Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Czy Airbox od RD04 pasuje do RD03? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11714)

motormaniak 03.01.2012 14:25

Mało ci piachu w filtrze? W oryginale ciągnie dużo syfu , jak powiercisz airboks - będzie więcej.

kraft90 03.01.2012 14:45

Mogę to sprawdzić jak ktoś chcę bo mam ramę i bak do trójki i TA650 w kawałkach.

szparag 03.01.2012 15:27

Jak możesz to sprawdź będę wdzięczny :)

Cibor klv 05.01.2012 15:35

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 213368)
Mało ci piachu w filtrze? W oryginale ciągnie dużo syfu , jak powiercisz airboks - będzie więcej.

Jeśli zrobię dodatkowy wlot powietrza w odpowiednim miejscu nie powinno być gorzej niż do tych czas. Ewentualnie można z tego otworu wyprowadzić jakiś wąż gdzieś wyżej pod zbiornik. Trzeba tylko pokombinować.

majo 05.01.2012 18:03

Tylko po co taka rzeźba skoro można do tematu podejść bardziej skrupulatnie??

fryta 06.01.2012 00:36

Na temat filtra TA 650 w ramie RD03 mogę coś powiedzieć...cholera,jest za wysoki za szeroki ale udało się wpasować,tzn,praktycznie zrobić nową puszkę.Nie wiem,czy nie będzie miał za małą pojemność,ale wyjdzie to w praniu.
Ogólnie,jeśli przejdzie testy,to puszka będzie z laminatu a wlot z przodu zbiornika,Oczywiście,filtr musi być wkładka z możliwością czyszczenia.

majo 06.01.2012 22:12

dostęp do filtra to priorytet...nie wyobrażam sobie gdybym musial zdejmować zbiornik do jego czyszczenia/wymiany:)

Cibor klv 02.03.2012 14:35

3 Załącznik(ów)
Trochę usprawniłem dolot, może niezbyt subtelnie i fachowo, ale nic to, grunt aby działało. Filtr gąbkowy nasączony sprajem do filtrów gąbkowych, dolot powietrza do airboxa, poprzez kolanko pcv skierowane pod siedzenie a wszelkie dziury dookoła uszczelniłem gąbką tak aby ciągnął powietrze tylko z góry spod siedzenia (zawsze to trochę syfu mniej wciągnie). Co by do gaźników Trapa 650 (bo takie mam w swojej rd 03) wpadło więcej powietrza, w airboksie nawierciłem trzy otwory o średnicy 20 mm. Z otworów wyprowadziłem plastikowe rurki pod zbiornik. Druga sprawa, to już w samym airboksie po zdjęciu filtra mamy tam taką okrągłą siateczkę, nie przyglądałem się jej wcześniej ale dobrze, że do niej zajrzałem, otóż była dość mocno zasyfiona i powodowała w jakimś stopniu nie wpuszczanie odpowiedniej ilości powietrza. Wymyłem ją benzyną i zamocowałem na czterech drucikach zamiast tego gumowego kółka, które też w jakimś stopniu zmniejsza średnicę tego otworu. Przejechałem się kawałek, póki co wydaje się ok. W razie jakby co jest jeszcze miejsce żeby dowiercić trzy otwory doprowadzające dodatkowe powietrze, ale zobaczę jak to będzie działało w dłuższym teście. Ssanie działa u mnie niezbyt dobrze, ale jako tako odpala, moto stało od października i po kilkunastu sekundach kręcenia odpalił. Po nocy dzisiaj odpala od strzału.

majo 03.03.2012 23:55

dziury nie ma? pod czerwone pole wkręca się bez czkawki? chyba nadal mało powietrza jak z ssaniem nie teges? jak rozwiązałeś temat z filtrami podciśnienia? może one mają za mało powietrza?

Cibor klv 04.03.2012 12:14

Wkręca się bez problemu, wcześniej była dziura przy 4-5 tys, teraz przejechałem się kawałek i wydaje się, że jest git, ale muszę pojeździć dłużej żeby dokładniej wyczaić jak się zachowuje teraz. Na te dwa grube przewody, które kończyły się filterkiem podciśnienia założyłem trójnik i wyprowadziłem przewód przy główce ramy i na końcu dałem zwężkę i prowizoryczny filterek zrobiony z pończochy. Kombinowałem z tym trochę zmniejszając średnicę, zwiększając, zatykając zupełnie, ale chyba zostawię to jak teraz jest. Ssanie w sumie działa, ale silnik nie wkręca się tak wysoko na ssaniu jak poprzednio, muszę troszkę mu pomagać gazem na początku przed nagrzaniem, w sumie da się z tym żyć. Jak zrobi się cieplej potestuję dłużej i zobaczę jak będzie, ale myślę, że powinno być ok.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:25.