Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Pierscionki, uszczelniacze (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10390)

rambo 12.09.2011 09:41

Skąd się biorą takie pomysły się zapytam :confused:

Pawel_z_Jasla 12.09.2011 10:51

Z niepuszczanych bąków, które idąc do głowy inicjują posrane pomysły.
Dymek przy 7000 obrotów pojawi się w 9/10 AT - szczególnie jeśli "wkręcenie" jest mocno dynamiczne za czym większość silników tej generacji nazbyt nie tęskni /w każdej sytuacji wskazana jest gra wstępna a nie z obówiem prosto do pościeli/.
Po 250 km. to możesz co najwyżej stwierdzić czy kanapa jest wygodna - olej mierzysz w pionie /najlepiej gdy moto ktoś przytrzyma/ bez wkręcania bagnetu czyli wykręcasz bagnet, obcierasz w gacie i wtykasz do podparcia o gwint - często oring na bagnecie lubi sie przy wykręcaniu przemieścić więc trzeba go przed ponownym dokręceniem poprawić. Mierząc olej musisz się zdecydować na jedną z opcji: mierzysz zawsze na zimnym lub ciepłym silniku po kilkuminutowym odpoczynku, wykonując operacje na przemian uzyskasz nieco odmienne wyniki.
Jak wyglebisz to po postawieniu sprzęta /szczególnie po dłuższym leżakowaniu/ wskazane jest jego "wysezonowanie" czyli powstrzymanie się z rozruchem przez powiedzmy minutkę. Dym czy cięższy rozruch po glebnięciu jest w zasadzie normą, powinien po chwili zniknąć a praca silnika się ustabilizować.
Zdrowia życzę ...

Evvil 12.09.2011 18:21

No wiem że po 250 km to sobie mogę :) To był żart. Ale jak wcina z 0,5 na 1000 km to po 500 już coś zobaczę :). Nie no olej to wiem jak się sprawdza - najpierw zagrzewam go z 10 minut, potem chwilkę studzę, do pionu i sprawdzam. Service manual tak radzi a te japońskie malutkie rączki to wiedzą co robią.

Mixajlo 12.09.2011 20:03

Kolego malinowy, podejrzewam że afrykę kupiłeś sobie by cieszyć się jazdą, życiem, wyrywać panny itp, a nie martwić się każdym skrzypnięciem i pierdnięciem. I niech tak zostanie :Thumbs_Up:Serdeczności, szerokości:) Mixol

Evvil 12.09.2011 20:05

Jest gwoli w tym racji krztyna najprawdziwszej prawdy :)

rambo 12.09.2011 20:08

Zapłać jeszcze składkę na forum ;) i postaw jakies piwo :)

Evvil 12.09.2011 20:09

To tylko kasa i browary się w życiu liczą :))))))))))))))))))

Lepi 12.09.2011 20:55

żeby koledze zamotać trochę, to dodam, że przy mokrej misce nie ma sensu grzać motoru przed kontrolą oleum. Sprawdzamy przed jazdą.

Evvil 12.09.2011 21:21

No żeby odmotać trochę to stwierdzę że na chłopski rozum to ważne żeby był, ale żeby sprawdzić ile ubywa, to albo kontrolować na ciepłym albo na zimnym, ale nie równać ze sobą tych dwóch pomiarów - pierwsze primo - jak motor jest zagrzany to jest po pracy, więc oleju jest więcej tam gdzie go powinno być a nie w misce, po drugie - cieplejszy = rzadszy = większa objętość = inne wskazanie.

Ja kontroluję na ciepłym i zawsze wszędzie kontrolowałem na cieplym.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:19.