja nadal z manewrowaniem typu zawracanie i inne takie czasami mam problemy - gdzie ktoś zrobi obrót na nodze - ja zsiadam i wykręcam - brak odwagi , nogi,techniki itp.
Dla lejdisek jest też ważne aby wybrać właściwe moto - nie może to być kloc - ja sam stwierdziłem że można Afri ale można dużo więcej np DRZ tem (lejdiskom polecam moją konfigurację SM na kołach enduro - jest niższy)a ciągle gdzieś mi chodzi po głowi np EXC 200/250- ale ja latam głownie wokół komina.
O tym że można sobie poradzić najlepiej pokazuje ten film - to chyba XR 400 i jest to mała lejdiska :)

Paluch 12.02.2012 20:32

Chciałbym dorwać takiego kolesia jak ten grubszy i zapłacić mu żeby nauczył mnie tak pokonywać przeszkody:
http://www.youtube.com/watch?v=_wyAU...35RVAAAAAAAAAQ
Nie chodzi mi o hadkorowanie i skoki na wysokość wieżowca bo za stary już na takie nauki jestem. Bardziej właśnie o balans ciała, ułożenie ciała względem motóra, pracę kierownicą i manetami...

puntek 13.02.2012 18:08

A co napiszę ...

Problemem dla każdego krótkonogiego jest to jak i kiedy i na czym ma sobie zafudować trening - bo o tym że trening czyni lepszym to widać nawet na miom przykładzie...

Po roku latania na "niskiej" afri zaczynam się denerwować ze prześwit za mały i kombinuję jak tu ją podnieść...

Nie ma się co dziwić, że w w artykule nie wskazują jakiś konkretnych szczegółów dotyczących modyfikacji zawieszenia lub jakichkolwiek innych nie fabrycznych - po prostu to jest pismo i przyjmuje się odpowiedzialność za to co napisane jest drukowane i oddane - się nie dziwię w ogóle

Co do modyfikacji - to pierwsze co można zrobić bez jakiejkolwiek ujmy dla komfortu (!) to modyfikacja siedziska.

Najlepiej u sprawdzonego tapicera - ale trzeba wiedzieć co się chce:
czy wygodne siedzenie na podróże , czy niskie na podpórki - ja dokonałem modyfikacji bez podstawowej wiedzy (była w artykule) że wąskie siedzenie - to krócej do ziemi.

Po za tym jeśli obniżamy to dwie strony zawieszenia :
przód - opuszczanie na lagach i tył ( w afri pomaga i daje się skręcić sprężyna) - co do afri to jak forum stare dyskusje są czy skręcanie sprężyny obniża czy podnosi moto - więc moim skromnym zdaniem skręcenie to obniżenie - ale że coś kosztem czegoś - to i twardość inna i sprawność na dziury gorsza ...
Ale w końcu chcemy się zacząć trenować a nie latać od razu jak profesjonalisty!!!

Zasada jest taka że moto powinno być opuszczone równo - tak by nie polecieć przez kierownicę ...lub jakoś tak

Ale pamiętajmy, że każde obniżenie moto powoduje pogorszenie właściwości jezdnych - ale mamy moto pozwalające nam na trening - a jak już zaczniemy mieć więcej doświadczenia to sami uznamy, że należy się podniesienie :)

i ja to czynił będę :)

BABA 13.02.2012 22:37

oj tam oj tam, ja mam 162 cm i jak na gejesie małym siadałam to pamiętam , że nie bylo się do czego aż tak przyczepiać bez przesady, a laska z artykułu 170 wzrostu i jeszcze obniżała siedzenie..proooszeee...na wr-ke zarzucam noge i dalej dzida, a ze tam czasem gleba bo nogi zabraknie? pasuje mi to czy nie...nikt mnie nie zmusza do jazdy, a jak człowiek uważa , że nie ma do czegoś warunków, to niech tego nie robi, a nie szuka sie tam dziury w całym... To tak jak z piciem wódki, można mieć pretensje do producenta, że się ma po tym kaca...ale przecież do gardła nikt nie wlewał.
Ja chcę grać w siatkówkę zawodowo !!! żądam obniżenia siatek na boisku :dizzy:
...chodzi mi o to , że pewnych rzeczy się po prostu nie przeskoczy...

jagna 23.02.2012 19:43

Cytat:

Napisał BABA (Post 221682)
oj tam oj tam, ja mam 162 cm i jak na gejesie małym siadałam to pamiętam , że nie bylo się do czego aż tak przyczepiać bez przesady, a laska z artykułu 170 wzrostu i jeszcze obniżała siedzenie..proooszeee....

O. To ja ze swoimi 158 cm chyba powinnam wyłącznie motorynką jeździć!

Jak zaczynałam swoją przygodę z 2oo (od razu F650GS) to miałam:
-obniżone fabrycznie zawieszenie (-3 cm)
-niską fabryczną kanapę (-2cm)
-oraz damskie Daytony z obcasem (chyba 6 cm).

Teraz zostały te dwa ostatnie tylko :D
Za to po założeniu kostek moto poszło ze 3 cm w górę. I znów stoję na paluszkach...

Butki wersja lejdis polecam szczególnie. Nie wpływa na komfort jazdy, a daje duuuuużo.

http://www.daytona.de/deutsch/stiefe.../aufriss_e.jpg

Hina 26.02.2012 11:18

Witam, widze ze tu z tematu 'cala stopa na ziemi - motocykle dla niskich' pozostala sie glownie cala stopa:) Jagna, te buty to niezly patent ( prawie jak Prince, haha) ale pomysl ktos mial wybrowy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:08.