Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Przeróbka pompy paliwa (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=95)

szwedzkikucharz 19.01.2009 12:21

Cytat:

Napisał Kici (Post 39857)

A tutaj w Kazmirowym ujęciu:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2260

myku 30.01.2009 00:48

przed chwila tez wstawilem przekaznik do mojej pompy co to w Afrýce odmowila wspolpracy.dziala super.iskry wcale nie widac.dzis zrobilem po podworku parw rundek i wszystko cacy.oby tak juz zostalo.Bartekkk dzieki!

Lepi 01.02.2009 12:41

Witam,
chciałbym powrócić do tematu elektronicznej płytki sterującej.
Uważam to rozwiązanie za najlepsze, bo wnosi najmniej modyfikacji.
Jakie są najnowsze doświadczenia?
No i czy tą płytkę można jeszcze zanabyć drogą kupna?

daniel_87 01.02.2009 22:51

ja smigam na plytce jakos od czerwca moze poczatek lipca, zadnych zastrzezen

R2D2 12.02.2009 22:46

Tak się trochę wtrącę , ma ktoś może pożyczyć pompę , może być zepsuta aby była z plastikowym dekielkiem tym z tyłu.
Chcę zaprojektować nowa płytkę która będzie wchodziła w dno dekielka
i będzie okrągła co znacznie ułatwi montaż.
Planuje wykonać płytki z gotowymi przewodami i rurkami termokurczliwymi (taki zestawik ) coby jak najmniej trzeba było rzeźbić.

Co wy na to ? ma ktoś zbędną pompę ? Oczywiście pompę zwrócę.

Pompę co prawda mam w moto ale raz ze nie chce mi się rozdłubywać motocykla a dwa już jest przerobiona i musiałbym wypruwać płytkę

Może macie jakieś sugestie ?

klanol 13.02.2009 07:26

R2D2 - jak pisałem już wcześniej , twoją płytkę wlutowałem w obudowę od standardowego przekaźnika świateł. do pompy dorobiłem na przewodzie podstawkę pod przekaźnik. mam na zapasie przekaźnik do świateł i jednocześnie do pompy, jakby z płytką coś się stało. w razie jak nie mamy przekaźnika zostanie jeszcze opcja na połączenie na krótko. może wbudować płytkę w obudowę przekaźnika, na allegro widziałem nowe przekaźniki za 1,70 zł, żaden koszt.

cwajdek 13.02.2009 09:28

R2D2 mogę wysłać ci swoją.
I tak w najbliższym czasie nie będę miał czasu na jazdy.
Pozdr.

R2D2 13.02.2009 20:49

Cwajdek : dzięki i jak coś to się odezwę na Priva

Klanol - rozwiązanie dość dobre ale ... zawsze to jakieś dodatkowe gniazda trzeba montować , a mi się to nie podoba.

Może by pomyśleć nad jakimś innym rozwiązaniem ... ?
Panowie ruszcie trochę umysły , co wiele głów to nie jedna
może ktoś wpadnie na jakiś genialny pomysł jak rozwiązać podłączenie elektroniki na zewnątrz pompy , żeby płytka- moduł była łatwo wymienna.
W sumie to chyba są 2 rozwiązania , wbudowanie do środka co czyni pompę kompaktową , i jakiś moduł na zewnątrz i tu nie obejdzie się bez złącz.

Hmm , może zrobić sterownik który będzie impulsowo sterował pompą , i wtedy wywalić całkiem ten styk i cały z nim współpracujący mechanizm ?

daniel_87 13.02.2009 21:06

a nie mozn zrobic tej plutkina zasadzie konektota?, skolowac jakies gniazdo umiescic gdzies gdzie nam sie podoba i jak sie zjara nasz zaczarowany aptent to na zasadzie wspowki poprostu wymienic jak bezpiecznik ?

Lepi 13.02.2009 21:25

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 43756)
Hmm , może zrobić sterownik który będzie impulsowo sterował pompą , i wtedy wywalić całkiem ten styk i cały z nim współpracujący mechanizm ?

Można ale zauważ, że ten mechanizm jest potrzebny, żeby wykrywać pobranie paliwa (ugina się membrana) a wiec potrzebę podpompownia kolejnej porcji. Widziałem rozwiązanie z zastosowaniem fotokomórki zamiast styków. Można by też ewentualnie zastosować czujnik ciśnienia zamiast badać ugięcie mambrany tylko to nieekonomiczne rozwiązanie.
Myślę, że pozostają 3 rozwiazania:
1 Przekaźnik (lub przekaźnik elektroniczny-płytka)
2 Pompka podciśnieniowa
3 Wirnikowa pompka elektryczna (niezajebywalna) ale do niej trzeba dorobić powrót paliwa.

pzdr.

P.S. Ja jutro montuję płytkę :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:26.