![]() |
Ze znanych i słyszanych przypadków wynika że wstępne utraty kompresji następują powyżej 100tyskm a przy normalniejszej jeździe bliżej 150tyskm.
Oczywiście jak wspomniano kłopotliwsze są różnice między cylindrami niż równy spadek ciśnień. Dla porównania moja 03 przy ok 135tyskm miała ok 13.5atm a przy obecnych 188tyskm ma jeszcze ok 12.8atm czyli jakoś się jeszcze trzyma (oczywiście bez oleju) 07 ma generalnie mniejsze ciśnienia z racji stopnia sprężania ale spadek poniżej 10atm to w/g mnie przebieg dobrze pow 100tyskm , kwestie techniczne jak np nieszczelne zawory lub szczególne warunki eksploatacji jak np częste offowanie czy stosowanie K&N itp. Te 400obr przy pomiarze to jakiś wynalazek , stosuje się prędkość rozrusznika przy wyjętej po jednej świecy z cylindrów dzięki temu drugi cylinder nie stawia dodatkowego oporu i to wystarcza do optymalnego pomiaru, o czystym filtrze powietrza i gazie do oporu nie wspominam bo to chyba oczywiste. |
Dzieju...Ty chyba nie przekraczasz 80km/h i mieniasz olej co 3tkm :-)))
|
Dzieju to ma wersje RD03S. Już takich nie produkują :drif:
Moja przy 50 000km miała 12.5 atm na oba. Potem 11.5atm przy 75 000km. 10,5 przy 100 000km 9,5 przy 125 000km 8,5 przy 150 000km i zatrzymało się przy 8 i tak jest teraz przy 170 000km. Tak samo liniowo wysuwa mi się napinacz od nierządu ;) Co do pomiaru to wyjmujemy po jednej świecy z cylindrów oraz filtr powietrza. Gasimy światła i gaz na maxa :D |
Rambo, może Twój manometr ma skalę od 8atm :D
|
Cytat:
Poniżej 100 jadę tylko wtedy kiedy muszę ale unikam tego jak tylko mogę. A olej to połówka co ok 7tyskm. Cytat:
|
A powiedzcie mi panowie jakie są "objawy" niskiej kompresji - z tego co się zdążyłem dowiedzieć:
- zwiększona konsumpcja paliwa - ciężki rozruch - telepanie silnika, nierówna praca Czy coś jeszcze można zaobserwować? Zaczynam podejrzewać fuszerkę przy pomiarze (wynik podany w PSi?) i przymierzam się do zrobienia pomiaru gdzie indziej, ale tak z ciekawości - co się wówczas dzieje jak jest rozstrzał w kompresji >10% lub kompresja jest na poziomie 60% wartości nominalnej? |
Możesz wpaść do Rambo Monter Garaż to zrobimy pomiar jak trzeba :Thumbs_Up: :)
|
Trafiła do mnie z powrotem moja stara - pierwsza RD03. Motocykl męczyłem mocno w terenie przez 3 lata w czasie kiedy nie miałem krzaka i twierdziłem że afryka to motocykl prawie crosowy :) Była katowana, wielokrotnie topiona, woda w cylindrach, piach w gaźnikach itd.. Wczoraj zrobiłem jej test sprężania - 12,5 atm na tylnym garze - bez wykręcania świec z 1 cylindra i z filtrem powietrza !!
|
Eh... to ja zrobię może remont przez zimę... Niech królowa ma coś od życia :) A tak poważnie - pewnie mógłbym i jeszcze jeździć, regulować zawory etc... ale chciałbym w nią zainwestować żeby było zadbane wszyściusieńko :) Przemyślę sobie to wszystko. Teraz już regulować i tak nie ma sensu, pewnie na wiosnę zrobię, chyba że zimę spożytkuję na remont.
Za zaproszenie jutro dziękuję bardzo uprzejmie ale niestety kur.. znowu praca i praca i praca... |
na wszelki słuszaj zrób pomiar u kogoś innym miernikiem.... robiłem paroma i co miernik to inne wyniki...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:37. |